čtvrtek 8. srpna 2013

Banánový chleba - Banana Bread

Banánový sladký chleba - Banana Bread


Rozpis na hranatou formu velikosti 30 x 10 x 7 centimetrů.

  • 320 - 350 g oloupaných banánů  (3 střední) 
  • 220 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 80 g medu
  • 80 g třtinového cukru nebo krupice
  • 80 g jader lískových oříšků
  • 40 g čokolády (nemusí být)
  • 20 g sušených brusinek
  • 20 g rozinek
  • 4 centilitry rumu
  • 2 vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 zarovnaná čajová lžička jedlé sody (3 g)
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje na vymazání a 1 polévková lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vysypání formy


Jak na to  

- předem namočit rozinky a brusinky do rumu
- smíchat prosátou mouku, cukr, sůl, sodu a mleté oříšky
- v jiné míse rozmačkat banány, přidat máslo, med, vajíčka, vanilkový extrakt, brusinky a rozinky
- smíchat s obsahem první mísy
- péct při 160 °C ve vymazané a vysypané formě 60 - 70 minut
.

Banánový chleba je jednoduchý na přípravu a výborný na chuť!
Ideální způsob jak spotřebovat přezrálé banány.


Příprava

Nejdříve namočíme rozinky a brusinky do rumu.
Jedněm i druhým dopřejeme 2 centilitry.
Máčet by se měly alespoň 20 minut.
Pokud si vzpomeneme, dáme je koupat klidně i den předem.
Oříšky jemně nameleme.
Máslo zvolna rozpustíme na mírném plameni.
Odstavíme ho a necháme zchladnout.
Formu vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou.
Nebo ji vyložíme pečicím papírem.

Zapneme troubu, nastavíme na 160 °C.


Těsto

Banány v míse rozmačkáme vidličkou na kaši.
Smícháme je s rozpuštěným máslem, medem, s lehce prošlehanými vajíčky a vanilkovým extraktem.
Dále vmícháme rozinky a brusinky i s rumem, ve kterém se máčely.

Ve druhé míse nebo v hlubokém talíři smícháme prosátou mouku, cukr, sůl, sodu a mleté oříšky.
Sypkou směs nasypeme do mísy s tekutou směsí.
Důkladně vše promícháme.


Upečení

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Vložíme do trouby.

  • Pečeme 60 až 70 minut.
  • Po hodině pečení vyzkoušíme špejlí.
  • Zapíchneme do středu, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.
    Pokud se na ni přilepily kousky syrového těsta, přidáme ještě dalších 5 až 10 minut.

Banánový chleba vyndáme z formy, necháme ho na mřížce vychladnout.
Servírujeme ho se šlehačkou nebo hustou přislazenou zakysanou smetanou. Nebo třeba s kopečkem zmrzliny.








TIP!  Můžeme přidat také čokoládu nasekanou na malé kousky. Před vložením do trouby ji nasypeme na těsto ve formě. Jemně promícháme, aby se dostala pod hladinu těsta.

TIP!  V případě, že potřebujeme přidat další minuty pečení, ale povrch je už příliš hnědý, přetáhneme formu alobalem.


Přejít na seznam receptů

7 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. A taky výborně chutná :), je voňavý a krásně vláčný. Kamkoli ho přinesu, tak tam sklidí velký úspěch. Vypadá nenápadně, ale po ochutnání zmizí rychlostí blesku. A velké plus je, že příprava zabere minimum času!
      Díky za návštěvu :)

      Vymazat
  2. Hani, je výbornej a nenáročnej na přípravu, což je velké plus:). Sklidila jsem s ním taky úspěch. Díky! Katka Klimešová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, díky za vyzkoušení! Teď tyhle rychlé recepty oceníš, viď :). Určitě zkus i ten dýňový, je taky výborný!
      Hana

      Vymazat
    2. Přesně Hani:). Děkuji za tip. Měj se krásně! K.

      Vymazat
  3. Naprosto geniální... celá rodina se olizovala až za ušima! Děkuji za recept, zařazujeme mezi oblíbené rodinné moučníky. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo,
      velice děkuji za milý komentář a vyzkoušení!. Mám radost, že Vám banánový chleba chutnal! Pokud máte k dispozici dýni, určitě vyzkoušejte i chleba dýňový.
      http://nejedle-recepty.blogspot.cz/2013/11/dynovy-sladky-chleba.html
      Mějte se fajn!
      Hana

      Vymazat