- 300 g čerstvých špenátových listů
- 150 ml 12% smetany
- 50 g másla
- 3 stroužky česneku
- sůl
Jak na to
- na másle prohřát listy špenátu, nechat vyvařit vodu
- zalít smetanou, 1 - 2 minuty povařit
- osolit a vmíchat utřený česnek
.
- na másle prohřát listy špenátu, nechat vyvařit vodu
- zalít smetanou, 1 - 2 minuty povařit
- osolit a vmíchat utřený česnek
.
Špenátové listy opláchneme a osušíme.
Pokud je potřeba, zbavíme je tuhých stonků.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Podušení a zahuštění smetanou
- Na pánvi rozpustíme máslo. Přidáme listy špenátu.
Pár minut mícháme, špenát začne pouštět vodu a zmenšovat svůj objem.
Během chvilky se voda vyvaří.
- Do pánve přilijeme smetanu. Nezakryté povaříme 1 až 2 minuty do požadované hustoty.
Můžeme použít i smetanu 30 a víceprocentní, špenát bude hustší.
Vmícháme utřený česnek.
Podle chuti osolíme.
Špenát podáváme jako přílohu k masu pečenému nebo uzenému, k přírodním vepřovým plátkům, k sekané nebo karbanátkům, k moravskému vrabci, k těstovinám...
Nebo třeba ke špekovým knedlíkům.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat