středa 31. srpna 2011

Jablkový štrúdl - pivní

Pivní štrúdl


Těsto

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 ml světlého 10° piva 
  • 125 g ztuženého tuku
  • 60 g másla (40 + 20)
  • 3 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 vejce na potření
  • 1/4 čajové lžičky soli


Jablečná náplň

  • 900 g strouhaných jablek
  • 6 polévkových lžic cukru krupice nebo krystal
  • 3 polévkové lžíce rozinek a 3 polévkové lžíce rumu
  • 3 čajové lžičky mleté skořice
  • 2 - 4 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z citronu


Jak na to  

- smíchat mouku se solí, nastrouhaným tukem a pivem, zpracovat těsto
- nechat minimálně 30 minut odpočinout
- rozválet, potřít máslem, posypat opraženou strouhankou
- nandat strouhaná jablka, posypat v rumu namočenými rozinkami
- posypat cukrem a skořicí, kraje potřít rozšlehaným vajíčkem
- zabalit, potřít vajíčkem, péct 30 - 35 minut při 180 °C
.

Těsto

  • Na pracovní desku prosejeme mouku, smícháme ji se solí.
  • Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk.
    Pomocí příborového nože ho promícháme s moukou.
    Tuk vyndáme z lednice těsně před strouháním.
    Místo ztuženého tuku lze použít i sádlo.

  • Postupně přiléváme studené pivo.
  • Na promíchávání stále používáme nůž, aby se tuk od teplých rukou nerozpouštěl.
    Nakonec vše dohromady rychle zpracujeme studenou rukou.
    Vytvoříme bochánek.
    Zabalíme ho do fólie a necháme okolo půl hodiny v chladu odpočinout.


Jablečná náplň

Pokud budeme přidávat rozinky, propláchneme je v cedníku pod tekoucí vodou.
Nasypeme je do hrnku a zalijeme rumem.

Omytá jablka zbavíme jadřinců a pokud mají tuhou slupku, oloupeme ji.
Jablka nastrouháme na hrubém struhadle.
Takto připravených by jich mělo být okolo 900 gramů. 

Pro vůni do jablek vmícháme jemně nastrouhanou kůru z dobře umytého citronu.  
Aby nastrouhaná jablka příliš nehnědla, vmícháme do nich pár lžiček citronové šťávy.
Z citronu strouháme pouze vrchní žlutou část kůry, bílá část je hořká!


Příprava na pečení

V hrnku na mírném plameni rozpustíme 40 gramů másla.
Odstavíme.
V misce vidličkou prošleháme vajíčko. 

Na pánvi na mírném plameni rozehřejeme 20 gramů másla.
Přisypeme 3 lžíce strouhanky, 2 až 3 minuty promícháváme.
Vypneme.
Ke strouhance můžeme přidat zarovnanou lžíci cukru. Lehce zkaramelizuje a štrúdl provoní.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 


Naplnění

  • Pracovní desku lehce posypeme moukou.
  • Těsto rozdělíme na tři stejné části.
    Z každé vyválíme tenkou obdélníkovou placku dlouhou jako plech, na kterém budeme péct.

  • Rozválené těsto potřeme rozpuštěným máslem a posypeme osmaženou strouhankou.
  • Polévkovou lžící rozetřeme jablka.
    Jablka nedáváme až úplně ke kraji těsta, necháme pár centimetrů volných.
    Pokud nastrouhaná jablka pustila hodně šťávy, část ji z mísy lžíci odebereme.
    Při pečení by ze štrúdlu vytekla a připalovala by se na plechu.

  • Jablka posypeme namočenými rozinkami.
  • Klidně i s pár kapkami rumu, ve kterém se máčely.
    Podle sladkosti jablek posypeme 1 až 2 polévkovými lžícemi cukru, skořicí a vanilkovým cukrem.

  • Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  • Těsto se díky němu při pečení přilepí k sobě a jablka nevytečou.
    Přehneme nejdříve kratší strany.
    Pak delší strany přehneme proti sobě do jedné čtvrtiny.
    Těsto znovu potřeme vajíčkem.
    Opět přehneme, nejdříve jednu stranu do třetiny a na ni překlopíme druhou stranu.


Pečení

Záviny přendáme na plech vyložený pečicím papírem nebo pečicí fólii.
Potřeme je rozšlehaným vajíčkem.
Dáme péct do rozehřáté trouby.

  • Pečeme 30 až 35 minut dozlatova.

Hotový štrúdl propíchneme na pár místech špejlí, aby unikla pára z jablek.
Necháme vychladnout.

Upečený štrúdl podáváme poprášený cukrem moučkou. Můžeme ho doplnit šlehačkou, zmrzlinou nebo přislazenou zakysanou smetanou.





TIP!  Pokud máme dostatek pracovního prostoru, tak je rozhodně lepší dělat všechny 3 záviny najednou.
Nejdříve všechny rozválet, pak všechny naplnit, zabalit a dát do trouby.
Za prvé si práci urychlíme a za druhé nám jablka zbytečně nerozmočí těsto prvního závinu, zatímco budeme zpracovávat druhý a třetí.

TIP!  Do štrúdlu můžeme přidat také ořechy, mandle nebo kokos.

TIP!  Pokud máte rádi moučníky s jablky, tak vřele doporučuji výborné Hraběnčiny řezy nebo Křehký jablečný koláč nebo rychlý koláč se strouhanými jablky.

TIP!  Velice efektní jsou Růže z listového těsta


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat