Cibulačka - tradiční francouzská polévka
- 1000 ml hovězího nebo drůbežího vývaru nebo bujonu nebo vody
- 600 g cibule
- 200 ml bílého vína
- 100 g tvrdého sýra (Gruyére, Ementál, Beaufort, Comté, Abondance)
- 70 g másla
- 20 g hladké mouky (1 polévková lžíce)
- 5 cl koňaku
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- tymián, rozmarýn, bobkový list, oregano
- bílá bageta
- sůl, pepř
Jak na to
- plátky cibule a bylinky restovat na oleji s máslem 50 - 60 minut na mírném plameni
- zalít bílým vínem, nechat odpařit alkohol
- zasypat moukou, 2 minuty promíchávat
- přilít koňak, po půl minutě zalít vývarem, promíchávat
- 30 minut povařit
- dochutit solí, pepřem
- nalít do zapékacích misek, položit opečenou bagetu, posypat strouhaným sýrem, minutu zapéct pod grilem
.
- plátky cibule a bylinky restovat na oleji s máslem 50 - 60 minut na mírném plameni
- zalít bílým vínem, nechat odpařit alkohol
- zasypat moukou, 2 minuty promíchávat
- přilít koňak, po půl minutě zalít vývarem, promíchávat
- 30 minut povařit
- dochutit solí, pepřem
- nalít do zapékacích misek, položit opečenou bagetu, posypat strouhaným sýrem, minutu zapéct pod grilem
.
Tradiční francouzská polévka, která krásně voní a hřeje. Na její přípravu potřebujeme jen pár kvalitních surovin.
Restování cibule
Z bylinek svážeme svazek, tedy bouquet garni.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na tenké plátky.
V hrnci rozehřejeme máslo s olivovým olejem.
Nasypeme cibuli, přidáme i svázané bylinky.
Za občasného promíchání a na velmi mírném plameni 50 až 60 minut restujeme.
Cibule krásně ztmavne, pustí chutě a vůně.
Opravdu takto dlouho.
Pomalým smažením se z cibule uvolňuje sacharid inulin, který zkaramelizuje a vytvoří nezbytný základ pro správnou chuť polévky.
Za občasného promíchání a na velmi mírném plameni 50 až 60 minut restujeme.
Cibule krásně ztmavne, pustí chutě a vůně.
Opravdu takto dlouho.
Pomalým smažením se z cibule uvolňuje sacharid inulin, který zkaramelizuje a vytvoří nezbytný základ pro správnou chuť polévky.
Zahuštění jíškou a povaření
- Pod hrncem s dohněda orestovanou cibulí zvýšíme teplotu. Přilijeme bílé víno.
Okolo 2 minut promícháváme.
Odpaří se alkohol, na dně hrnce bude opět jen cibule, která do sebe natáhla vůni a chuť vína.
- Do hrnce přisypeme hladkou moukou. Dvě minuty promícháváme.
Přilijeme koňak.
- Po zhruba půl minutě za stálého míchání zalijeme jedním litrem horkého hovězího vývaru. Rychle a dobře promícháme, aby se nenadělaly hrudky.
Vývar může být i kuřecí. Pokud nemáme ani jeden k dispozici, nahradíme vývarem připraveným z bujonové kostky. Nebo použijeme čistou vodu.
- Hrnec zakryjeme poklicí. Okolo 30 minut necháme na mírném plameni probublávat.
Občas promícháme, hlavně ode dna.
- Hotovou polévku podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Příprava baget
Než se polévka povaří, připravíme bagety.
Rozkrájíme je na přibližně jeden až jeden a půl centimetru silné plátky.
Z obou stran je pomažeme tenkou vrstvou másla.
Dobře rozehřejeme na sucho pánev.
Bagety z obou stran opečeme dozlatova.
Tuk na pánev nedáváme, na opečení zcela stačí máslo, kterým jsou bagety pomazané.
Servírování
Na jemném struhadle nastrouháme sýr.
Z obou stran je pomažeme tenkou vrstvou másla.
Dobře rozehřejeme na sucho pánev.
Bagety z obou stran opečeme dozlatova.
Tuk na pánev nedáváme, na opečení zcela stačí máslo, kterým jsou bagety pomazané.
Servírování
Na jemném struhadle nastrouháme sýr.
Vybereme jednu ze tří možností podávání.
- Cibulačku nalijeme do misek vhodných k zapékání. Na každou porci položíme opečenou bagetu, posypeme ji nastrouhaným sýrem.
Na půl až jednu minutu vložíme pod rozehřátý gril.
- Cibulačku můžeme podávat i bez zapečení pod grilem. Opečená bagety posypeme sýrem, položíme je do hlubokého talíře nebo misky.
Těsně před servírováním je zalijeme velmi horkou polévkou.
- Další možností je zapéct jen bagety se sýrem. Bagety opečeme na pánvi.
Naskládáme je na plech, posypeme sýrem a dáme do trouby nebo pod gril zapéct.
Takto zapečené plátky bagety pokládáme těsně před podáváním na jednotlivé porce cibulačky.
No tak ale ta cibulačka vypadá B O Ž S K Y!!!
OdpovědětVymazatDík!
VymazatA taky božsky chutná!
Už jsem ji dlouho nevařila, musím napravit.
Cibule je po skoro hodině pomalého restování úžasná a na výsledné chuti je ten čas hodně znát.