neděle 2. prosince 2012

Hrachová kaše

Hrachová kaše

Hrách nutno předem na několik hodin namočit!


    • 500 g nepředvařeného hrachu
    • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
    • 1 střední cibule (cca 100 g)
    • 15 g polohrubé mouky (1 polévková lžíce)
    • 4 stroužky česneku
    • 2 čajové lžičky soli (12 g) 
    • 1/3 čajové lžičky mletého kmínu
    • 1 polévková lžíce majoránky
    • sůl, pepř


    Jak na to

    - přes noc namočit hrách
    - uvařit doměkka
    - na oleji osmahnout cibuli, přidat mouku, usmažit jíšku
    - do měkkého hrachu vmíchat jíšku, povařit
    - přidat utřený česnek a majoránku

    - podle chuti přisolit, opepřit
    .


    Hrách probereme a propláchneme.
    Není to moc pravděpodobné, ale může se stát, že v něm bude třeba malý kamínek, tak pro jistotu zkontrolujeme.

    Zalijeme 1500 mililitry studené vody, necháme do druhého dne v chladu máčet.

    Nabobtnalý hrách osolíme, přidáme kmín, zakryjeme pokličkou.
    Zhruba 1 hodinu povaříme na mírném plameni doměkka.
    Dobře uvařený hrách je měkký, začíná se rozpadat.


    15 minut před dovařením hrachu připravíme jíšku.
    Na pánvi rozehřejeme olej, nasypeme cibuli nakrájenou na kostičky.

    Na mírném plameni 5 - 8 minut promícháváme.
    Vmícháme mouku, restujeme, přibližně za 5 minut bude cibulová jíška hotová.


    Jíšku vmícháme do uvařeném hrachu a ještě 10 minut na mírném plameni povaříme.
    Nezapomeneme promíchávat i ode dna hrnce, aby se kaše nepřipalovala.

    Na závěr přidáme utřený česnek a v dlani rozemnutou majoránku.
    Podle potřeby přisolíme, můžeme přidat špetku pepře.

    Podáváme s párkem, klobásou nebo s vejcem.
    Nebo jen polité osmahnutou cibulkou a špekem.

    Chuť dobře doplní kyselá okurka.
    Hrachová kaše je výborná jako příloha k uzenému masu.


    Přejít na seznam receptů 

    Žádné komentáře:

    Okomentovat