čtvrtek 1. srpna 2013

Vepřová plec zapečená s lečem a bramborem

Vepřová plec zapečená se zeleninovým lečem a bramborem


  • 1000 g vepřové plece
  • 1000 g brambor (9 - 10 středně velkých)
  • 1200 g zeleninového leča
  • 30 g sádla (1 plná polévková lžíce)
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- kostky plece zprudka opéct na sádle
- do pekáče naskládat 1/3 plátků brambor, osolit a pokmínovat
- přidat půlku opečeného masa, osolit
- zalít půlkou zeleninového leča, poprášit pepřem
- postup zopakovat, nakonec pokrýt plátky brambor, osolit a pokmínovat
- péct na 180 °C 40 minut zakryté, dalších cca 30 minut nezakryté doměkka
.

A opět jeden rychlý nenáročný recept z kategorie vše v jednom hrnci. Podobně rychle a jednoduše můžeme jako oběd nebo večeři připravit krkovici zapečenou s bramborami a smetanou nebo marinované plátky zapečené s bramborami.


Příprava a orestování masa

Brambory oloupeme a omyjeme.
Pokrájíme je na zhruba půlcentimetrové plátky.
Vepřovou plec opláchneme a osušíme.
Nakrájíme ji na kostky 2 až 2,5 centimetru velké.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Na rozehřátou pánev dáme sádlo nebo olej.
Kostky masa zprudka krátce opečeme ze všech stran dohněda.
Osolíme je jednou zarovnanou čajovou lžičkou soli.
Promícháme.


Příprava na pečení

  • Do pekáče urovnáme přibližně jednu třetinu brambor.
  • Zlehka je osolíme a posypeme kmínem.

  • Jako další vrstvu použijeme polovinu opečeného masa včetně části výpeku z pánve.
  • Zalijeme polovinou zeleninového leča.
    Použijeme ho včetně nálevu.
    Jemně posypeme mletým pepřem.

  • Urovnáme druhou třetinu plátků brambor.
  • Zlehka je osolíme a pokmínujeme.
    Rozložíme zbytek opečené plece, stěrkou stáhneme i všechny připečené kousky z pánve.

  • Nalijeme druhou půlku zeleninového leča.
  • Jemně poprášíme pepřem.
    Závěrečnou vrstvu budou tvořit plátky brambor, které lehce osolíme a posypeme kmínem.


    Pečení

    Pekáč zakryjeme víkem nebo alobalem.
    Dáme péct.

    • Po 40 minutách pekáč odkryjeme.
    • Pečeme dalších 20 až 30 minut.
      Pokud ještě není maso měkké, pekáč vrátíme na dalších 10 až 20 minut do trouby.

    TIP!  Pro pikantní chuť můžeme maso zlehka poprášit chilli kořením nebo pálivou paprikou.






    Přejít na seznam receptů

    Žádné komentáře:

    Okomentovat