- 500 g rajčat
- 400 g zelené papriky
- 120 g klobásy nebo šunky, šunkového salámu, kvalitních špekáčků
- 100 g cibule (1 větší)
- 60 g másla
- 20 g rajčatového protlaku
- 2 vejce
- sůl, kmín, mletý pepř
Jak na to
- na másle 5 minut restovat cibuli, přidat klobásu, opéct
- přidat pokrájené papriky, bez zakrytí dusit do vyvaření vody z paprik
- vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat
- přidat rozkrájená rajčata, vmíchat sůl, kmín a pepř, 5 - 8 minut povařit bez zakrytí
- přidat vajíčka, 1 - 2 minuty míchat do zhoustnutí
.
- na másle 5 minut restovat cibuli, přidat klobásu, opéct
- přidat pokrájené papriky, bez zakrytí dusit do vyvaření vody z paprik
- vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat
- přidat rozkrájená rajčata, vmíchat sůl, kmín a pepř, 5 - 8 minut povařit bez zakrytí
- přidat vajíčka, 1 - 2 minuty míchat do zhoustnutí
.
Lečo, to je česká klasika.
Není to tak dávno, kdy snad každá druhá rodina měla několik vlastnoručně zavařených sklenic této dobroty, aby o ni nebyla ochuzena ani v zimě.
Příprava
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Omyté papriky na proužky.
Klobásu rozkrájíme na kolečka.
Rajčata spaříme, sloupneme z nich slupku a pokrájíme je na osminy.
Nejprve rajče na vrcholku nařízneme ostrým nožem do křížku. Na 10 až 15 vteřin ho ponoříme do vařící vody, z ní ho rovnou přendáme do vody hodně studené.
Slupka teď půjde jednoduše stáhnout.
Restování a podušení
Klobásu rozkrájíme na kolečka.
Rajčata spaříme, sloupneme z nich slupku a pokrájíme je na osminy.
Nejprve rajče na vrcholku nařízneme ostrým nožem do křížku. Na 10 až 15 vteřin ho ponoříme do vařící vody, z ní ho rovnou přendáme do vody hodně studené.
Slupka teď půjde jednoduše stáhnout.
Restování a podušení
- V širším hrnci nebo v hlubší pánvi rozehřejeme máslo. Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji občas promícháme.
Po 4 až 5 minutách zesklovatí.
- Do pánve přidáme pokrájenou klobásu, 2 až 3 minuty ji opékáme. Klobásu můžeme nahradit kvalitními špekáčky, šunkou, šunkovým salámem.
Nebo uzeninu zcela vynecháme a připravíme variantu pouze zeleninovou.
- Přisypeme proužky papriky. Bez zakrytí na mírném plameni je za občasného promíchání necháme změknout.
Za přibližně 10 až 12 minut budou měkké a voda, kterou pustily bude vydušená.
- Vmícháme rajčatový protlak, okolo minuty restujeme. Přidáme nakrájená rajčata.
Vmícháme zarovnanou čajovou lžičku soli a půl lžičky kmínu.
Podle chuti opepříme.
- Lehce zvýšíme teplotu. Bez zakrytí na středním plameni povaříme 5 až 8 minut ve vlastní šťávě.
Občas promícháme.
Dokončení
Do hrníčku rozklepneme vejce, mírně je osolíme.
Vidličkou je prošleháme a nalijeme k zelenině.
Minutu až dvě promícháváme.
Máme hotovo.
Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Lečo podáváme s pečivem nebo vařeným bramborem přelitým máslem.
Přejít na seznam receptů
Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Lečo podáváme s pečivem nebo vařeným bramborem přelitým máslem.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat