- 250 g brambor (2 středně velké)
- 100 g cibule (1 střední)
- 60 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
- 50 g sádla
- 50 g slaniny bez kůže
- 50 ml mléka
- 10 g sladké mleté papriky (2 čajové lžičky)
- 2 nožičky párku
- 1 kostka bujónu (nemusí být)
- 1 čajová lžička majoránky
- špetka pálivé mleté papriky
- sůl, pepř
- petrželka, pažitka, jarní cibulka, chilli vločky...
Jak na to
- na sádle restovat cibuli a slaninu, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- přidat majoránku, sladkou a pálivou papriku, zalít vodou
- rozdrobit bujón, osolit, opepřit, 10 minut povařit
- přidat pokrájené brambory, vařit 10 - 15 minut do změknutí
- vmíchat párky pokrájené na kolečka, vlít mléko, 1 - 2 minuty povařit
.
- na sádle restovat cibuli a slaninu, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- přidat majoránku, sladkou a pálivou papriku, zalít vodou
- rozdrobit bujón, osolit, opepřit, 10 minut povařit
- přidat pokrájené brambory, vařit 10 - 15 minut do změknutí
- vmíchat párky pokrájené na kolečka, vlít mléko, 1 - 2 minuty povařit
.
Cibulová jíška
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Slaninu pokrájíme nadrobno.
V hrnci rozpustíme sádlo.
Přidáme cibuli a slaninu.
Na mírném plameni za občasného promíchání okolo 10 minut restujeme.
Přisypeme mouku.
Dvě minuty promícháváme.
Na mírném plameni za občasného promíchání okolo 10 minut restujeme.
Přisypeme mouku.
Dvě minuty promícháváme.
Máme hotovou cibulovou jíšku.
Povaření
Povaření
- Do jíšky vmícháme jednu čajovou lžičku majoránky a dvě čajové lžičky sladké mleté papriky. Pro výraznější chuť můžeme přidat i na špičku nože papriky pálivé.
- Ihned, aby paprika nezhořkla, přilijeme 1250 mililitrů studené vody. Mícháme, aby se nenadělaly hrudky.
- Vmícháme kostku rozdrobeného bujónu, jednu zarovnanou čajovou lžičku soli a jednu kávovou lžičku mletého pepře. Přivedeme k varu.
Zmírníme teplotu, hrnec zakryjeme poklicí.
Okolo 10 minut povaříme.
Bujon přidávat nemusíme, pak ale možná bude potřeba o trochu více přisolit.
Dokončení
- Než se základ povaří, omyjeme, oloupeme a nakrájíme brambory na menší kostky. Přisypeme je do hrnce k základu polévky.
Přivedeme k varu, stále na mírném plameni povaříme ještě 10 až 15 minut do změknutí brambor.
- Párky nakrájíme na kolečka, dáme je do polévky. Přilijeme mléko, minutu až dvě povaříme, vypneme.
- Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a v dlani rozemnutou majoránkou. Frankfurtskou polévku podáváme s chlebem nebo pečivem, porce můžeme posypat petrželkou, pažitkou, chilli vločkami...
TIP! Pokud nemáme k dispozici dobré sádlo, nahradíme ho slunečnicovým olejem.
A pokud nemáme dobrou slaninu, raději žádnou nedáme.
TIP! Cibuli do základu polévek a omáček vždy restujeme při velice nízké teplotě. Pokud bychom ji smažili zprudka, byla by sice hned hotová, ale zůstala by tvrdá.
Navíc při připálení hrozí zhořknutí.
Má oblíbená :)
OdpovědětVymazatTeď když to vím, určitě se mi povede. :)
OdpovědětVymazat..to mlieko ma tam prekvapilo
OdpovědětVymazatMléko zjemní chuť, tak nějak mně do ní patří. Ale už jsem se setkala i s variantou bez brambor a mléka.
Vymazat