sobota 2. června 2012

Šťouchané brambory

Šťouchané brambory s cibulkou 


  • 500 g brambor
  • 1 velká cibule
  • 40 g másla
  • sůl

Jak na to  

- oloupané nakrájené brambory uvařit v osolené vodě doměkka
- nakrájenou cibuli orestovat dozlatova
- cibuli přidat k měkkým zcezeným bramborám, zlehka rozšťouchat
- podle potřeby zředit vývarem, dochutit solí, bylinkami
.

Šťouchané brambory mají nekonečně mnoho variant. 
Místo opečené cibule můžeme přidat jarní cibulku, uvařenou mrkev, celer, hrášek, kukuřici, šunku, opečenou slaninu, žampiony, česnek, pažitku, petrželku, kopr, listový špenát, naloženou kapii, sušená nakládaná rajčata, houby, sýr, smetanu .....
Můžeme také zkombinovat více vhodných přísad.

Oloupané brambory nakrájíme na menší kostky, osolíme, zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.
Vaříme 15 - 20 minut zakryté poklicí doměkka.
Než se brambory uvaří, připravíme cibuli.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli pokrájenou na kostičky. Na mírném plameni restujeme 12 - 15 minut dozlatova. Promícháváme.
Vývar z brambor zcedíme do hrnce.
K bramborám nasypeme osmahnutou cibulku, zlehka rozšťoucháme.
Pokud je potřeba, přidáme na zvláčnění 2 - 4 polévkové lžíce bramborového vývaru.
A ze zbylého vývaru připravíme česnečku.
Dochutíme solí, eventuálně bylinkami.
Podáváme jako přílohu k různě upravenému masu. 



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat