středa 25. listopadu 2015

Bramborový knedlík

Bramborový knedlík


  • 1000 g brambor
  • 250 g krupice
  • 200 g hrubé mouky
  • 20 g bramborového škrobu (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička kmínu
  • sůl

Jak na to  

- brambory uvařit ve slupce, slít, nechat vychladnout
- oloupat, půlku nastrouhat na jemno, půlku hruběji
- smíchat mouku s krupicí, bramborovým škrobem a solí, společně s prošlehaným vejcem spojit s bramborami v kompaktní těsto
- rozdělit na stejné díly, vytvarovat knedlíky, jemně obalit v hladké mouce, dát ihned do vroucí osolené vody, uvolnit ode dna hrnce
- zakrýt, po 10 minutách otočit a vařit ještě cca 10 minut
- vyndat, párkrát propíchnout
.


Několik hodin před přípravou knedlíků uvaříme brambory ve slupce.
Omyté zalijeme vodou, přidáme lžičku kmínu a 2 čajové lžičky soli. Vaříme do změknutí, slijeme, přendáme na tác nebo talíř a necháme zcela vychladnout.
Ideální je tedy uvařit brambory den předem.


Nejdříve připravíme vše k rychlému zpracování. Bramborové těsto má tendenci po chvilce řidnout, tak ať nejsou prostoje.
V míse nebo na talíři smícháme hrubou mouku s krupicí, 1 čajovou lžičkou soli a bramborovým škrobem.
V hrnku vidličkou lehce prošleháme vejce.
Větší prkénko posypeme lžící hladké mouky.

V hrnci začneme vařit dostatečné množství vody, vmícháme 2 - 4 čajové lžičky soli.
Množství vody záleží na velikosti hrnce, ve kterém budeme knedlíky vařit.

Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme přímo na pracovní plochu. Ideálně polovinu na jemné straně struhadla a druhou polovinu na hrubé.
Na nastrouhané brambory nasypeme přibližně 3/4 směsi mouky a krupice, zbytek zatím necháme v míse/na talíři.
Nalijeme vajíčko.
Rychle a dobře zpracujeme těsto.
Podle potřeby přidáme odloženou směs mouky a krupice.
Konečné množství bude hodně záležet na kvalitě brambor. Pokud obsahují více vody, budeme muset použít třeba i celé připravené množství mouky s krupicí.
Těsto by mělo být kompaktní, držet pohromadě a měly by převažovat brambory. Více mouky s krupicí než máme připraveno nepřidáváme. 
Platí úměra, že čím je ji více, tím jsou knedlíky méně nadýchané.




Rozdělíme na 4 stejné díly, jeden bude vážit přibližně 370 gramů.
Zpracujeme do šišek o průměru 5 - 6 centimetrů a délce zhruba 15 centimetrů. S každou párkrát lehce bouchneme o pracovní desku, abychom se zbavili vzduchových bublin.
Jemně poválíme na prkénku posypaném hladkou moukou.
Hladká mouka zabrání rozvaření knedlíků.



Ihned dáme do vroucí vody, po chvilce vařečkou jemně podebereme, aby nezůstaly přilepené na dně.
Zakryjeme poklicí, jakmile se voda začne znovu vařit, mírně snížíme teplotu.
Voda by měla po celou dobu probublávat, nepřestat se vařit.
Po 10 minutách knedlíky obrátíme, celkem vaříme 20 minut.
Hotové knedlíky vyndáme pomocí děrované naběračky nebo dvou talířů na čisté prkénko, na několika místech propíchneme, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily.
Teplé krájíme pomocí nitě.
Podáváme jako přílohu k masům, omáčkám ...





TIP!  Po vytvarování musí knedlíky ihned do vroucí vody, proto ji dáme vařit s dostatečným předstihem. Pokud nemáme tak velký hrnec, abychom vařili všechny šišky najednou, vaříme ve 2 hrncích.

TIP!!  Místo knedlíků můžeme uvařit špalíčky. Z těsta vyválíme váleček o průměru okolo 2 centimetrů, rozkrájíme na 2 - 3centimetrové kousky. Dáváme do vroucí vody, za 5 - 6 minut budou hotové.

TIP!!!  Krupici použijeme buď normální nebo dětskou. Při použití dětské budou knedlíky jemnější.

TIP!!!!  Na knedlíky je nejideálnější použít brambory typu C nebo B. Obsahují větší množství škrobu.

TIP!!!!!  Uvařené knedlíky můžeme bez obav mrazit. Před použitím necháme povolit, ohříváme na pařáku nebo v mikrotenovém sáčku v mikrovlnce.

TIP!!!!!!  Ze zbylých knedlíků připravíme rychlou večeři. Nakrájíme na kostky, opečeme a zalijeme prošlehaným vajíčkem. Můžeme opéct i s kouskem slaniny nebo uzeniny.

TIP!!!!!!!  Pokud budeme připravovat z polovičního množství, dáme do těsta jen žloutek.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat