středa 15. srpna 2012

Čokoládový dort

Čokoládový dort 


Pečeno v kulaté dortové formě s pantem o průměru 23 centimetrů.


Korpus
  • 100 g 70% čokolády
  • 170 g másla
  • 180 g cukru krupice
  • 3 celá vejce
  • 150 ml bílého jogurtu (1 kelímek)
  • 150 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání formy

Poleva
  • 100 g čokolády na vaření
  • 75 ml 31% smetany
  • 25 g másla 

Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem
- rozpustit čokoládu ve vodní lázni
- v jiné míse utřít máslo s cukrem, po jednom všlehat vejce, přidat jogurt se zchladlou čokoládou
- po částech vmíchat mouku
- nandat do vymazané a vysypané formy, péct 20 minut při 180 °C a 20 minut při 150 °C
- 15 minut nechat v pootevřené troubě
- na polevu rozpustit čokoládu ve vodní lázni, smíchat s máslem a smetanou
- po částečném zchladnutí potřít studený korpus
.

Výborný, vláčný, rychle hotový. 
Inspirováno receptem z časopisu Apetit.


Příprava

Máslo vyndáme z lednice, aby změklo.
Dortovou formu pomažeme tenkou vrstvou oleje a vysypeme hrubou moukou.
Nebo vyložíme pečicím papírem.

Připravíme vodní lázeň na rozpuštění čokolády.
Do hrnce nalijeme vodu, na hrnec posadíme další hrnec nebo vhodnou mísu.
Vody do hrnce stačí menší množství, dno horního hrnce se nesmí dotýkat hladiny vody.

Do horního hrnce nalámeme čokoládu, mírně zahříváme.
Pokud bychom čokoládu zahřívali na přímo, bez vodní lázně, připalovala by se.

Jakmile je čokoláda rozpuštěná do hladka, odstavíme.
Necháme zchladnout na tělovou teplotu. 
 

Těsto

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Mouku prosejeme, smícháme s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem.
Do rozpuštěné chladnoucí čokolády vmícháme jogurt.

V míse okolo 10 minut třeme změklé máslo s cukrem.
Máslo nabyde a zesvětlá.
Ruční robot zapnutý na nejnižší otáčky nám práci velmi urychlí.

Po jednom zapracujeme celá vejce.
Vždy jedno prošleháme a pak teprve přidáme další.
Opět necháme pracovat robota.
Hmota bude vypadat sraženě, to je vpořádku, po zapracování dalších surovin bude těsto krásně hladké.

Čokoládu smíchanou s jogurtem přilijeme do mísy, vše spojíme v hladkou hmotu.
A robot odložíme.

Postupně přidáváme mouku, vařečkou nebo stěrkou dobře promícháme.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Aby byl povrch upečeného dortu rovný, těsto lehce nahrneme od středu ke krajům.








Pečení

Formu s těstem vložíme do trouby.

Po 20 minutách teplotu snížíme na 150 °C.
Pečeme ještě dalších 20 minut.

Troubu vypneme, pootevřeme.
Formu s korpusem necháme ještě 15 minut v troubě pomalu chladnout.
Dvířka zajistíme proti zavření třeba vařečkou.

Korpus opatrně vyndáme z formy, přemístíme na mřížku.
Necháme zcela vychladnout.


Poleva, dozdobení

Čokoládu na polevu začneme rozpouštět ve vodní lázni.
Přidáme máslo a smetanu.
Promícháme dohladka.

Odstavíme, necháme zchladnout na tělovou teplotu.

Korpus s mřížkou podložíme pečicím papírem.
Bude se lépe otáčet a ušetříme si práci s úklidem.

Zchladlou polevu rovnoměrně rozetřeme po celém povrchu.
Pracujeme rychle, poleva začne hned tuhnout.

Na ještě vlažnou, ne zcela ztuhlou polevu můžeme nasypat strouhanou čokoládu nebo čokoládové hobliny.
Nebo necháme povrch hladký a při servírování ozdobíme třeba šlehačkou.




TIP!  Do chladnoucí polevy můžeme vyznačit jednotlivé porce, dort se bude lépe krájet.
Například špejlí, nití, nožem...

TIP!  Korpus můžeme rozříznout a potřít marmeládou. Výborně se hodí meruňková nebo rybízová.
Nebo Lemon curd.
Rozkrojený plát pro vůni klidně pokapeme rumem nebo likérem.

TIP!  Čokoládové hobliny, ořechy, mandle, kokos přidáváme na zchladlou, ale ještě ne zcela ztuhlou polevu.
Dozdobení zatuhne v čokoládě, bude na dortu lépe držet, neopadávat.

TIP!  Doporučuji použít čokoládu značky Carla. Je výborná a navíc ji vyrábí ryze česká firma.

TIP!  Čokoládu na zdobení nebo hobliny rozpustíme ve vodní lázni, nalijeme ji do vaničky z alobalu.
Potřebujeme, abychom měli silnější hranol, který se bude dobře strouhat.
Po ztuhnutí tvoříme pomocí škrabky na brambory nebo struhadla hobliny nebo drobení.




Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Budu zkoušet sestře k narozeninám, tak se snad povede. Vypadá luxusně a celý postup je krásně pochopitelný. Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji za pochvalu. Určitě se povede! Přeji dobrou chuť a sestře vše nejlepší k narozeninám, na zdraví!

      Vymazat
  2. Ahoj Hani,
    korpus na tento dortík jsem o víkendu vyzkoušela, je výborný a lehce zvládnutelný i se zlomenou nohou (stejnou zkušenost mám ještě s tvými recepty na mrkvový dort a banánový chlebíček):-)
    Místo čokoládové polevy jsme vyzkoušeli pomerančový karamel a chutnalo.
    Díky moc za skvělé recepty! Měj se krásně a ahoj Šárka od Kuby K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šári,
      mám radost, že se povedlo.
      S pomerančovým karamelem musel být dort výborný :)
      Přejeme krásný předvánoční čas a ať už je noha v pořádku!!

      Vymazat