úterý 16. srpna 2011

Houbové kyselo

Mikovské houbové kyselo


  • 500 g brambor (cca 3 větší)
  • 500 ml kefíru (acidofilní mléko)
  • 290 - 340 g neslazeného zahuštěného mléka
  • 200 - 500 g čerstvých hub
  • 40 g cibule (cca půlka střední)
  • 25 g polohrubé mouky (cca 2 polévkové lžíce)
  • 2 vejce
  • 1 - 3 polévkové lžíce octa (podle chuti a podle kyselosti kefíru)
  • sůl, kmín
  • bobkový list, celý pepř, nové koření
  • kousek másla


Jak na to  

- společně 10 - 15 minut vařit pokrájené houby a brambory s cibulí, solí, pepřem, novým kořením, kmínem a bobkovým listem
- zahustit moukou rozmíchanou v kefíru a zahuštěném mléku
- 10 - 15 minut povařit
- vlít vejce rozmíchané v malém množství vody, dochutit, vypnout
- zjemnit kouskem másla 
.

Podle tohoto receptu se kyselo připravuje na východním Slovensku.  
Na rozdíl od toho krkonošského se nepoužívá kvásek.


Uvaření brambor a hub

Brambory oloupeme, opláchneme a pokrájíme.
Houby důkladně očistíme a nakrájíme na kousky.
Do hrnce dáme:
  • houby, brambory, půlku rozkrojené cibule
  • 2 bobkové listy, 6 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření
  • 2 čajové lžičky soli, 1 čajovou lžičku kmínu

Zalijeme 750 až 1000 mililitry vody.
Množství vody záleží na množství použitých hub. 
Brambory a houby vodou zalijeme tak, aby hladina byla přibližně jeden centimetr nad nimi.


Zakryjeme poklicí, po přivedení k varu snížíme teplotu.
Na mírném plameni povaříme 10 až 15 minut.


Zahuštění a dokončení

Když jsou brambory skoro měkké, kyselo zahustíme.
  • Důkladně rozmícháme kefír s neslazeným zahuštěným (kondenzovaným) mlékem a moukou.
  • Směs za stálého míchání vlijeme do hrnce.
    V rozpisu je uvedena gramáž u neslazeného mléka v rozmezí 290 až 340 gramů. Prodává se totiž nejčastěji v těchto dvou variantách. Těch 50 gramů rozdílu nehraje významnou roli, takže klidně použijte celé jedno nebo celé druhé balení.

  • Jakmile se kyselo začne znovu vařit, snížíme teplotu na minimum.
  • Necháme ještě 10 až 15 minut jemně probublávat, aby se dobře provařila mouka.
    Občas promícháme.
    Podle chuti přisolíme a přikyselíme octem.

  • Těsně před vypnutím rozkvedláme ve 25 až 50 mililitrech studené vody vejce.
  • Nalijeme do kysela, promícháme.
    Vypneme.
    Pro zjemnění vmícháme přibližně dvacetigramový kousek studeného másla.

Kyselo podáváme s chlebem nebo pečivem, výbornou přílohou jsou brambory na loupačku. 
A po kyselu si dáme smaženici.


TIP!  Pár nakrájených hub odložíme stranou a přidáme je do hrnce až po přibližně 8 minutách.
Budou pevnější, i když stále dobře uvařené.
Nebo pár vybraných kousků uvaříme zvlášť a do kysela je přidáme až těsně před vypnutím (bez vody, ve které se vařily!).

TIP!  Množství použitých hub má hodně širokou škálu. Aromatických bude stačit pár, těch méně výrazných může rozhodně být i více než půl kila. A někdy budeme vděční, že najdeme aspoň něco. Jakékoliv dvě tři houby.
Můžeme použít i houby sušené, jednu až dvě hrsti před vařením namočíme minimálně na půl hodiny do vody.



Pár slov navíc 

Proč mikovské? Moje rodina má kořeny v Mikové, malé obci, která se nachází na severovýchodě Slovenska, mamka se tady narodila.
Miková je hodně známá díky tomu, že odtud pocházejí rodiče Andyho Warhola.

Pokaždé nám jídlo připravené podle mikovských receptů přinese plno pěkných vzpomínek. 
Ať už jsou to halušky, pirohy pečené nebo vařené, mačanka, zelňačka anebo právě kyselo.



.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat