pondělí 22. srpna 2011

Smaženice

Houbová smaženice


Rozpis na přibližně kilo až kilo a půl čerstvých hub.

  • houby
  • 4 - 5 vajec
  • 1 střední cibule
  • olej nebo sádlo
  • sůl
  • kmín

Jak na to  

- na oleji/sádle osmahnout cibuli, přidat nakrájené houby
- osolit, okmínovat, podle potřeby podlít
- po 15 - 20 minutách vmíchat vejce, ev. přisolit
.

Když houby rostou jak po dešti, je vyřešena otázka, co bude k jídlu. 
Snad kromě sladkého pečení se z nich dá uvařit cokoli. Guláš, nákyp, obalit je jako řízky, rizoto, kyselo, dají se upéct se smetanou, přidat k plátkům a mnoho dalších.

A určitě si nasušíme zásoby na zimu!
Nejčastější a nejrychlejší úpravou čerstvých hub je ale klasická smaženice.


Příprava a dušení hub

Houby očistíme a pokrájíme.
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky.

V hrnci na oleji nebo sádle osmahneme na mírném plameni cibuli.
Tak 4 až 5 minut, než začne zlátnout.

Přidáme houby, osolíme a přisypeme kmín.
Pokud je potřeba, podlijeme malým množstvím vody.
Potřebné množství vody na podlití se bude lišit v závislosti na počasí.
V suchu houbám přidáme, při deštích možná vodu vynecháme úplně.

Dusíme na mírném plameni zakryté pokličkou.
Občas promícháme.


Zahuštění vajíčky

Po 15 až 20 minutách dušení přidáme vejce.
Dvě až tři minuty promícháváme.

Přisolíme podle chuti, vypneme a je hotovo.
Podáváme s chlebem nebo pečivem.


TIP!  Vajec dáme podle potřeby tolik, aby se houby spojily.
Ale pozor, pokud jich dáme víc, uvaříme místo houbové smaženice míchaná vajíčka s houbami.
Ale i ta budou určitě výborná!






Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat