Rozpis pro kulatou otvírací formu s pantem o průměru 22 centimetrů.
Kakaový piškotový korpus
- 100 g polohrubé mouky (5 polévkových lžic)
- 100 g cukru krupice (5 polévkových lžic)
- 20 g kakaa (2 polévkové lžíce)
- 5 g kypřicího prášku do pečiva (1 čajová lžička)
- 5 vajec
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
- špetka soli
- rozpůlený citron na vymazání mísy na šlehání bílků
- 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
- 500 g tučného tvarohu (přednostně ten v alobalu)
- 250 g másla
- 200 g cukru moučky (8 vrchovatých polévkových lžic)
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 - 4 polévkové lžíce rumu
- 2 - 3 polévkové lžíce 15% zakysané smetany nebo 2 - 3 polévkové lžíce 12% smetany nebo mléka (nemusí být, jen pokud chceme mít náplň vláčnější)
- malý kousek nerozpuštěného másla (cca 1 čajová lžička)
- 100 g čokolády na vaření
- 30 g másla
- 2 polévkové lžíce mléka
- 1/2 polévkové lžíce cukru moučky (7 g)
- 1/2 polévkové lžíce kakaa (7 g)
Posyp
- strouhaný kokos, strouhaná čokoláda...
Jak na to
- šlehat žloutky s cukrem do pěny, promíchat s olejem, vmíchat mouku rozmíchanou s práškem do pečiva a kakaem
- po částech lehce vmíchat ušlehaný tuhý sníh
- péct cca 20 minut při 175 °C, 5 minut nechat v pootevřené troubě dojít
- prošlehat ingredience na náplň, natřít na vychladlý korpus
- ve vodní lázni rozpustit čokoládu s máslem, smíchat s kakaem, cukrem a mlékem
- vlažnou polevu rozetřít na dort, ev. posypat strouhaným kokosem, dát do chladna ztuhnout
.
- šlehat žloutky s cukrem do pěny, promíchat s olejem, vmíchat mouku rozmíchanou s práškem do pečiva a kakaem
- po částech lehce vmíchat ušlehaný tuhý sníh
- péct cca 20 minut při 175 °C, 5 minut nechat v pootevřené troubě dojít
- prošlehat ingredience na náplň, natřít na vychladlý korpus
- ve vodní lázni rozpustit čokoládu s máslem, smíchat s kakaem, cukrem a mlékem
- vlažnou polevu rozetřít na dort, ev. posypat strouhaným kokosem, dát do chladna ztuhnout
.
Klasický dezert, který chutí připomíná nanuk Míšu. Nadýchaný piškot jako základ, na něm těžší tvarohový krém, a to vše zastřešuje čokoládová poleva.
Můžeme ho připravit jako dort nebo jako řezy.
Příprava
Formu tence vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Anebo ji vyložíme pečicím papírem.
Připravíme si 2 čisté mísy.
Anebo ji vyložíme pečicím papírem.
Připravíme si 2 čisté mísy.
Jednu z nich lehce potřeme rozpůleným citronem.
Prosetou mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva.
Pečlivě oddělíme žloutky a bílky.
Bílky dáváme do mísy vymazané citronem, žloutky do nevymazané.
Jedním z mnoha předpokladů dobře ušlehaného sněhu je nepřítomnost kousku žloutku v bílku!
Pečlivě oddělíme žloutky a bílky.
Bílky dáváme do mísy vymazané citronem, žloutky do nevymazané.
Jedním z mnoha předpokladů dobře ušlehaného sněhu je nepřítomnost kousku žloutku v bílku!
Zapneme troubu, nastavíme na 175 °C.
Utření žloutků, ušlehání sněhu, zpracování těsta
Utření žloutků, ušlehání sněhu, zpracování těsta
- Žloutky zasypeme cukrem, 6 až 8 minut je třeme do pěny. Snadno a rychleji to půjde ručním šlehačem zapnutým na nízké otáčky.
Dobře zpracované žloutky zesvětlí a nabydou, konzistencí by měly připomínat hustou pěnu.
Cukr je rozpuštěný, neslyšíme, jak se tře o dno mísy.
- K utřeným žloutkům přidáme lžíci oleje. Jemně promícháme.
- K bílkům přidáme půl čajové lžičky soli. S důkladně omytými metlami začneme šlehat na nízké otáčky.
Šleháme bez přestávek, po 6 až 10 minutách budeme mít pevný sníh.
Sníh je dostatečně ušlehaný, když po otočení mísy dnem vzhůru z ní nevypadne. Nejideálnější je celou dobu šlehat na nízké otáčky, vzduchové bubliny budou menší a déle v těstě vydrží. Souhrn rad a zásad pro šlehaní sněhu je uveden níže. Je prověřený léty, generacemi našich maminek a babiček, tak ho berte za směroplatný :-)
- Do utřených žloutků vmícháme zlehka a po částech mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Po částech do směsi vařečkou nebo stěrkou vmícháme ušlehaný sníh.
Nejdříve vmícháme jen 2 lžíce sněhu, promícháme, směs zvláční.
Mícháme jemně, pomocí stěrky nebo vařečky jen lehce převalujeme, abychom zbytečně nevyháněli bublinky vzduchu z těsta.
- Těsto ihned rozprostřeme do formy.
Upečení korpusu
- Formu s těstem dáme ihned po naplnění péct do rozehřáté trouby. Troubu během pečení neotvíráme!
- Po 20 minutách troubu vypneme. Pootevřeme dvířka, zajistíme je proti zavření třeba dřevěnou vařečkou.
Korpus necháme ještě 5 minut v chladnoucí troubě dojít.
Pomocí špejle zkontrolujeme správné upečení.
