čtvrtek 31. května 2012

Tiramisu

Tiramisu

Hotové Tiramisu necháme několik hodin uležet!


Klasická příprava Tiramisu ze syrových vajec je popsána v tipech pod receptem.

  • 500 g Mascarpone
  • 400 g smetany ke šlehání (33 a více procent) 
  • 150 g cukru moučky
  • 50 ml likéru, ideálně mandlový Amaretto nebo Barbero
  • 30 - 33 ks cukrářských piškotů nejlépe Savoiardi
  • 2 vrchovaté čajové lžičky kávy
  • kakao práškové


Jak na to  

- smíchat Mascarpone s cukrem, vmíchat do tuha ušlehanou šlehačku
- piškoty smočit v silné kávě, urovnat na dno mísy nebo pohárových sklenic, pokapat likérem
- potřít vrstvou krému
- opět urovnat vrstvu piškotů namočených v kávě, pokapat likérem, natřít krém
- podávat vychlazené, posypat kakaovým práškem
.

 Lahodné Tiramisu, geniální kousek italské kuchyně.


Příprava

Připravíme silnou kávu.
Dvě vrchovaté čajové lžičky zrnkové mleté kávy zalijeme 200 mililitry vroucí vody.
Kávu necháme vychladnout, opatrně ji scedíme.
Kávu můžeme připravit i rozpustnou.

Vybereme si jednu z možností použití likéru
Buď ho teď vmícháme do kávy nebo s ním později jednotlivé vrstvy piškotů pokapeme.
Já dávám přednost druhé možnosti, tedy použití až při sestavování. Připadá mně pak vůně likéru intenzivnější.

V míse dobře rozmícháme Mascarpone s cukrem.
V jiné míse ušleháme do tuha smetanu.
Šlehačku zlehka vmícháme k Mascarpone.
Smetanu necháme do poslední chvíle v lednici, hodně studená půjde lépe vyšlehat.


Sestavení

Tiramisu můžeme připravit do pohárů nebo ve větší misce, ideálně hranaté.
Do pohárů délku piškotů podle potřeby upravíme.

  • Piškoty z obou stran smáčíme v kávě.
  • Rovnáme je na dno vedle sebe.

  • Pokud jsme likér nevmíchali už do kávy, tak je s ním teď jemně pokapeme.
  • Na vrstvu piškotů rovnoměrně rozetřeme část krému.

  • Postup ještě jednou nebo dvakrát zopakujeme.
  • Urovnat v kávě namočené piškoty, pokapat likérem, nanést krém.
    Finální vrstvou bude vždy krém.


Uležení a servírování

Mísu nebo poháry přetáhneme fólií.
Odložíme je na několik hodin uležet do ledničky. 
Ideálně přes noc. 

Před servírováním posypeme jednotlivé porce Tiramisu kakaovým práškem.




 
TIP!  Šlehačka se nejlépe ušlehá, když je hodně studená. Proto ji z chladničky vyndáme až těsně před použitím. Před šleháním je fajn odložit do lednice i mísu a metličky. 

TIP!  Výborné jsou také tiramisové řezy Tiramisu s pečeným piškotem.

TIP!  Krém ze syrových vajec a Mascarpone

Do originálního Tiramisu správně patří krém připravený ze syrových vajec. Tedy sníh z bílků a utřené žloutky s cukrem.
  • 250 g Mascarpone 
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • 2 - 3 polévkové lžíce cukru krupice
  • špetka soli
  • rozpůlený citron na vymazání mísy ke šlehání sněhu
Připravíme si 2 mísy, jednu z nich vytřeme rozpůleným citronem. 
Pečlivě oddělíme žloutky od bílků, bílky dáváme do "citronové" mísy.
V bílcích nesmí být ani malý kousek žloutku!

Žloutky ve druhé míse zasypeme 2 až 3 zarovnanými polévkovými lžícemi cukru. Třeme nebo šleháme ručním šlehačem na nižší otáčky, dokud nezískáme světlou krémovou směs.
Nepospícháme, třeme 6 až 8 minut!
Směs po částech jemným mícháním spojíme s Mascarpone.

K bílkům přidáme špetku soli, za pomoci ručního šlehače připravíme sníh. Začneme na nižších otáčkách, postupně můžeme rychlost mírně zvýšit.

Po několika minutách šlehání začne sníh houstnout. Jakmile je skoro hotový, to znamená, že po vytažení metliček se utvoří špičky, které ale ještě nejsou úplně pevné, ohýbají se, přisypeme 1 až 2 zarovnané polévkové lžíce cukru a došleháme do tuha.
Hotový sníh zlehka promícháme s mascarponovou směsí. 

TIP!  Pokud si nejsme jisti stářím vajec, jednoduchým způsobem zjistíme jejich čerstvost.
  • Do širší vyšší sklenice nalijeme studenou vodu.
  • Do vody vložíme neuvařené vejce (nerozbité, se skořápkou).

  • Čerstvé vejce klesne rychle ke dnu, kde zůstane ležet, hodně staré se bude vznášet u hladiny. 
  • Čím více se vejce bude stavět na špičku a stoupat hladinou vzhůru, tím je starší.
    Když rozdělíme sloupec vody na pomyslné čtvrtiny, tak jestliže se vejce pohybuje v první ode dna sklenice, s klidným svědomím ho použijeme syrové. Například jako doplněk tatarského bifteku nebo při přípravě Tiramisu.
    Čím více se blíží k polovině, tím více budeme zvažovat použití za syrova.
    Jakmile bude nad polovinou, pro jistotu ho použijeme pouze do pokrmů s tepelným zpracováním.


Žádné komentáře:

Okomentovat