čtvrtek 11. srpna 2011

Plněné papriky

Plněné pečené papriky


Základ

  • 760 g rajského protlaku
  • 200 ml 12% smetany
  • 6 rajčat
  • 6 stejně velkých tlustostěnných paprik na naplnění
  • 2 zelené tlustostěnné papriky do omáčky
  • 2 cibule
  • 1 kostka bujónu nebo vývar
  • bobkový list, nové koření, celý pepř
  • sůl, cukr krupice, mletá skořice, tymián


Náplň z mletého masa

  • 600 g mletého masa
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 polévkové lžíce syrové rýže
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • 1 polévková lžíce smetany nebo mléka
  • 1/2 cibule
  • sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka 


Jak na to  

- dobře promíchat mleté maso s uvedenými ingrediencemi
- paprikám odříznout vršky, naplnit směsí, vrátit vršky
- do pekáče nalít rajský protlak a vývar z bujónové kostky vařený s cukrem, skořicí a solí
- promíchat, posadit papriky
- přidat pokrájená rajčata, 2 zelené papriky, cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř
- péct zakryté 15 minut při 200 °C a 70 minut při 180 °C
- papriky opatrně vyndat, omáčku přelít do hrnce, rozmixovat, vmíchat 500 ml horké vody
- vmíchat tymián, smetanu a 100 ml horké vody, 10 minut povařit
.

Příprava

Maso nameleme.
Složení volíme ideálně v poměru 2/3 vepřové plece nebo hodně libového bůčku a 1/3 hovězího zadního nebo plece.
Oloupanou cibuli rozpůlíme, jednu půlku odložíme, druhou nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku najemno utřeme nebo prolisujeme.
 

Masová směs

S mletým masem postupně smícháme:
  • rozkrájenou půlku cibule, syrovou rýži, utřené stroužky česneku, 2 lžíce strouhanky
  • 1/2 čajové lžičky mletého pepře, 1 čajovou lžičku soli, 1 čajovou lžičku majoránky a 1/2 kávové lžičky kmínu
  • hořčici, vejce a jednu polévkovou lžíci studené smetany nebo mléka.

Studenou rukou průběžně namáčenou ve studené vodě směs důkladně zpracujeme.
Na závěr s ní několikrát bouchneme o pracovní desku, aby se vytlačil vzduch.
Upečené maso v paprikách bude kompaktnější.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Naplnění paprik

  • Šest silnostěnných paprik omyjeme a osušíme.
  • Opatrně seřízneme vršky, šťopky na nich necháme.
    Vnitřek paprik očistíme od jadýrek.

  • Do paprik napěchujeme směs mletého masa.
  • Přiklopíme zpět odříznuté vršky.


Příprava rajčatového protlaku

Ve 150 mililitrech vody povaříme:
  • 1 kostku bujónu, 4 čajové lžičky cukru, 1 čajovou lžičku soli, 1 kávovou lžičku skořice
Nálev smícháme se 760 gramy rajčatového protlaku.
Směs nalijeme do pekáče.
Sklenice nebo konzervy od protlaku vypláchneme celkem 100 mililitry vody a také ji přilijeme do pekáče.
Do takto připravené směsi posadíme naplněné papriky.


Příprava na pečení

  • Dvě zelené papriky nakrájíme na proužky.
  • Šest rajčat na čtvrtiny.
    Dvě sloupnuté cibule na plátky.

  • Pokrájenou zeleninu nasypeme do pekáče mezi naplněné papriky.
  • Přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a 5 kuliček celého pepře.
    Je fajn na koření použít uzavíratelné sítko nebo koření zavázat do plátýnka, aby se snadno po upečení vyndalo.


Pečení

Pekáč zakryjeme víkem nebo alobalem.
Dáme do rozehřáté trouby.

  • Po 15 minutách teplotu snížíme na 180 °C.
  • Pečeme dalších 60 až 70 minut.
  • Omáčku v pekáči během pečení 2x - 3x opatrně promícháme.

Upečené papriky vyndáme z pekáče, odložíme je do mísy, hrnce nebo hlubokého talíře.
Zakryjeme je alobalem, aby nevychladly.
Můžeme je položit do vypnuté pootevřené trouby.


Dokončení omáčky

  • Z omáčky vyndáme koření.
  • Bez scezení ji přelijeme do hrnce.

  • Do prázdného pekáče nalijeme 500 mililitrů horké vody, stáhneme přípeky ze stěn, promícháme.
  • Vše přilijeme do hrnce k omáčce.
    Omáčku rozmixujeme dohladka.
    Přivedeme ji k varu.

  • Vmícháme půl kávové lžičky tymiánu a 200 mililitrů smetany.
  • Opět přivedeme k varu.
    Pokud je potřeba, zředíme 50 až 100 mililitry horké vody.
    Za občasného promíchání na mírném plameni 10 minut povaříme.
    Dochutíme solí, tymiánem, cukrem, skořicí.

Plněné pečené papriky podáváme s knedlíkem kynutýmkynutým houskovým nebo hrnkovým.


TIP!  Plněné papriky můžeme připravit i v klasické úpravě.

Žádné komentáře:

Okomentovat