středa 15. května 2013

Lepenice

Bramborová lepenice


  • 1000 g brambor
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/4 čajové lžičky kmínu
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 60 g sádla (2 polévkové lžíce)
  • 150 g anglické slaniny (nemusí být)

Jak na to
 

- olupané brambory nakrájet na kostky, osolit, přidat kmín, uvařit doměkka
- cibuli nakrájet na kostičky, na sádle orestovat dozlatova
- zelí zcedit, část nálevu ponechat pro případné dochucení
- brambory zcedit, 2 polévkové lžíce vývaru nechat v hrnci, nahrubo rozšťouchat
- do brambor vmíchat zelí a orestovanou cibuli
.

Lepenice je úžasné rychlé jídlo k večeři, ale výborně poslouží také jako příloha k masům. Říká se jí také kočičák nebo žvanda.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky. Zalijeme teplou vodou, přidáme kmín a sůl.
Zakryjeme poklicí, uvaříme doměkka.
Nálev ze zelí slijeme do hrnku, cibuli nakrájíme na kostičky.
Zatímco se vaří brambory, rozpustíme na pánvi sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a za občasného promíchání na mírném ohni osmahneme dozlatova.
Za 12 - 15 minut bude hotová.
Doměkka uvařené brambory ne zcela zcedíme.
V hrnci by měly zůstat tak 2 - 3 polévkové lžíce vývaru z brambor. 
Nahrubo rozšťoucháme, vmícháme zelí a opečenou cibulku včetně sádla z pánve.
Podle potřeby můžeme chuť zvýraznit přidáním 1 - 2 polévkových lžic nálevu ze zelí.

Podáváme samostatně nebo s uzeným, sekanou, karbanátky, holandskými řízky či zabijačkovými pochoutkami jako je například prejt, jitrnice, jelito.



TIP!  Pokud budeme přidávat anglickou slaninu, pokrájíme ji na kostičky a na 3 - 5 minut přidáme ke konci smažení cibulky na pánev.

TIP!!  Zelí můžeme předem krátce podusit a podle potřeby dochutit cukrem a octem. Ale pokud máme zelí domácí nebo dobré kupované, je to zbytečné a použijeme ho syrové.

TIP!!!  Vždy by mělo být množství brambor a zelí 2 : 1.

TIP!!!!  Menší cibuli nakrájíme na tenká kolečka, orestujeme dozlatova a ozdobíme s nimi jednotlivé porce.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat