pátek 26. září 2014

Bryndzové halušky

Bryndzové mikovské halušky

Mami a Milko díky, hezky jsme si zavařily :-)


  • 650 g brambor - 5 větších
  • 200 - 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce (nemusí být)
  • sůl
  • 200 g ovčího sýra brynzy
  • 150 g dobré slaniny bez kůže nebo špek

Jak na to  

- dát vařit dostatečné množství osolené vody 
- na sucho vyškvařit kostky slaniny
- syrové brambory zbavit slupky, opláchnout, osušit, najemno nastrouhat
- smíchat se solí a potřebným množstvím mouky, eventuálně přidat vejce
- do vroucí vody odkrajovat malé kousky, promíchat
- minutu na mírném ohni povařit, vyndat děrovanou naběračkou do mísy
- horké smíchat s brynzou, zalít vyškvařenou slaninou i s tukem, který pustila
.

Jednoduché a výborné jídlo, poklad slovenské kuchyně.


Příprava 

Bramborové těsto má tendenci po chvilce řídnout, proto si vše připravíme, abychom neměli prostoje.
Hned jak bude těsto hotové, musíme halušky začít vařit!
A ihned po uvaření podáváme.

Jako první vyškvaříme slaninu, nakrájíme ji na malé kostičky.
Na suché pánvi nebo v kastrůlku je smažíme na mírném plameni okolo 8 minut dozlatova.
Tuku se uvolní dostatečné množství, není třeba přidávat olej nebo sádlo.
Pokud bychom slaninu smažili na prudkém plameni, byla by sice brzy hotová, ale byla by tvrdá. 

Do většího hrnce nalijeme 4 litry vody, vmícháme jednu zarovnanou polévkovou lžíci soli.
Zakryjeme poklicí, začneme zahřívat.
Jakmile budeme mít zpracované těsto, musí už voda vřít.

Syrové brambory typu "C", popřípadě "B" zbavíme slupky, opláchneme je a osušíme. 



Těsto

Brambory nastrouháme na nejjemnější straně čtyřbokého struhadla.
Není to ta se slzičkami.
A pozor na prsty!

Osolíme jednou čajovou lžičkou soli.
Pokud děláme těsto s vejcem, vmícháme ho.

Pro začátek nasypeme jen 180 až 200 gramů mouky.
Dobře promícháme.
Konzistence by měla připomínat hustší vláčnou kaši.

Pokud je potřeba, další mouku přidáváme postupně, po lžících, abychom vychytali ten správný okamžik, kdy je těsto akorát.
Jak říká teta Milka, hustota je v pořádku, když v těstě ZAČNE stát vařečka.
Těsto nesmí být příliš tuhé.
Nasypat do brambor kilo mouky není problém, jenže halušky pak nebudou dobré.


Uvaření

Voda v hrnci se už určitě vaří.
Zmírníme tepotu, sundáme poklici.

Na kraj prkýnka nandáme malou část těsta.
Nad hrncem rychle odkrajujeme příborovým nožem malé kousky těsta tak, aby padaly rovnou do vroucí vody.
Nůž ve vodě občas namočíme.
Takto pokračujeme, dokud všechno těsto nespotřebujeme.
Není to nic složitého, po chvilce to půjde jako po másle. 
Můžeme také využít speciální cedník nebo struhadlo přímo určené k vaření halušek. 

Halušky promícháme.

Po chvilce se voda začne znovu vařit, všechny halušky vyplavou na hladinu.
Bez zakrytí jednu minutu na mírném plameni povaříme.

Hotovo.
Halušky vyndáme děrovanou naběračkou do velké mísy.
Neproplachujeme je!

Ještě horké halušky promícháme s brynzou, ta se v nich krásně rozpustí a obalí je.
A na konec halušky polijeme slaninou i s vyškvařeným tukem.
Můžeme podávat.





TIP!  Pokud si nejsme jisti správnou hustotou těsta, odkrojíme na zkoušku malý kousek do vroucí vody.
Hned uvidíme, jestli je konzistence akorát, halušky budou držet pohromadě, nerozpadnou se.

TIP!  Pokud jsou brambory příliš vodnaté, po nastrouhání z nich slijeme vodu do hrnku. Dvě až tři minuty ji necháme stát, škrob se začne usazovat na dně hrnku.
Opatrně část vody odlijeme a zbytek s usazeným škrobem vrátíme k bramborám.

TIP!  Jestliže je těsto díky typu brambor stále hodně řídké, zkušební kousek se ve vodě rozpadá, můžeme přidat jednu až dvě čajové lžičky bramborového škrobu Solamylu.
Je to lepší volba než přidat více mouky.

TIP!  V případě, že je brynza příliš suchá, vmícháme k haluškám 1 až 2 polévkové lžíce vody, ve které se vařily. Budou vláčnější.

TIP!  K haluškám na zapíjení patří žinčica - syrovátkový nápoj z ovčího mléka.

TIP!  Pokud brynzu nahradíme zelím, může být kysané, hlávkové, sladké i kyselé, budeme mít střapačky.

Střapačky



Pár slov navíc 

Proč mikovské? Moje rodina má kořeny v obci Miková, mamka se tady narodila.
Miková je malá obec, která se nachází na severovýchodě Slovenska a je hodně známá díky tomu, že odtud pocházejí rodiče Andyho Warhola.
Pokaždé nám jídlo připravené podle receptů, které se tu vařily, přinese aspoň na dálku plno pěkných vzpomínek. 
Ať už jsou to halušky, pirohy pečené nebo vařené, mačanka, zelňačka anebo právě kyselo.
Je fajn sedět u velkého stolu, kde uprostřed stojí jedna mísa s bryndzovými haluškami a další se střapačkami.



.


 Přejít na seznam receptů


3 komentáře:

  1. Dobrý den, do bryndzových halušek vejce nepatří :) ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a ani se nesolí, pouze trošku voda... na slanost je tam právě bryndza :)

      Vymazat
  2. Dobrý den Terezo,
    děkuji za návštěvu blogu a komentář, jak děláte halušky vy.

    OdpovědětVymazat