Zapíchneme ji doprostřed korpusu, pokud je vytažení čistá, bez přilepených kousků těsta, je hotovo.
- Korpus uvolníme z formy, přendáme ho na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Tvarohová náplň
- Změklé máslo ušleháme s tvarohem, cukrem moučkou, rumem a vanilkovým extraktem. Pro zvláčnění vmícháme 2 až 3 vrchovaté polévkové lžíce zakysané smetany.
Náplň získá lahodnou, jemně nakyslou chuť.
Nebo místo zakysané smetany vmícháme 2 až 3 polévkové lžíce 12% sladké smetany nebo mléka. A nebo zvýšíme množství rumu.
- Boky omyté a osušené formy lehce potřeme kouskem másla. Vychladlý korpus vrátíme do formy.
Můžeme ho pokapat rumem.
- Naneseme náplň, uhladíme ji zároveň s vrškem formy. Dáme ztuhnout do lednice.
Náplň půjde dobře uhladit hranou dřevěného prkýnka, dobře ji tím také stlačíme.
Poleva
Polevu připravíme ve vodní lázni.
- Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
- Na hrnec posadíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
- Sporák zapneme na mírný stupeň.
- Do horního hrnce dáme mléko, máslo a nalámanou čokoládu, promícháváme.
- Po rozpuštění přidáme prosetý cukr smíchaný s prosetým kakaem.
- Mícháme, dokud není vše krásně spojené v hladkou lesklou hmotu.
- Odstavíme, necháme zchladnout na tělovou teplotu.
Dort uvolníme z formy, naneseme na něj vlažnou polevu.
Odložíme do chladna zatuhnout.
Při nanášení polevy je fajn dát dort na mřížku a pod ní na pracovní desku rozložit pečicí papír.
Při nanášení polevy je fajn dát dort na mřížku a pod ní na pracovní desku rozložit pečicí papír.
TIP! Po nalití polevy na dort můžeme do chladnoucí čokolády vyznačit jednotlivé porce, při servírování se bude lépe krájet.
Například pomocí nože, špejle nebo režné nitě.
TIP! Při krájení postupujeme opatrně, ostrý tenký nůž vedeme kolmo od středu dortu směrem k okraji a jednotlivé porce spíš oddělujeme tahem.
Pokud bychom řezali pohybem nože nahoru a dolů, bude tvarohová náplň "špinavá" od čokolády.
TIP! Na závěrečné ozdobení můžeme použít strouhaný kokos.
Posypeme ho na ještě ne zcela ztuhlou polevu, aby kokos držel a neopadával.
a
Pár tipů ke šlehání sněhu
Pár tipů ke šlehání sněhu
- Mísa na šlehání i šlehací metličky musejí být absolutně čisté.
- Lehce ji vytřeme rozkrojeným citronem, eliminujeme tím případné miniaturní zbytky mastnoty.
- Bílky pečlivě oddělíme od žloutků, kousky žloutku nemají v bílku místo. Žloutek obsahuje tuk, který znesnadní ušlehání sněhu.
- Oddělování bílku půjde lépe, pokud jsou vejce vychlazená.
- Před šleháním ale bílky necháme stát alespoň půl hodiny v pokojové teplotě. Ušlehají se lépe než studené.
- Pro snadnější ušlehání sněhu do bílků před šleháním přidáme špetku soli nebo jednu lžičku studené vody. Sníh se také lépe ušlehá, pokud do bílků přidáme pár kapek šťávy z citronu nebo vinného octa nebo na špičku nože vinného kamene - cream of tartar.
- Při šlehání neděláme přestávky.
- Proměnu bílků na sníh zajistí vzduchové bubliny, které do nich šleháním vháníme, při pečení se teplem zvětšují, moučník je pak vysoký, lehký a nadýchaný.
- Rozlišujeme 2 druhy šlehání sněhu: měkký a tuhý (pevný).
- Na měkkém sněhu se budou kopečky po vytažení metliček mírně ohýbat, budou měkké. U tuhého sněhu budou hezky držet špičatý tvar.
- Pozor na přešlehání, jakmile se objeví ve sněhu hrudky, ihned přestaneme šlehat, je hotovo. Pokud bychom pokračovali, sníh zřídne.
- Ze sněhu se po chvilce vzduchové bubliny uvolňují a tím řídne, proto ho zpracujeme co nejdříve po ušlehání, nenecháme ho dlouho stát. Ihned po ušlehání ho postupně a jemně vmícháme do těsta, lehce ho v něm obalujeme, abychom co nejméně narušili vzduchové bubliny.
- Okamžitě po zapracování sněhu musí těsto putovat do trouby, jinak vzduch vyprchá a těsto klesne.
Tento dort je nejoblíbenějším zákuskem mého muže. Jeho příprava mi však vždycky přišla zbytečně náročná a pracná, takže jsem ho nedělala moc často. Před lety jsem však objevila Vaše stránky (již jsem vyzkoušela spoustu Vašich receptů) a zjistila jsem, že to vlastně zas až taková námaha není :) Míša dort jsem podle tohoto receptu dělala několikrát, vždycky měl obrovský úspěch, proto máte můj velký dík :)
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář :), moc mě potěšil.
VymazatNejvětší radost mám, když čtu, že se podle receptů uvařilo/upeklo, že se povedlo a že chutnalo.
A k Míša dortu, je zajímavé, že se přesně trefuje hlavně do mužských chuťových pohárků :)
Super recept,děkuji, přítelovi moc chutnal i v práci ... :-)
OdpovědětVymazatNikol,
Vymazatmoc děkuji za milý komentář. Mám radost, že se povedlo a chutnalo!