středa 4. března 2015

Mikovské vařené pirohy

Mikovské slané vařené pirohy

Milko, díky! Byl to báječný den!


Těsto
  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 - 220 ml vlažné vody
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička soli

Náplň
  • 200 g tvrdého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1/2 čajové lžičky soli

K servírování
  • 200 g cibule
  • 200 g másla
  • zakysaná smetana (nemusí být) 

Jak na to  

- důkladně zpracovat těsto, rozdělit na polovinu, vyválet na tenký plát
- rozkrájet na čtverečky 4 x 4 cm, naplnit tvrdým tvarohem smíchaným se solí a vejcem
- přehnout, okraje dobře zmáčknout
- vařit 5 minut v hodně osolené vodě, zcedit
- servírovat polité cibulkou usmaženou v másle
.

Na pracovní desku prosejeme mouku, osolíme. Uprostřed uděláme důlek, rozklepneme vejce, promícháme.
Odměříme 200 mililitrů vlažné vody, postupně přiléváme, rukou hněteme. Nepřestáváme, stále dokola dlaní promačkáváme, překládáme.
Minimálně 5 minut.
I když se to ze začátku bude zdát nemožné, po chvilce se vše začne krásně spojovat.
Protože ne všechny mouky mají úplně stejnou savost, bude možná potřeba přidat malé množství vody. 
Těsto by mělo být hladké, dobře propracované.
Zakryjeme utěrkou, než připravíme náplň a cibulku necháme pár minut odpočinout.



Do mísy rozdrobíme nebo nahrubo nastrouháme tvaroh.
Výborný je třeba olešnický.
Vmícháme vejce a čajovou lžičku soli.


Cibuli nakrájíme na kostičky, dáme společně s máslem do vyššího hrnku. Na středním plameni smažíme dozlatova.
Jakmile začne růžovět, odstavíme.
Od sporáku se moc nevzdalujeme, hlídáme, promícháváme. Máslo s cibulí bude pěnit, bez míchání by mohlo z hrnku vytéct. 
Také dáme pozor na přepálení. I po sundání ze sporáku se bude ještě několik minut v horkém másle smažit.



Těsto rozdělíme na polovinu, jedna bude mít okolo 370 gramů.
Pracovní desku lehce posypeme moukou, vyválíme přibližně 35 x 40 centimetrů velký obdélník.
Plát by měl být 1 - 2 milimetry silný.
Rádýlkem rozdělíme na čtverce 4 x 4 centimetry. Naplníme.
Buď pomocí 2 lžiček nandáme na všechny čtverečky a pak zabalíme. 
Nebo pracujeme postupně. Každý čtvereček vezmeme do dlaně, na lžičku nabereme náplň, prstem stáhneme a zabalíme.
Pirohy balíme tak, že je přehneme do trojúhelníku a kraje důkladně zmáčkneme. Prsty nebo vidličkou.
Postup zopakujeme i s druhu půlkou těsta.




Ve větším hrnci přivedeme k varu 4 - 5 litrů vody, vmícháme 1 vrchovatou polévkovou lžíci soli.
Pirohy vsypeme do vroucí vody, promícháme, aby se nepřilepily na dno hrnce.
Pokličkou nezakrýváme.
Jakmile se voda začne znovu vařit, zmírníme teplotu, odměříme 5 minut, vypneme, zcedíme.

Podáváme polité cibulkou smaženou na másle, můžeme doplnit zakysanou smetanou.


TIP!  Pokud náhodou nějaké pirohy zbudou, druhý den je můžeme na pánvi opéct dozlatova.

TIP!!  Syrové pirohy lze připravit do zásoby.
Rozložené na tácku zmrazíme, mražené sesypeme do sáčku.


Pár slov navíc 

Proč mikovské? Moje rodina má kořeny v obci Miková, mamka se tady narodila.
Miková je malá obec, která se nachází na severovýchodě Slovenska a je hodně známá díky tomu, že odtud pocházejí rodiče Andyho Warhola.
Pokaždé nám jídlo připravené podle receptů, které se tu vařily, přinese alespoň na dálku plno pěkných vzpomínek. 
Ať už je to kyselo, halušky, pečené pirohy, zelňačka anebo právě pirohy vařené.




.



Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Musím Vám poděkovat za plno výborných receptů! Moc ráda podle Vás vařím a vše je chutné... Jen tak dál! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, moc děkuji za velice milá slova! Mám velkou radost, když čtu, že se podle receptů vaří a hlavně, že chutná!
      Díky, Hana

      Vymazat