pátek 19. srpna 2011

Dýňová polévka I.

Dýňová polévka


  • 750 g očištěné oloupané dýně
  • 200 ml 15% smetany
  • 25 g másla
  • 1000 ml vývaru nebo kostka kuřecího bujónu
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • k servírování zakysaná smetana, bílé pečivo, olivový, dýňový nebo lanýžový olej, dýňová semínka


Jak na to

- vydlabanou oloupanou pokrájenou dýni zalít v hrnci vývarem/vodou
- vmíchat sůl, rozmáčklý česnek, 30 minut povařit
- přidat utřené stroužky česneku, rozmixovat
- přilít smetanu, přivést k varu, vypnout
- přidat plátek másla
.

Příprava 

Dýni neboli tykev rozpůlíme, lžící vydlabeme středovou část s jádry.
Jádra a měkkou vatovou dužinu vyhodíme.
Pokud máme dýni hodně velkou, rozčtvrtíme ji, bude se nám lépe pracovat.

Odstraníme slupku.
U čerstvé dýně to jde snadno škrabkou na brambory.

Dýni pokrájíme na kostky, dáme do hrnce, zalijeme jedním litrem vývaru nebo vody.
Pokud nemáme vývar, zalijeme vodou a rozdrobíme kostku kuřecího bujónu.

Vmícháme sůl, špetku pepře a jeden stroužek rozmáčklého česneku.


Uvaření

Přivedeme k varu, na mírném plameni vaříme okolo 30 minut.

Odstavíme.
Do polévky přidáme 2 stroužky utřeného česneku, rozmixujeme dohladka.
Pár kostek uvařené dýně můžeme před rozmixováním odebrat a použít na ozdobení při servírování.

Vmícháme smetanu, podle potřeby přisolíme.
Přivedeme k varu, vypneme.

Pro zjemnění na závěr přidáme 25gramový kousek studeného másla.

Při servírování jednotlivé porce zakápneme dýňovým nebo lanýžovým olejem.

Polévku v misce můžeme doplnit kopečkem zakysané smetany, čerstvým mletým pepřem, dýňovými semínky nebo kostkami opečeného bílého pečiva.
Rohlík, housku nebo veku pokrájíme na menší kostky, na pánvi rozpustíme 25 gramů másla, zlehka opečeme.



TIP!  Můžeme připravit i variantu s rajčatovým protlakemnadivoko nebo s kořením garam masala.
A z části dýně můžeme upéct dýňový koláč nebo dýňový sladký chleba.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat