Těsto
- 400 g polohrubé mouky
- 200 ml světlého 10° piva
- 125 g ztuženého tuku
- 60 g másla (40 + 20)
- 3 polévkové lžíce strouhanky
- 1 vejce na potření
- 1/4 čajové lžičky soli
Jablečná náplň
- 900 g strouhaných jablek
- 6 polévkových lžic cukru krupice nebo krystal
- 3 polévkové lžíce rozinek a 3 polévkové lžíce rumu
- 3 čajové lžičky mleté skořice
- 2 - 4 čajové lžičky šťávy z citronu
- 1 vanilkový cukr
- kůra z citronu
Jak na to
- smíchat mouku se solí, nastrouhaným tukem a pivem, zpracovat těsto
- nechat minimálně 30 minut odpočinout
- rozválet, potřít máslem, posypat opraženou strouhankou
- nandat strouhaná jablka, posypat v rumu namočenými rozinkami
- posypat cukrem a skořicí, kraje potřít rozšlehaným vajíčkem
- zabalit, potřít vajíčkem, péct 30 - 35 minut při 180 °C
.
- smíchat mouku se solí, nastrouhaným tukem a pivem, zpracovat těsto
- nechat minimálně 30 minut odpočinout
- rozválet, potřít máslem, posypat opraženou strouhankou
- nandat strouhaná jablka, posypat v rumu namočenými rozinkami
- posypat cukrem a skořicí, kraje potřít rozšlehaným vajíčkem
- zabalit, potřít vajíčkem, péct 30 - 35 minut při 180 °C
.
Těsto
- Na pracovní desku prosejeme mouku, smícháme ji se solí. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk.
Pomocí příborového nože ho promícháme s moukou.
Tuk vyndáme z lednice těsně před strouháním.
Místo ztuženého tuku lze použít i sádlo.
- Postupně přiléváme studené pivo. Na promíchávání stále používáme nůž, aby se tuk od teplých rukou nerozpouštěl.
Nakonec vše dohromady rychle zpracujeme studenou rukou.
Vytvoříme bochánek.
Zabalíme ho do fólie a necháme okolo půl hodiny v chladu odpočinout.
Jablečná náplň
Pokud budeme přidávat rozinky, propláchneme je v cedníku pod tekoucí vodou.
Nasypeme je do hrnku a zalijeme rumem.
Omytá jablka zbavíme jadřinců a pokud mají tuhou slupku, oloupeme ji.
Jablka nastrouháme na hrubém struhadle.
Takto připravených by jich mělo být okolo 900 gramů.
Pro vůni do jablek vmícháme jemně nastrouhanou kůru z dobře umytého citronu.
Aby nastrouhaná jablka příliš nehnědla, vmícháme do nich pár lžiček citronové šťávy.
Z citronu strouháme pouze vrchní žlutou část kůry, bílá část je hořká!
Příprava na pečení
V hrnku na mírném plameni rozpustíme 40 gramů másla.
Odstavíme.
Jablka nastrouháme na hrubém struhadle.
Takto připravených by jich mělo být okolo 900 gramů.
Pro vůni do jablek vmícháme jemně nastrouhanou kůru z dobře umytého citronu.
Aby nastrouhaná jablka příliš nehnědla, vmícháme do nich pár lžiček citronové šťávy.
Z citronu strouháme pouze vrchní žlutou část kůry, bílá část je hořká!
Příprava na pečení
V hrnku na mírném plameni rozpustíme 40 gramů másla.
Odstavíme.
V misce vidličkou prošleháme vajíčko.
Na pánvi na mírném plameni rozehřejeme 20 gramů másla.
Přisypeme 3 lžíce strouhanky, 2 až 3 minuty promícháváme.
Vypneme.
Ke strouhance můžeme přidat zarovnanou lžíci cukru. Lehce zkaramelizuje a štrúdl provoní.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Naplnění
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Naplnění
- Pracovní desku lehce posypeme moukou. Těsto rozdělíme na tři stejné části.
Z každé vyválíme tenkou obdélníkovou placku dlouhou jako plech, na kterém budeme péct.
- Rozválené těsto potřeme rozpuštěným máslem a posypeme osmaženou strouhankou. Polévkovou lžící rozetřeme jablka.
Jablka nedáváme až úplně ke kraji těsta, necháme pár centimetrů volných.
Pokud nastrouhaná jablka pustila hodně šťávy, část ji z mísy lžíci odebereme.
Při pečení by ze štrúdlu vytekla a připalovala by se na plechu.
- Jablka posypeme namočenými rozinkami. Klidně i s pár kapkami rumu, ve kterém se máčely.
Podle sladkosti jablek posypeme 1 až 2 polévkovými lžícemi cukru, skořicí a vanilkovým cukrem.
- Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem. Těsto se díky němu při pečení přilepí k sobě a jablka nevytečou.
Přehneme nejdříve kratší strany.
Pak delší strany přehneme proti sobě do jedné čtvrtiny.
Těsto znovu potřeme vajíčkem.
Opět přehneme, nejdříve jednu stranu do třetiny a na ni překlopíme druhou stranu.
Pečení
Záviny přendáme na plech vyložený pečicím papírem nebo pečicí fólii.
Potřeme je rozšlehaným vajíčkem.
Dáme péct do rozehřáté trouby.
- Pečeme 30 až 35 minut dozlatova.
Hotový štrúdl propíchneme na pár místech špejlí, aby unikla pára z jablek.
Necháme vychladnout.
Upečený štrúdl podáváme poprášený cukrem moučkou. Můžeme ho doplnit šlehačkou, zmrzlinou nebo přislazenou zakysanou smetanou.
TIP! Pokud máme dostatek pracovního prostoru, tak je rozhodně lepší dělat všechny 3 záviny najednou.
Nejdříve všechny rozválet, pak všechny naplnit, zabalit a dát do trouby.
Za prvé si práci urychlíme a za druhé nám jablka zbytečně nerozmočí těsto prvního závinu, zatímco budeme zpracovávat druhý a třetí.
TIP! Do štrúdlu můžeme přidat také ořechy, mandle nebo kokos.
TIP! Pokud máte rádi moučníky s jablky, tak vřele doporučuji výborné Hraběnčiny řezy nebo Křehký jablečný koláč nebo rychlý koláč se strouhanými jablky.
TIP! Velice efektní jsou Růže z listového těsta.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat