- 500 g brambor
- 40 g másla nebo sádla
- 1 velká cibule
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
- sůl
Jak na to
- oloupané nakrájené brambory uvařit v osolené vodě doměkka
- nakrájenou cibuli orestovat dozlatova
- cibuli přidat k měkkým scezeným bramborám, zlehka rozšťouchat
- podle potřeby zředit vývarem, dochutit solí, bylinkami
.
- oloupané nakrájené brambory uvařit v osolené vodě doměkka
- nakrájenou cibuli orestovat dozlatova
- cibuli přidat k měkkým scezeným bramborám, zlehka rozšťouchat
- podle potřeby zředit vývarem, dochutit solí, bylinkami
.
Šťouchané brambory jsou tradiční přílohou k masovým jídlům. Jsou jednoduché na přípravu, mají nekonečné množství variant ochucení a možností kombinování s jinými přísadami.
Podle receptu také elegantně spotřebujeme zbylé brambory z předchozího dne.
Příprava brambor
Brambory zbavíme slupky, opláchneme je a nakrájíme na menší kostky.
V hrnci je zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.
Osolíme čajovou lžičkou soli.
Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí.
Vaříme 15 až 20 minut doměkka.
Příprava cibule
Než se brambory uvaří, připravíme cibuli.
Sloupneme ji a nakrájíme na kostičky.
Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem.
Přidáním lžíce oleje se máslo nebude připalovat.
Pokud použijeme sádlo, olej nepřidáváme.
Nasypeme pokrájenou cibuli.
Na mírném plameni restujeme 12 až 15 minut dozlatova.
Promícháváme.
Dokončení
Vývar z uvařených brambor scedíme do jiného hrnce.
Nevyléváme ho, připravíme česnečku.
Pokud jsme tedy nevařili nové brambory ve slupce.
K bramborám nasypeme osmahnutou cibulku a zlehka je nahrubo rozšťoucháme.
Pokud je potřeba, přidáme na zvláčnění 2 až 4 polévkové lžíce bramborového vývaru.
Nebo mléka, smetany, vína...
Dochutíme solí, můžeme vmíchat různé bylinky.
Šťouchané brambory podáváme jako přílohu k masu.
Tipy na obměnu
Šťouchané brambory můžeme připravit v nekonečném množství variant.
Tady je pár tipů čím lze výše uvedený základní recept doplnit
K bramborám nasypeme osmahnutou cibulku a zlehka je nahrubo rozšťoucháme.
Pokud je potřeba, přidáme na zvláčnění 2 až 4 polévkové lžíce bramborového vývaru.
Nebo mléka, smetany, vína...
Dochutíme solí, můžeme vmíchat různé bylinky.
Šťouchané brambory podáváme jako přílohu k masu.
Tipy na obměnu
Šťouchané brambory můžeme připravit v nekonečném množství variant.
Tady je pár tipů čím lze výše uvedený základní recept doplnit
- Uvařená mrkev nebo celer nebo dýně.
- Nakládaný hrášek nebo kukuřice.
- Nakládaná paprika nebo nakládaná sušená rajčata.
- Šunka nebo opečená slanina nebo uzené nebo pečené vepřové.
- Podušené a opečené nebo nakládané houby.
- Sýr, vařené nebo smažené vejce.
- Česnek, křen, pažitka, kopr, listový špenát.
TIP! Brambory z předešlého dne připravíme na pánvi.
Lehce je opečeme, ideálně na sádle, nahrubo rozmačkáme a smícháme s vybranou surovinou.
TIP! Nové brambory můžeme použít i se slupkou.
Přejít na seznam receptů
Lehce je opečeme, ideálně na sádle, nahrubo rozmačkáme a smícháme s vybranou surovinou.
TIP! Nové brambory můžeme použít i se slupkou.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat