pondělí 6. srpna 2012

Lečo

Lečo s klobásou a vejci


  • 500 g rajčat 
  • 400 g zelené papriky
  • 120 g klobásy nebo šunky, šunkového salámu, kvalitních špekáčků
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 60 g másla
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 2 vejce
  • sůl, kmín, mletý pepř


Jak na to  

- na másle 5 minut restovat cibuli, přidat klobásu, opéct
- přidat pokrájené papriky, bez zakrytí dusit do vyvaření vody z paprik
- vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat
- přidat rozkrájená rajčata, vmíchat sůl, kmín a pepř, 5 - 8 minut povařit bez zakrytí
- přidat vajíčka, 1 - 2 minuty míchat do zhoustnutí
.

Lečo, to je česká klasika.
Není to tak dávno, kdy snad každá druhá rodina měla několik vlastnoručně zavařených sklenic této dobroty, aby o ni nebyla ochuzena ani v zimě.


Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Omyté papriky na proužky.
Klobásu rozkrájíme na kolečka.

Rajčata spaříme, sloupneme z nich slupku a pokrájíme je na osminy.
Nejprve rajče na vrcholku nařízneme ostrým nožem do křížku. Na 10 až 15 vteřin ho ponoříme do vařící vody, z ní ho rovnou přendáme do vody hodně studené.
Slupka teď půjde jednoduše stáhnout.



Restování a podušení

  • V širším hrnci nebo v hlubší pánvi rozehřejeme máslo.
  • Nasypeme cibuli.
    Na mírném plameni ji občas promícháme.
    Po 4 až 5 minutách zesklovatí.

  • Do pánve přidáme pokrájenou klobásu, 2 až 3 minuty ji opékáme.
  • Klobásu můžeme nahradit kvalitními špekáčky, šunkou, šunkovým salámem.
    Nebo uzeninu zcela vynecháme a připravíme variantu pouze zeleninovou.

  • Přisypeme proužky papriky.
  • Bez zakrytí na mírném plameni je za občasného promíchání necháme změknout.
    Za přibližně 10 až 12 minut budou měkké a voda, kterou pustily bude vydušená.

  • Vmícháme rajčatový protlak, okolo minuty restujeme.
  • Přidáme nakrájená rajčata.
    Vmícháme zarovnanou čajovou lžičku soli a půl lžičky kmínu.
    Podle chuti opepříme.

  • Lehce zvýšíme teplotu.
  • Bez zakrytí na středním plameni povaříme 5 až 8 minut ve vlastní šťávě.
    Občas promícháme.


Dokončení

Do hrníčku rozklepneme vejce, mírně je osolíme.
Vidličkou je prošleháme a nalijeme k zelenině.
Minutu až dvě promícháváme.
Máme hotovo.

Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Lečo podáváme s pečivem nebo vařeným bramborem přelitým máslem.







Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat