sobota 12. května 2012

Vepřová plec italská

Vepřová plec - inspirace italská



  • 1000 g vepřové plece 
  • 425 ml konzervovaných sekaných loupaných rajčat
  • 200 g cibule (2 střední) 
  • 130 g žampionů (cca 8 ks)
  • 6 polévkových lžic slunečnicového nebo olivového oleje 
  • 5 stroužků česneku 
  • 5 polévkových lžic rajčatového protlaku 
  • 2 čajové lžičky cukru 
  • sůl, mletý pepř, kmín
  • bazalka (hrst čerstvé nebo 2 - 3 čajové lžičky sušené) 
  • oregano (hrst čerstvého nebo 2 - 3 čajové lžičky sušeného) 
  • tymián (pár snítek čerstvého nebo 1 čajovou lžičku sušeného) 
  • parmazán


    Jak na to  

    - na oleji orestovat cibuli do zezlátnutí, přidat maso, krátce zprudka osmahnout
    - bez zakrytí 10 minut dusit ve vlastní šťávě
    - přidat česnek, vmíchat sůl, pepř, kmín a bylinky
    - přidat rajčatový protlak, celý obsah konzervy s rajčaty a cukr
    - vlít 200 ml vody z propláchnuté konzervy
    - zakryté dusit 15 minut, přidat žampiony, dále dusit cca 10 minut doměkka
    - na talíři posypat parmazánem
    .

    Příprava

    Sloupnutou cibuli rozkrájíme na kostičky.
    Oloupané stroužky česneku na plátky.
    Bylinky najemno posekáme.

    Žampiony očistíme, z klobouků stáhneme slupku, pokrájíme je na plátky.
    Maso opláchneme studenou vodou, osušíme ho a nakrájíme na nudličky.


    Restování cibule a masa

    V hrnci rozehřejeme olej.
    Nasypeme cibuli, na mírném plameni ji občas promícháme.
    Za 8 až 10 minut začne zlátnout.

    Zvýšíme teplotu.
    Na cibuli nasypeme pokrájené maso.
    Zprudka a krátce ho opečeme do hněda.
    Teplotu opět snížíme.
    Bez zakrytí poklicí a za občasného promíchání necháme vydusit vodu, kterou maso pustilo.
    Za 5 až 10 minut v hrnci zbyde pouze tuk a vepřové nudličky se začnou lehce přichytávat. 


    Podušení

    • Do hrnce k masu vmícháme pokrájený česnek, dvě čajové lžičky soli, jednu mletého pepře, půl
      lžičky kmínu a posekané bylinky.
      Přidáme 5 polévkových lžic rajčatového protlaku a 2 čajové lžičky cukru.
      Lehce zvýšíme teplotu, minutu až dvě restujeme.
    • Protlak se rozvoní po pečených rajčatech.

    • Přilijeme celý obsah konzervy s loupanými sekanými rajčaty.
    • Do prázdné plechovky napustíme 200 mililitrů horké vody, nalijeme ji do hrnce.
      Přivedeme k varu, snížíme teplotu.
      Zakryjeme poklicí, občas promícháme.

    • Po 15 minutách přidáme na plátky pokrájené žampiony.
    • Stále zakryté na mírném plameni ještě 10 minut podusíme.
      Po této době by maso mělo být měkké. Pokud není, podlijeme ho podle potřeby 50 až 100 mililitry horké vody a dobu dušení o 5 až 10 minut prodloužíme.


    Dokončení

    Sundáme poklici.
    Na mírném plameni povaříme 4 až 5 minut do požadovaného zhoustnutí.
    Občas promícháme.

    Podle potřeby přisolíme, připepříme, eventuálně přisladíme.
    Porce na talířích posypeme strouhaným parmazánem.
    Místo parmazánu můžeme použít výborný sýr Gran Moravii.
    Vhodnou přílohou jsou těstoviny nebo italský chléb Focaccia.
    Může být i pečivo, rýže, brambory...


    TIP!  Stejné základní zpracování vepřové plece využijeme v podobném receptu inspiraci mexické.





    Přejít na seznam receptů

    8 komentářů:

    1. boží recept, díky

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Já děkuji za návštěvu blogu a komentář! Jsem moc ráda, že chutnalo :)

        Vymazat
    2. taky moc chválím! :)

      OdpovědětVymazat
    3. Vynikajici i bez zampionu!!! :-)

      OdpovědětVymazat
    4. vynikajiciiiiiiiiiiiii)))))) jak kuřeci tak vepřové)))

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Děkuji za vykoušení receptu a komentář. Mám radost, když se povede a chutná :). Hezký večer a dobrou chuť!

        Vymazat