středa 31. srpna 2011

Jablkový štrúdl - pivní

Pivní štrúdl



Těsto
  • 400 g polohrubé mouky
  • 125 g ztuženého tuku (Omega)
  • 200 ml světlého 10° piva 
  • 60 g másla (40 + 20)
  • 3 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 vejce na potření

Jablečná náplň
  • 900 g strouhaných jablek
  • 6 polévkových lžic cukru krupice nebo krystal
  • 3 polévkové lžíce rozinek
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 čajové lžičky mleté skořice
  • kůra z citronu
  • 2 - 4 čajové lžičky šťávy z citronu


Jak na to  

- smíchat mouku se solí, nastrouhaným tukem a pivem, zpracovat těsto
- nechat minimálně 30 minut odpočinout
- rozválet, potřít máslem, posypat opraženou strouhankou
- nandat strouhaná jablka, posypat v rumu namočenými rozinkami
- posypat cukrem a skořicí, kraje potřít rozšlehaným vajíčkem
- zabalit, potřít vajíčkem, péct 30 - 35 minut při 180 °C
.


Nejdříve zalijeme rozinky rumem, aby stihly změknout a nasát vůni rumu.


Těsto

Na pracovní desku prosejeme mouku, smícháme se solí a pomocí příborového nože zapracujeme nastrouhaný tuk.
Tuk vyndáme z lednice těsně před přípravou, nastrouháme ho na hrubém struhadle. 

Postupně přiléváme pivo.
Stále používáme nůž, aby se tuk od teplých rukou nerozpouštěl.

Nakonec rychle zpracujeme rukou, jemně prohněteme, z těsta vytvoříme bochánek.
Zabalíme do fólie, necháme okolo půl hodiny odpočinout.


Jablečná náplň

Omytá jablka zbavíme jadřinců a pokud mají tuhou slupku, oloupeme ji.
Nastrouháme na hrubém struhadle.
Takto připravených by jich mělo být okolo 900 gramů. 

Pro vůni do jablek vmícháme jemně nastrouhanou kůru z dobře umytého citronu.  
Strouháme pouze vrchní žlutou část, bílá je hořká!

Aby nastrouhaná jablka příliš nehnědla, vmícháme do nich šťávu z citronu.
Množství záleží na kyselosti jablek, pokud jsou kyselá méně, dáme klidně 4 lžičky.


Příprava na pečení a naplnění

V hrnku na mírném plameni rozpustíme 40 gramů másla.
Odstavíme.

Na pánvi na mírném plameni rozehřejeme 20 gramů másla.
Nasypeme 3 lžíce strouhanky.
2 - 3 minuty promícháváme.
Vypneme.

V hrnku vidličkou rozšleháme vajíčko. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 

Pracovní desku lehce posypeme moukou.

Těsto rozdělíme na tři stejné části.
Z každé vyválíme tenkou obdélníkovou placku dlouhou jako plech, na kterém budeme péct.

Rozválené těsto potřeme rozpuštěným máslem a posypeme osmaženou strouhankou.

Lžící rozetřeme jablka.
Jablka nedáváme až úplně ke kraji těsta, necháme pár centimetrů volných.
Pokud nastrouhaná jablka pustila hodně šťávy, částečně ji odebereme, aby při pečení nevytekla z těsta.

Posypeme namočenými rozinkami.
Přidáme i rum, ve kterém se máčely.

Pocukrujeme, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem.


Zabalení a pečení

Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem, které poslouží jako lepidlo.
Těsto se díky němu při pečení přilepí k sobě a jablka nevytečou.

Přehneme nejdříve kratší strany.

Delší strany přehneme proti sobě do 1/4.
Znovu potřeme vajíčkem.

Opět přehneme, nejdříve jednu stranu do třetiny a na ni překlopíme druhou.

Takto připravený závin přendáme na plech vyložený pečicím papírem nebo pečicí fólii, potřeme rozšlehaným vajíčkem, dáme péct.

Do trouby vždy vkládáme až když je rozehřátá na požadovanou teplotu!

Pečeme 30 - 35 minut dozlatova.
Hotový štrúdl propíchneme na pár místech špejlí, aby unikla pára z jablek.

Necháme zchladnout.
Můžeme ale podávat ještě mírně teplý.

Pocukrujeme cukrem moučkou, při servírování můžeme doplnit šlehačkou nebo přislazenou zakysanou smetanou.





TIP!  Pokud máme dostatek pracovního prostoru, tak je rozhodně lepší dělat všechny 3 záviny najednou.
Nejdříve všechny rozválet, pak všechny naplnit, zabalit a dát do trouby.
Za prvé si práci urychlíme a za druhé nám jablka zbytečně nerozmočí těsto prvního závinu, zatímco budeme zpracovávat druhý a třetí.

TIP!!  Do štrúdlu můžeme přidat také ořechy, mandle nebo kokos.

TIP!!!  Pokud máte rádi moučníky s jablky, tak vřele doporučuji výborné Hraběnčiny řezy.

TIP!!!!  Nebo Růže z listového těsta



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat