čtvrtek 1. srpna 2013

Smetanový přílohový špenát

Smetanový přílohový špenát z čerstvých listů


  • 300 g čerstvých špenátových listů
  • 150 ml 12% smetany
  • 50 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • sůl


Jak na to  

- na másle prohřát listy špenátu, nechat vyvařit vodu
- zalít smetanou, 1 - 2 minuty povařit
- osolit a vmíchat utřený česnek
.

Příprava

Špenátové listy opláchneme a osušíme.
Pokud je potřeba, zbavíme je tuhých stonků.

Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.


Podušení a zahuštění smetanou

  • Na pánvi rozpustíme máslo.
  • Přidáme listy špenátu.
    Pár minut mícháme, špenát začne pouštět vodu a zmenšovat svůj objem.
    Během chvilky se voda vyvaří.

  • Do pánve přilijeme smetanu.
  • Nezakryté povaříme 1 až 2 minuty do požadované hustoty.
    Můžeme použít i smetanu 30 a víceprocentní, špenát bude hustší.
    Vmícháme utřený česnek.
    Podle chuti osolíme.

Špenát podáváme jako přílohu k masu pečenému nebo uzenému, k přírodním vepřovým plátkům, k sekané nebo karbanátkům, k moravskému vrabci, k těstovinám...
Nebo třeba ke špekovým knedlíkům.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat