- 500 g hovězí kýty
- 400 g konzervovaných loupaných sekaných rajčat
- 300 g cibule (2 větší)
- 150 ml tmavého piva Guinness
- 150 ml hovězího vývaru
- 50 ml čerstvé šťávy z pomeranče
- 40 g zázvoru
- 12 g hladké mouky (vrchovatá polévková lžíce)
- 2 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 1 větší tlustostěnná paprika
- oregano, bazalka, tymián
- sůl, pepř
- zakysaná smetana pro servírování (nemusí být)
Jak na to
- nakrájené maso krátce zprudka osmahnout, dát do pekáče
- na pánev přilít olej, nasypat cibuli, 8 minut restovat, přidat česnek a zázvor, 2 minuty restovat
- přidat papriky, 5 minut dusit, zasypat moukou, minutu restovat
- zalít pivem, minutu promíchávat, nalít vývar a rajčata
- osolit, opepřit, ev. přidat sušené bylinky, 2 minuty povařit
- maso promíchat s obsahem pánve, přidat šťávu z pomeranče a svazek bylinek
- péct zakryté 15 minut při 180 °C a cca 60 minut při 150 °C doměkka
- 10 - 15 minut dopéct odkryté při 180 °C
.
- nakrájené maso krátce zprudka osmahnout, dát do pekáče
- na pánev přilít olej, nasypat cibuli, 8 minut restovat, přidat česnek a zázvor, 2 minuty restovat
- přidat papriky, 5 minut dusit, zasypat moukou, minutu restovat
- zalít pivem, minutu promíchávat, nalít vývar a rajčata
- osolit, opepřit, ev. přidat sušené bylinky, 2 minuty povařit
- maso promíchat s obsahem pánve, přidat šťávu z pomeranče a svazek bylinek
- péct zakryté 15 minut při 180 °C a cca 60 minut při 150 °C doměkka
- 10 - 15 minut dopéct odkryté při 180 °C
.
Příprava
Pokud nemáme hovězí vývar, povaříme ve 150 mililitrech vody půl bujónové kostky.
Maso opláchneme studenou vodou.
Dobře ho osušíme a nakrájíme na kostky.
Čerstvé stonky oregana, tymiánu a bazalky svážeme.
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na kostičky, omytou papriku na proužky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Zázvor oškrábneme a nastrouháme.
Slupka jde dobře odstranit seškrábnutím pomocí čajové lžičky.
Pečení
Do pekáče k masu přilijeme směs z pánve.
Vmícháme šťávu z půlky pomeranče, položíme svazek bylinek.
Pekáč zakryjeme, dáme péct do rozehřáté trouby.
Podle chuti přisolíme a opepříme.
Hovězí na pivu Guinness podáváme s pečivem, chlebem, rýží, bramborem vařeným nebo opékaným, s bramborovými hranolky nebo různými plackami.
Na jednotlivé porce můžeme přidat malý kopeček zakysané smetany.
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na kostičky, omytou papriku na proužky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Zázvor oškrábneme a nastrouháme.
Slupka jde dobře odstranit seškrábnutím pomocí čajové lžičky.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Orestování masa a zeleniny, usmažení jíšky
- Na pánvi rozehřejeme jednu polévkovou lžíci oleje. Přidáme nakrájené maso.
Ze všech stran ho zprudka a krátce opečeme do hněda.
Po vložení na pánev se maso "přilepí" ke dnu, ale po chvilce samo povolí, nesnažíme se ho násilím odtrhnout.
- Osolíme jednou zarovnanou čajovou lžičkou soli. Opečené maso přendáme do pekáčku nebo zapékací mísy.
- Na pánev přidáme jednu polévkovou lžíci oleje a nakrájenou cibuli. Na mírném plameni promícháváme.
Po zhruba 8 minutách začnou okraje cibule zlátnout.
- Do pánve k cibuli přidáme česnek a zázvor. Po 1 až 2 minutách přisypeme nakrájenou papriku.
Za občasného promíchání 5 minut restujeme.
Vyvaří se voda z paprik, zelenina se začne smažit.
- Vmícháme hladkou mouku. Minutu až dvě stále na mírném plameni mícháme.
Máme hotovou zeleninovou jíšku.
Guinness a povaření
Do pánve přilijeme pivo.
Mícháme.
Do pánve přilijeme pivo.
Mícháme.
Během chvilky se uvolní neboli deglazuje výpek ze dna a stěn pánve.
Přilijeme vývar a celý obsah plechovky s krájenými loupanými rajčaty.
Vmícháme jednu čajovou lžičku soli a podle chuti mletý pepř.
Pokud nebudeme přidávat čerstvé bylinky, vmícháme teď také po kávové lžičce sušeného tymiánu, oregana a bazalky.
Přivedeme k varu.
Okolo 2 minut na mírném plameni povaříme.
Přilijeme vývar a celý obsah plechovky s krájenými loupanými rajčaty.
Vmícháme jednu čajovou lžičku soli a podle chuti mletý pepř.
Pokud nebudeme přidávat čerstvé bylinky, vmícháme teď také po kávové lžičce sušeného tymiánu, oregana a bazalky.
Přivedeme k varu.
Okolo 2 minut na mírném plameni povaříme.
Pečení
Do pekáče k masu přilijeme směs z pánve.
Vmícháme šťávu z půlky pomeranče, položíme svazek bylinek.
Pekáč zakryjeme, dáme péct do rozehřáté trouby.
- Po 15 minutách snížíme teplotu na 150 °C.
- Pečeme dalších 60 až 80 minut do měkka. Vždy po 20 minutách promícháme, V případě potřeby, kdy směs hodně houstne, vmícháme 2 až 3 polévkové lžíce piva nebo vývaru.
- Zvýšíme teplotu na 180 °C.
- Bez zakrytí pečeme ještě 10 až 15 minut.
Podle chuti přisolíme a opepříme.
Hovězí na pivu Guinness podáváme s pečivem, chlebem, rýží, bramborem vařeným nebo opékaným, s bramborovými hranolky nebo různými plackami.
Na jednotlivé porce můžeme přidat malý kopeček zakysané smetany.
TIP! Pivo Guinness má specifickou chuť i konzistenci, proto ho není vhodné nahradit jinou značkou.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat