pátek 26. září 2014

Bryndzové halušky

Bryndzové mikovské halušky

Mami a Milko díky, hezky jsme si zavařily :-)


  • 650 g brambor (5 větších)
  • 200 - 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce (nemusí být)
  • sůl
  • 200 g ovčího sýra bryndzy
  • 150 g dobré slaniny bez kůže

Jak na to  

- dát vařit dostatečné množství osolené vody 
- na sucho vyškvařit kostky slaniny
- syrové brambory zbavit slupky, opláchnout, osušit, najemno nastrouhat
- smíchat se solí a potřebným množstvím mouky, eventuálně přidat vejce
- do vroucí vody odkrajovat malé kousky, promíchat
- minutu na mírném ohni povařit, vyndat děrovanou naběračkou do mísy
- horké smíchat s bryndzou, zalít vyškvařenou slaninou i s tukem, který pustila
.

Jednoduché a výborné jídlo, poklad slovenské kuchyně.

Jako první vyškvaříme slaninu nebo špek. Nakrájíme na drobno, mírně zahříváme na suché pánvi nebo v kastrůlku, tuku se uvolní dostatečné množství.


Bramborové těsto má tendenci po chvilce řídnout, vše tedy musí běžet bez prostojů. Jakmile bude připravené, ihned musíme halušky začít vařit!

Do většího hrnce nalijeme 4 litry vody, osolíme 1 zarovnanou polévkovou lžící soli, zakryjeme poklicí a začneme zahřívat.
Syrové brambory typu "C", popřípadě "B" zbavíme slupky, opláchneme a osušíme.
Nastrouháme je na nejjemnější straně čtyřbokého struhadla.
Pozor na prsty!


Osolíme 1 čajovou lžičkou soli, pokud děláme těsto s vejcem, vmícháme ho.
Pro začátek nasypeme 200 gramů mouky.
Nedáváme všechnu najednou!
Dobře promícháme, konzistence by měla připomínat hustší vláčnou kaši.
Pokud pustily brambory hodně vody, musíme mouku postupně po menších dávkách přidávat, abychom vychytali ten správný okamžik, kdy je těsto akorát.
Ale opatrně, nesmí být zase příliš tuhé! Nasypat do brambor kilo mouky není problém, jenže halušky pak nebudou dobré.
Jak říká teta Milka, hustota je vpořádku, když v těstě začne stát vařečka. 


Voda se nám už určitě vaří, zmírníme tepotu, poklici sundáme.
Na prkénko nandáme část těsta, nad hrncem pomocí příborového nože odkrajujeme kousky tak, aby padaly rovnou do vroucí vody.
Není to nic složitého, po chvilce to půjde jak po másle.


Takto pokračujeme, dokud všechno těsto nespotřebujeme.
Můžeme také využít speciální cedník nebo struhadlo přímo určené k vaření halušek.
Promícháme.
Po chvilce se voda začne znovu vařit, všechny halušky vyplavou na hladinu.
Minutu nezakryté na mírném ohni povaříme, jsou hotové.
Vyndáváme děrovanou naběračkou do velké mísy, neproplachujeme!
Ještě horké promícháme s bryndzou, krásně se rozpustí a halušky obalí.
Navrch nalijeme slaninu i s vyškvařeným tukem.



TIP!  Pokud si nejsme jisti správnou hustotou těsta, odkrojíme na zkoušku malý kousek do vroucí vody. Hned uvidíme, jestli je konzistence akorát - bude držet pohromadě, nerozpadne se.

TIP!!  Jestliže je těsto díky typu brambor stále hodně řídké, zkušební kousek se ve vodě rozpadá, můžeme přidat 1 - 2 čajové lžičky bramborového škrobu Solamylu.

TIP!!!  Pokud bryndzu nahradíme zelím, může být kysané, hlávkové, sladké i kyselé, budeme mít střapačky.

TIP!!!!  K haluškám na zapíjení patří žinčica - syrovátkový nápoj z ovčího mléka.

TIP!!!!!  V případě, že je bryndza příliš suchá, vmícháme do mísy k haluškám 1 - 2 polévkové lžíce vody, ve které se vařily. Budou vláčnější.


Střapačky


Pár slov navíc 

Proč mikovské? Moje rodina má kořeny v obci Miková, mamka se tady narodila.
Miková je malá obec, která se nachází na severovýchodě Slovenska a je hodně známá díky tomu, že odtud pocházejí rodiče Andyho Warhola.
Pokaždé nám jídlo připravené podle receptů, které se tu vařily, přinese aspoň na dálku plno pěkných vzpomínek. Ať už je to kyselo, pirohy pečené nebo vařené, zelňačka anebo právě halušky.
Je fajn sedět u velkého stolu, kde uprostřed stojí jedna mísa s bryndzovými haluškami a další se střapačkami.



.


 Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat