středa 15. května 2013

Lepenice

Bramborová lepenice


  • 1000 g brambor
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/4 čajové lžičky kmínu
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 60 g sádla (2 polévkové lžíce)
  • 150 g anglické slaniny (nemusí být)

Jak na to
 

- oloupané brambory nakrájet na kostky, osolit, přidat kmín, uvařit doměkka
- cibuli nakrájet na kostičky, na sádle orestovat dozlatova
- zelí zcedit, část nálevu ponechat pro případné dochucení
- brambory zcedit, 2 polévkové lžíce vývaru nechat v hrnci, nahrubo rozšťouchat
- do brambor vmíchat zelí a orestovanou cibuli
.

Lepenice je úžasné rychlé jídlo k večeři, ale výborně poslouží také jako příloha k masům. 
Říká se jí také kočičák nebo žvanda.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky. Zalijeme teplou vodou, přidáme kmín a sůl.
Zakryjeme poklicí, uvaříme doměkka.

Nálev ze zelí slijeme do hrnku, cibuli nakrájíme na kostičky.

Zatímco se vaří brambory, rozpustíme na pánvi sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a za občasného promíchání na mírném ohni osmahneme dozlatova.
Za 12 - 15 minut bude hotová.

Doměkka uvařené brambory zcedíme, ale ne zcela.
V hrnci by měly zůstat tak 2 - 3 polévkové lžíce vývaru z brambor. 

Nahrubo rozšťoucháme, vmícháme zelí a opečenou cibulku včetně sádla z pánve.
Podle potřeby můžeme chuť zvýraznit přidáním 1 - 2 polévkových lžic nálevu ze zelí.

Podáváme samostatně nebo s uzeným, sekanou, karbanátky, holandskými řízky či zabijačkovými pochoutkami jako je například prejt, jitrnice, jelito.



TIP!  Pokud budeme přidávat anglickou slaninu, pokrájíme ji na kostičky a na 3 - 5 minut přidáme ke konci smažení cibulky na pánev.

TIP!!  Zelí můžeme předem krátce podusit a podle potřeby dochutit cukrem a octem. Ale pokud máme zelí domácí nebo dobré kupované, je to zbytečné a použijeme ho syrové.

TIP!!!  Vždy by mělo být množství brambor a zelí 2 : 1.

TIP!!!!  Menší cibuli nakrájíme na tenká kolečka, orestujeme dozlatova a ozdobíme s nimi jednotlivé porce.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. 120 g cibule (1 větší).
    Tento údaj je tak trochu klamný.
    Tu 3 cibule vždy prekračujú 1 kg, čo znamená, že "1 větší" môže byť viacnásobok Vami uvedenej hmotnosti ingrediencie.
    Tá "větší" má vždy aspoň 0,5 kg.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář.
      Máte pravdu, že pod pojmem "větší" si každý může představit cokoli.
      Ten údaj je pro ty, kteří nemají při vaření k dispozici váhu.
      Zkušení kuchaři určitě při představě 120 gramů velikost odhadnou, nezkušení se zamyslí a také bez problémů sáhnou po cibuli plusmínus požadované velikosti(hmotnosti).
      No a střelci se při špatné volbě pro příště poučí.

      Vymazat