neděle 3. listopadu 2013

Dušené hlávkové zelí

Dušené hlávkové zelí


  • hlávka bílého nebo červeného zelí (cca 1500 g)
  • 1 větší cibule (cca 120 g)
  • 1 polévková lžíce sádla nebo 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 3 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 2 - 3 polévkové lžíce octa
  • 2 - 3 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce hladké mouky


Jak na to  

- zelí nakrájet na nudličky
- lehce podlít vodou, osolit, okmínovat, podusit skoro doměkka
- na sádle zesklovatět nakrájenou cibuli, zasypat moukou, usmažit světlou jíšku
- jíšku vmíchat do zelí, povařit
- dochutit solí, cukrem a octem
.

Dušené hlávkové zelí je typickou přílohou k českým klasickým jídlům. Od husy s kačenou po pečené vepřové, uzené nebo sekanou.

Zelí zbavíme vrchních poškozených listů, opláchneme.
Hlávku posadíme košťálem dolů, podélně ostrým dlouhým nožem rozkrojíme.
Půlky položíme na prkýnko řeznou stranou dolů a opět v půlce podélně rozkrojíme.
Z každé čtvrtky vykrojíme tuhý košťál.
Ostrým nožem krájíme kolmo na skladbu listů, aby vznikly tenké nudličky.
Zelí pootáčíme, aby nebylo nakrájené na příliš dlouhé kusy.



Nakrájené nudličky nasypeme do většího hrnce, vmícháme sůl a kmín.
Podlijeme malým množstvím vody, aby se zelí nepřipalovalo, než pustí vlastní šťávu.
Vody stačí přibližně 50 mililitrů.


Přivedeme k varu.
Zakryjeme poklicí, teplotu stáhneme na minimum.
Za občasného promíchání dusíme okolo 15 minut na mírném ohni skoro doměkka.
Při míchání hlídáme, jestli se zelí u dna hrnce nezačíná přichytávat. Pokud ano, podléváme malým množstvím teplé vody.
Čerstvé zelí obsahuje vody dostatek, ale u déle skladovaného dochází k vysušování.

Připravíme jíšku na zahuštění.
Je fajn ji usmažit, zatímco se zelí dusí. 
Cibuli nakrájíme na kostičky.
Na pánvi rozpustíme sádlo, nasypeme cibuli.
Na mírném ohni okolo 4 minut promícháváme.
Cibule zprůhlední, takzvaně zesklovatí.
Přisypeme mouku, mícháme, za zhruba 5 minut bude hotová světlá cibulová jíška.

Jíšku vmícháme ke skoro měkkému zelí.
Na mírném plameni 10 minut povaříme.
Nezapomeneme promíchávat!

A začneme dochucovat.
Teplotu nezvyšujeme, vmícháme 2 polévkové lžíce cukru i octa.
Na hlávku o váze přibližně 1500 gramů, pokud máme menší, ubereme. 
Promícháme, po 2 - 3 minutách, až se cukr rozpustí a ocet odpaří, ochutnáme.
Podle potřeby přisolíme, přisladíme nebo přikyselíme.



TIP!  Zelí můžeme připravit i bez zahuštění jíškou. V tom případě lehce pozměníme postup. Nejdříve necháme ve větším hrnci na sádle nebo oleji zesklovatět cibuli, pak přisypeme nudličky zelí, lehce podlijeme.
Osolíme, okmínujeme a dusíme doměkka.
Na závěr zvýšíme teplotu, bez zakrytí necháme zredukovat šťávu.
Dochutíme solí, octem, cukrem.

TIP!!  Pro zachování barvy přidáme při přípravě červeného zelí hned z kraje dušení lžíci octa.

TIP!!!  Červené zelí můžeme také připravit podušením s červeným vínem.

TIP!!!!  Další možností je připravit zelí zkaramelizované.
Na zesklovatělou cibuli přidáme 2 - 3 polévkové lžíce cukru, mícháme, jakmile ze zabarví do světle hněda a začne se táhnout, nasypeme zelí. Dusíme doměkka, dochutíme, můžeme zahustit.

TIP!!!!!   Můžeme také připravit na slanině. Osmahneme ji dozlatova, pak zesklovatíme cibuli a přidáme zelí.
Podusíme, ochutíme. Můžeme zahustit jíškou.

TIP!!!!!!  Zbylé hotové zelí můžeme v pohodě zamrazit.

TIP!!!!!!!  Místo zelí z čerstvé hlávky můžeme jako přílohu připravit zelí kysané.



 Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat