neděle 2. prosince 2012

Hrachová kaše

Hrachová kaše

Hrách nutno předem na několik hodin namočit!


    • 500 g nepředvařeného hrachu
    • 100 g cibule (1 střední)
    • 15 g polohrubé mouky (1 polévková lžíce)
    • 4 stroužky česneku
    • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
    • sůl, pepř, kmín, majoránka


    Jak na to

    - přes noc namočit hrách
    - uvařit doměkka
    - na oleji osmahnout cibuli, přidat mouku, usmažit jíšku
    - do měkkého hrachu vmíchat jíšku, povařit
    - přidat utřený česnek a majoránku

    - podle chuti přisolit, opepřit
    .

    Recept je pro nepředvařený hrách. 
    Pokud kaši připravíme z předvařeného, bude hotová raz dva. Hrách v tomto případě nemusíme předem namáčet a uvaření do měkka bude trvat jen chvilku.


    Namočení a uvaření hrachu

    Hrách probereme a propláchneme.
    Není to moc pravděpodobné, ale může se stát, že v jakýchkoli luštěninách bude třeba malý kamínek, tak je pro jistotu kontrolujeme.

    • Přebraný hrách dáme do hrnce.
    • Zalijeme ho jedním a půl litrem studené vody.
      Necháme ho do druhého dne v chladu máčet.

    • Nabobtnalý hrách doplníme vodou tak, aby byl akorát ponořený.
    • Přivedeme k varu, snížíme teplotu.
      K hrachu vsypeme jednu čajovou lžičku soli a třetinu lžičky kmínu.
      Zakryjeme pokličkou.
      Na mírném plameni vaříme okolo jedné hodiny do měkka.


    Cibulová jíška

    Jíšku začneme připravovat přibližně 15 minut před dovařením hrachu.

    Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
    Na pánvi rozehřejeme olej, nasypeme cibuli.
    Na mírném plameni ji 6 až 8 minut promícháváme.

    Přisypeme mouku.
    Občas promícháme.
    Za zhruba 3 minuty bude cibulová jíška hotová.


    Zahuštění a dokončení

    Jíšku vmícháme do měkkého uvařeného hrachu.
    Na mírném plameni 10 až 15 minut povaříme.
    Nezapomeneme promíchávat i ode dna hrnce, aby se kaše nepřipalovala.

    Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme. 
    Na závěr je společně s jednou polévkovou lžíci v dlani rozemnuté majoránky vmícháme do kaše.
    Podle potřeby přisolíme, můžeme okořenit špetkou pepře.

    Hrachovou kaši podáváme s párkem, klobásou nebo s uvařeným vejcem. Nebo s cibulkou orestovanou se špekem. Chuť dobře doplní kyselá okurka.
    Kaše je výborná jako příloha k uzenému masu.



    Žádné komentáře:

    Okomentovat