pátek 31. srpna 2012

Gulášová polévka

Gulášová polévka


  • 350 g hovězí kližky nebo krku
  • 50 g slaniny
  • 50 g sádla
  • 2 střední cibule (cca 280 g)
  • 3 stroužky česneku
  • 3 střední brambory (cca 250 g)
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky (40 g)
  • 1500 ml hovězího vývaru
  • 1 vrchovatá polévková lžíce rajčatového protlaku (30 g)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 2 čajové lžičky mleté sladké papriky
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • 1/2 kávové lžičky kmínu


Jak na to  

- na sádle/oleji nechat povolit slaninu, orestovat s cibulí
- krátce a zprudka osmahnout maso, podusit ve vlastní šťávě do vyvaření vody
- vmíchat protlak, česnek, sůl, pepř, kmín, majoránku a papriku
- podlít, dusit doměkka, promíchávat, podle potřeby podlévat
- vodu vyvařit na tuk, nasypat mouku, opražit
- zalít vývarem, přidat pokrájené brambory a majoránku
- povařit do změknutí brambor
.

Klasická vydatná polévka.


Příprava

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na velmi malé kostky, tak 1 x 1 centimetr velké.
Cibuli a slaninu pokrájíme na drobné kostičky.
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme.

Pokud nemáme k dispozici hovězí vývar, svaříme v 1500 mililitrech vody 1 a půl kostky bujonu.


Restování

V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej, přidáme slaninu, minutu necháme rozpouštět.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni restujeme za občasného promíchání 10 - 15 minut dorůžova.

Zvýšíme teplotu, zprudka a krátce orestujeme maso.
Povrch se zatáhne, šťáva zůstane uvnitř, maso bude chutnější a šťavnatější.

Teplotu zmírníme, promícháváme do vyvaření vody, kterou maso pustilo.
Na dně hrnce zbude pouze tuk.

Vmícháme utřený česnek a po pár vteřinách také rajčatový protlak.
Ještě okolo 15 vteřin restujeme.

Přisypeme mletý pepř, majoránku, mletou papriku, kmín a sůl.

 



Povaření masa a jíška

K masu do hrnce nalijeme 200 - 250 mililitrů horké vody.
Maso by nemělo být úplně ponořené.

Snížíme teplotu, promícháme, zakryjeme poklicí.
Dusíme do změknutí masa.

Po chvilkách kontrolujeme a podle potřeby podléváme horkou vodou.
Stačí málo, vždy maximálně 50 mililitrů.

Za 40 - 80 minut bude maso měkké. Za tu dobu bychom měli  3x - 5x podlít.
Pokud je maso stále tuhé, samozřejmě dobu vaření prodloužíme. U hovězího hodně záleží na druhu a stáří krávy/býka.
Maso by se ale nemělo úplně rozpadat, musíme počítat s tím, že se bude ještě okolo 20 minut vařit po přidání brambor.

Jakmile je maso měkké, odkryjeme poklici a za stálého míchání necháme vydusit vodu.
Na dně hrnce zbude opět pouze tuk.

Přisypeme mouku, 2 - 3 minuty restujeme.
Na mírném plameni mícháme, aby se mouka nepřipálila.

Do hrnce za stálého míchání nalijeme 1500 mililitry vývaru.
Můžeme lehce zvýšit teplotu, přivedeme k varu nebo vody.


Přidání brambor a dokončení

Zatímco se polévka začíná vařit, oloupeme brambory a nakrájíme je na kostky.

Brambory bychom si neměli loupat a krájet předem, ale až chvilku před přidáním do hrnce. 
Pokud by byly oloupané delší dobu na vzduchu, zhnědly by. 
A dlouhým namočením ve vodě ztrácejí chuť, škrob a vitamíny. 

Do hrnce přisypeme na kostky nakrájené syrové brambory a ještě jednu čajovou lžičku majoránky. 
Vaříme zakryté na mírném plameni do změknutí brambor.
Za 15 až 20 minut budou akorát.

Ochutnáme, podle potřeby přisolíme nebo připepříme.
Pro pikantnější chuť můžeme jednotlivé porce posypat špetkou pálivé papriky.

Podáváme s chlebem nebo pečivem.








 Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. Konecne vidim recept na perfekny gulas tak ako ho robila moja mamina! Ja vsak pridam 1 lyzicku stiplavej madarskej papriky. Zboznujem Vas blog, dobre recepty a fotografie su prekrasne!
    Kamila

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný recept. Dělám sice trochu jinak, ale výsledek by mohl být podobný, a to nejlepší gulášovka na světě :D Dávám podstatně víc mleté papriky, klidně celý sáček a rovnou k tomu půl lžičky pálivé. Mňam. :)
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro,
      děkuji :), souhlasím, že domácí gulášovka je ta nejlepší! Určitě může být papriky více, tím se nic nezkazí.

      Vymazat
  3. Děkuji za výborný recept, sklidila několik pochval. Kamila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kamilo, moc děkuji za milý komentář! Mám velkou radost, že chutnalo!!!

      Vymazat