pondělí 22. srpna 2011

Zapečená cuketa se zakysanou smetanou

Cuketa zapečená se žampiony, zakysanou smetanou a plísňovým sýrem


  • 750 g oloupané vydlabané cukety
  • 300 g anglické slaniny vcelku
  • 6 stroužků česneku
  • 6 žampionů
  • 1 větší mrkev
  • 1 Hermelín
  • 2 vejce
  • 180 g 12% zakysané smetany
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička majoránky

Jak na to  

- na suché pánvi osmahnout plátky česneku dozlatova, přidat slaninu, jemně orestovat
- ve vymazané míse smíchat s cuketou, mrkví, žampiony, vmíchat koření
- péct zakryté při 220 °C 30 minut
- zalít smetanou smíchanou s vejci, hořčicí a sójovou omáčkou, péct 15 minut při 180 °C
- poklást plátky Hermelínu, bez zakrytí péct 10 - 15 minut
.

A máme tu další variaci na zpracování cukety. 


Příprava

Cuketu oloupeme, lžící se zbavíme středu s jádry, nakrájíme na kostky.
Jádra a měkkou vatovou část dužiny vyhodíme. 

Očištěnou mrkev pokrájíme na malé kostičky.
Z klobouků žampionů stáhneme slupku, žampiony pokrájíme na plátky.

Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky.
Anglickou slaninu rozkrájíme na menší hranolky.

Na suché pánvi opražíme plátky česneku dozlatova, po 1 - 2 minutách přidáme na hranolky nakrájenou anglickou slaninu.
Okolo 5 minut na mírném plameni restujeme. 

Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.

Do pekáče nebo zapékací mísy nalijeme olej, nasypeme cuketu, žampiony, mrkev a slaninu s česnekem.
Promícháme s majoránkou, solí, pepřem, paprikou a kmínem.


Zálivka

V hrnku smícháme zakysanou smetanu, 2 vejce, 2 polévkové lžíce dijonské hořčice a 1 polévkovou lžíci sójové omáčky.


Pečení

Pekáč zakryjeme, dáme do trouby péct.

Po 30 minutách promícháme, zalijeme zálivkou.
Teplotu snížíme na 180 °C, vrátíme do trouby.

Zakryté pečeme dalších 15 minut při 180 °C.

Hermelín nakrájíme na tenké plátky, poklademe na cuketu.
Je fajn použít Hermelín ochucený, třeba pepřový, česnekový...

Bez zakrytí vrátíme do trouby.
Zapečeme ještě 10 - 15 minut dozlatova.





TIP!  Výborná je i studená.


Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat