středa 4. března 2015

Mikovské vařené pirohy

Mikovské slané vařené pirohy

Milko, díky, byl to báječný den!


Těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 - 220 ml vlažné vody
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička soli


Náplň

  • 200 g tvrdého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1/2 čajové lžičky soli


K servírování

  • 200 g cibule
  • 200 g másla
  • zakysaná smetana (nemusí být) 


Jak na to  

- důkladně zpracovat těsto, vyválet na tenký plát
- rozkrájet na čtverečky 4 x 4 cm, naplnit tvrdým tvarohem smíchaným se solí a vejcem
- přehnout, okraje dobře zmáčknout
- vařit 5 minut v osolené vodě, scedit
- servírovat polité v másle restovanou cibulkou
.

Těsto

Na pracovní desku prosejeme mouku, osolíme ji.
Uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něho vejce.
Promícháme.

Do mouky postupně přiléváme 200 mililitrů vlažné vody. 
Rukou promačkáváme, hněteme, překládáme...
Stále dokola, dokud nemáme hladké, dobře propracované těsto.
Bude to trvat minimálně 5 minut. 
I když se to ze začátku bude zdát nemožné, po chvilce se vše začne krásně spojovat.
Protože ne všechny mouky mají úplně stejnou savost, bude možná potřeba ještě přidat malé množství vody.
Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho 10 minut odpočinout.


Tvarohová náplň

Do mísy rozdrobíme nebo nahrubo nastrouháme tvaroh.
Vmícháme do něho vejce a půl čajové lžičky soli
Výborný je třeba ten olešnický.


Usmažení cibule

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Dáme je společně s máslem do vyššího hrnku.
Na středním plameni je usmažíme dozlatova.
Mícháme. 
Jakmile začnou kostičky cibule růžovět, odstavíme. 

Od sporáku se moc nevzdalujeme, hlídáme, promícháváme.
Máslo s cibulí bude pěnit, bez míchání by mohlo z hrnku vytéct. 
Také dáme pozor na přepálení, i po sundání ze sporáku se bude ještě několik minut smažit v horkém másle.



Naplnění

Pracovní desku lehce posypeme moukou.
Těsto rozdělíme na polovinu.
Jedna bude mít okolo 370 gramů.

Vyválíme přibližně 35 x 40 centimetrů velký obdélník, 1 až 2 milimetry silný.
Rádýlkem ho rozdělíme na 4 centimetry velké čtverce.
Naplníme je připraveným tvarohem, přehneme do trojúhelníku a kraje důkladně zmáčkneme.
Prsty nebo vidličkou.
Tvaroh buď pomocí 2 lžiček nejdříve nandáme na všechny čtverečky a pak je zabalíme. 
Nebo pracujeme postupně. Každý čtvereček vezmeme do dlaně, na lžičku nabereme náplň, prstem ji stáhneme a zabalíme.


Stejně zpracujeme i druhou půlku těsta.


Uvaření

  • Ve větším hrnci přivedeme k varu 4 až 5 litrů vody s vrchovatou polévkovou lžící soli.
  • Pirohy vsypeme do vroucí vody.
    Promícháme je, aby se nepřilepily na dno hrnce.
    Pokličkou nezakrýváme.

  • Jakmile se voda začne znovu vařit, zmírníme teplotu.
  • Odměříme 5 minut, vypneme, scedíme.

Mikovské pirohy podáváme polité na másle usmaženou cibulkou. Můžeme je doplnit zakysanou smetanou.


 






TIP!  Pokud náhodou nějaké pirohy zbydou, druhý den je můžeme na pánvi opéct dozlatova.

TIP!  Syrové pirohy lze připravit do zásoby. Rozložíme je na tácek, dáme do mrazáku a po jejich zmrazení je sesypeme do sáčku.


ur
Pár slov navíc 

Proč mikovské pirohy? Moje rodina má kořeny v obci Miková, mamka se tady narodila.
Miková je malá obec, která leží na severovýchodě Slovenska. Mimochodem, je hodně známá díky tomu, že odtud pocházejí rodiče Andyho Warhola.
Pokaždé nám jídlo připravené podle mikovských receptů přinese plno pěkných vzpomínek. Ať už jsou to halušky, pečené pirohy, kyselo, mačanka, zelňačka anebo právě vařené pirohy.


.

Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Musím Vám poděkovat za plno výborných receptů! Moc ráda podle Vás vařím a vše je chutné... Jen tak dál! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, moc děkuji za velice milá slova! Mám velkou radost, když čtu, že se podle receptů vaří a hlavně, že chutná!
      Díky, Hana

      Vymazat