pátek 10. srpna 2012

Celer na medu

Celer restovaný na másle, medu a bylinkách


  • větší celer
  • polévková lžíce medu
  • čerstvé bylinky - tymián, oregano, bazalka...
  • máslo


Jak na to  

- očištěný celer nakrájet na 1,5 cm silná kola, škrabkou na brambory nařezat hobliny
- restovat na másle dozlatova
- do poslední várky na jedné pánvi vmíchat med, nechat zkaramelizovat
- do poslední várky na druhé pánvi vmíchat bylinky
- vše smíchat
.

V téhle úpravě celer chutná i jeho zarytým odpůrcům!


Příprava

Celer zbavíme slupky.
Rozkrájíme ho na přibližně jeden a půl centimetru silná kola.
Škrabkou na brambory z nich nařežeme hobliny.


Restování 

Je fajn pracovat na 2 pánvích současně. 

Na pánvi rozpustíme 2 polévkové lžíce másla.
Postupně na středním plameni restujeme celerové hobliny.
Vždy jich dáme na pánev pouze tolik, aby bylo dno zakryté jen v jedné vrstvě.

Promícháváme, jakmile se hobliny zbarví dozlatova, je hotovo.
Orestované plátky sypeme do větší mísy.

Před každou další dávkou přidáme na pánev kousek másla.

Do poslední várky na jedné pánvi přisypeme pokrájené bylinky.
Do poslední várky na druhé pánvi vmícháme jednu polévkovou lžíci medu.
Mícháme, med začne po chvilce karamelizovat. 
Včas odstavíme, při přepálení hrozí jeho zhořknutí!

Plátky v míse dobře promícháme.

Celer na medu použijeme jako přílohu ke grilovaným masům.
Nebo k různým masovým směsím. 












Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Bylo to šíííleně dobrý. Výborně se k tomu hodí uzený tempeh. Řadí se mezi naše oblíbené recepty.
    Díky!
    Bláža

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Blážo,
      já děkuji moc za milý komentář a vyzkoušení receptu. Těší mě, že takto připravený celer chutnal. A také děkuji za inspiraci s tempehem!
      Hana

      Smazat