čtvrtek 23. srpna 2012

Hovězí na pivu Guinness a zázvoru

Hovězí na pivu Guinness se zázvorem, červenou paprikou a rajčaty 


  • 500 g hovězí kýty
  • 150 ml tmavého piva Guinness
  • 40 g zázvoru
  • 400 g konzervovaných loupaných sekaných rajčat
  • 1 větší červená tlustostěnná paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml čerstvé šťávy z pomeranče
  • 300 g cibule (2 větší)
  • 12 g hladké mouky (vrchovatá polévková lžíce)
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 150 ml hovězího vývaru
  • oregano, bazalka, tymián
  • sůl
  • pepř 
  • zakysaná smetana pro servírování (nemusí být) 


Jak na to  

- nakrájené maso krátce zprudka osmahnout, dát do pekáče
- na pánev přilít olej, nasypat cibuli, 8 minut restovat, přidat česnek, 2 minuty restovat
- přidat papriky, 5 minut dusit, zasypat moukou, minutu restovat
- vmíchat zázvor, zalít pivem, minutu promíchávat, nalít vývar a rajčata
- osolit, opepřit, ev. přidat sušené bylinky, 2 minuty povařit
- maso promíchat s obsahem pánve, přidat šťávu z pomeranče
- položit svazek čerstvých bylinek, péct zakryté 15 minut při 180 °C, cca 60 minut při 150 °C doměkka
- 10 - 15 minut dopéct odkryté při 180 °C
.

Příprava

Maso opláchneme studenou vodou.
Dobře osušíme.
Pokud nemáme silný zredukovaný hovězí vývar, povaříme ve 150 mililitrech vody bujónovou kostku.

Maso nakrájíme na kostky.
Sloupnutou cibuli na kostičky, omytou papriku na proužky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.

Zázvor oloupeme a nastrouháme.
Slupka jde dobře odstranit seškrábnutím pomocí čajové lžičky.
 
Čerstvé stonky oregana, tymiánu a bazalky svážeme.
 

Orestování masa

Na pánvi rozehřejeme jednu polévkovou lžíci oleje.
Přidáme nakrájené maso.

Ze všech stran zprudka a krátce opečeme do zhnědnutí.
Po vložení na pánev se maso "přilepí" ke dnu, ale po chvilce samo povolí, nesnažíme se ho násilím odtrhnout.

Osolíme jednou zarovnanou čajovou lžičkou soli.
Opečené maso přendáme do zapékací mísy nebo pekáčku.


Orestování zeleniny, jíška, Guinness

Na pánev po opečení masa přidáme 1 polévkovou lžíci oleje a nakrájenou cibuli.
Restujeme na mírném plameni, promícháváme.

Po zhruba 8 minutách začnou okraje cibule zlátnout.
Přidáme česnek a ještě 1 - 2 minuty zvolna smažíme.

Nasypeme nakrájenou papriku, za občasného promíchání 5 minut restujeme.

Vmícháme hladkou mouku, minutu stále na mírném plameni mícháme.
Přidáme nastrouhaný zázvor, po zhruba půl minutě přilijeme pivo.
Pivo Guinness  má specifickou chuť i konzistenci, proto ho není vhodné nahradit jinou značkou.

Mícháme, během chvilky se uvolní (deglazuje) výpek ze dna a stěn pánve. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Na pánev přilijeme vývar a celý obsah plechovky s krájenými loupanými rajčaty.
Vmícháme jednu čajovou lžičku soli a podle chuti mletý pepř.
Pokud nemáme čerstvé bylinky, přisypeme po kávové lžičce sušeného tymiánu, oregana a bazalky.

Přivedeme k varu, 2 minuty na mírném plameni povaříme.


Pečení

Do pekáče k masu přilijeme směs z pánve, promícháme.
Vmícháme šťávu z půlky pomeranče.

Na závěr přidáme svazek bylinek.

Zakryjeme, vložíme do rozehřáté trouby.
Po 15 minutách snížíme teplotu na 150 °C.
Pečeme dalších 60 minut.
Občas zkontrolujeme, v případě potřeby podlijeme 2 - 3 polévkovými lžícemi piva.

Pokud je po uvedené době maso měkké, zvýšíme teplotu na 180 °C, nezakryté 10 - 15 minut dopečeme.
Podle chuti dosolíme a opepříme.

Podáváme s pečivem, chlebem, rýží, bramborem vařeným nebo opékaným, s bramborovými hranolky nebo různými plackami.
Na jednotlivé porce můžeme přidat malý kopeček zakysané smetany.










Přejít na seznam receptů

    Žádné komentáře:

    Okomentovat