sobota 2. června 2012

Šťouchané brambory

Šťouchané brambory s cibulkou


  • 500 g brambor
  • 40 g másla nebo sádla
  • 1 velká cibule
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • sůl

Jak na to  

- oloupané nakrájené brambory uvařit v osolené vodě doměkka
- nakrájenou cibuli orestovat dozlatova
- cibuli přidat k měkkým scezeným bramborám, zlehka rozšťouchat
- podle potřeby zředit vývarem, dochutit solí, bylinkami
.

Šťouchané brambory jsou tradiční přílohou k masovým jídlům. Jsou jednoduché na přípravu, mají nekonečné množství variant ochucení a možností kombinování s jinými přísadami.
Podle receptu také elegantně spotřebujeme zbylé brambory z předchozího dne.  


Příprava brambor

Brambory zbavíme slupky, opláchneme je a nakrájíme na menší kostky.
V hrnci je zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.
Osolíme čajovou lžičkou soli.

Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí.
Vaříme 15 až 20 minut doměkka.


Příprava cibule

Než se brambory uvaří, připravíme cibuli.
Sloupneme ji a nakrájíme na kostičky.

Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem.
Přidáním lžíce oleje se máslo nebude připalovat.
Pokud použijeme sádlo, olej nepřidáváme.


Nasypeme pokrájenou cibuli.
Na mírném plameni restujeme 12 až 15 minut dozlatova.
Promícháváme.


Dokončení

Vývar z uvařených brambor scedíme do jiného hrnce.
Nevyléváme ho, připravíme česnečku
Pokud jsme tedy nevařili nové brambory ve slupce.

K bramborám nasypeme osmahnutou cibulku a zlehka je nahrubo rozšťoucháme.
Pokud je potřeba, přidáme na zvláčnění 2 až 4 polévkové lžíce bramborového vývaru.
Nebo mléka, smetany, vína...

Dochutíme solí, můžeme vmíchat různé bylinky.
Šťouchané brambory podáváme jako přílohu k masu. 


Tipy na obměnu

Šťouchané brambory můžeme připravit v nekonečném množství variant.
Tady je pár tipů čím lze výše uvedený základní recept doplnit

  • Uvařená mrkev nebo celer nebo dýně.
  • Nakládaný hrášek nebo kukuřice.
  • Nakládaná paprika nebo nakládaná sušená rajčata.
  • Šunka nebo opečená slanina nebo uzené nebo pečené vepřové.
  • Podušené a opečené nebo nakládané houby.
  • Sýr, vařené nebo smažené vejce.
  • Česnek, křen, pažitka, kopr, listový špenát.


TIP!  Brambory z předešlého dne připravíme na pánvi.
Lehce je opečeme, ideálně na sádle, nahrubo rozmačkáme a smícháme s vybranou surovinou.

TIP!  Nové brambory můžeme použít i se slupkou.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat