pátek 12. srpna 2011

Zapečená cuketa

Cuketa zapečená s bramborami


  • 1000 g oloupané vydlabané cukety
  • 500 g brambor (3 větší)
  • 400 g anglické slaniny 
  • 1 cibule
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička oregana
  • sýr (parmazán, eidam, olomoucké tvarůžky - jakýkoliv podle chuti) 


Jak na to  

- na suché pánvi lehce osmahnout cibuli, přidat anglickou slaninu, jemně orestovat
- ve vymazané míse smíchat se syrovými bramborami a cuketou, sójovou omáčkou, vmíchat koření
- péct zakryté při 220 °C 20 minut, dalších 30 minut při 180 °C
- dopéct 10 - 15 minut nezakryté
- podle chuti porce posypat strouhaným sýrem
.

Příprava

Z cukety odstraníme slupku, podélně ji rozkrojíme.
Polévkovou lžící vydlabeme měkký střed s jádry, vyhodíme ho.
K použití máme pevnou část cukety.

Brambory oloupeme a opláchneme.

Brambory i cuketu nakrájíme na kostky.
Cibuli pokrájíme na kolečka, anglickou slaninu na menší hranolky.

Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.

Na suché pánvi na mírném plameni osmahneme cibuli.
Za 2 - 3 minuty přidáme anglickou slaninu.

Po dobu 4 - 5 minut restujeme na mírném plameni.
Vypneme, odstavíme.


Pečení

Na dno zapékací mísy nebo pekáče nalijeme 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje.

Nasypeme pokrájenou cuketu a brambory, polijeme sójovou omáčkou.
Smícháme s cibulí, slaninou, solí, pepřem, kmínem a oreganem.

Zakryjeme, dáme péct.

Po 20 minutách teplotu snížíme na 180 °C. 

Promícháme.
Znovu zakryjeme, pečeme dalších 30 minut.
Sundáme víko a dopečeme ještě 10 - 15 minut nezakryté.

Můžeme podávat posypané strouhaným parmazánem, eidamem, goudou...
Výborná je varianta s olomouckým tvarůžkem. 
Porci na talíři poklademe rozkrojeným tvarůžkem a dáme na 1 - 2 minuty do mikrovlnné trouby nastavené na nejvyšší výkon.





TIP!  Doporučuji vyzkoušet podobný recept - Cuketu zapečenou se zakysanou smetanou nebo cuketový nákyp.


Přejít na seznam receptů 

2 komentáře:

  1. Jééé, mňam, to dělám taky, jenom bez sojové omáčky - a tu cuketu předtím ještě solím a nechávám vypotit. Hned příště to taky zkusím dát rovnou... :-)

    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Bohunko,
    bez vypocení vznikne dobrá šťáva. S ní nám to moc chutná. Ještě tu mám jeden moc dobrej, cuketovej. S hermelínem, smetanou a hořčicí. Tenhle týden se snad k němu dostanu.

    OdpovědětVymazat