pátek 9. srpna 2013

Těstoviny zapečené s brokolicí, smetanou a sýrem

Těstoviny zapečené s brokolicí, smetanou a sýrem


  • 700 g brokolice (1 menší hlávka)
  • 600 g 12% smetany
  • 500 g těstovin
  • 150 g anglické slaniny (nemusí být)
  • 150 g sýru s modrou plísní například Gorgonzola, Roquefort, Niva...
  • 30 g másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- uvařit těstoviny podle návodu, scezené nasypat do máslem vymazané mísy
- promíchat s olivovým olejem, solí a pepřem
- brokolici rozdělit na růžičky, 4 minuty povařit, ihned zchladit v ledové vodě
- nakrájenou anglickou slaninu a brokolici smíchat s těstovinami
- na kostičky nakrájený sýr vmíchat k horké smetaně, přidat sójovou omáčku, smíchat s těstovinami
- péct nezakryté 20 - 25 minut při 180 °C
.

Uvaření těstovin

Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme máslem.
Dáme vařit zhruba 3 litry vody.
Vmícháme do ní 2 čajové lžičky soli.

Do vroucí vody nasypeme těstoviny, uvaříme je podle návodu.
Z celkové doby vaření klidně můžeme jednu minutu ubrat. Je lepší, když budou těstoviny malinko tužší, než převařené.
Solí nešetříme, voda by měla chutnat jako ta mořská.

 
Uvařené těstoviny scedíme.
Urovnáme je do máslem vymazané zapékací mísy nebo pekáče.
Lehce je osolíme, opepříme a zalijeme olivovým olejem.
Promícháme.


Blanšírování brokolice

Brokolici opláchneme a rozdělíme na jednotlivé růžičky.
Do hrnce dáme vařit přibližně dva litry vody.
Vmícháme do ní dvě čajové lžičky soli.
Ke sporáku připravíme mísu s ledovou vodou.

Jakmile začne voda v hrnci vřít, nasypeme do ní brokolici.
Zmírníme teplotu.
Po 3 až 4 minutách brokolici rychle přendáme do připravené ledové vody.
Po zchlazení ji necháme v cedníku okapat.
Krátkým povařením a následně prudkým zchlazením si brokolice zachová pěknou barvu, většinu vitamínů a zůstane křupavá.
Pokud máme, přidáme do vody pro zchlazení povařené zeleniny i kostky ledu.


Příprava na zapečení

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

  • Pokud budeme přidávat anglickou slaninu, nakrájíme ji na kostičky.
  • Společně s brokolicí je vmícháme k uvařeným těstovinám.
    Kostičky slaniny můžeme pro zvýraznění chuti lehce opéct na pánvi.

  • Sýr nakrájíme na menší kousky.
  • V hrnku zahřejeme smetanu skoro až k bodu varu.
    Vypneme.
    Do horké smetany nasypeme nakrájený sýr.
    Párkrát zamícháme, sýr v horké smetaně částečně povolí.
    Sýru s výraznou chutí a vůní, jako je například Gorgonzola, Roquefort... stačí uvedených 150 gramů. Pokud použijeme například méně tučnou Nivu, klidně její množství zvýšíme na 200 gramů.

  • Do smetany se sýrem vmícháme dvě polévkové lžíce sójové omáčky.
  • Směs nalijeme na těstoviny, jemně promícháme.


Zapečení

Bez zakrytí dáme péct do rozehřáté trouby.
  • Za 20 až 25 minut bude hotovo.
  • Pro dosažení křupavého povrchu můžeme na závěrečných 5 minut zvýšit teplotu.

Zapečené těstoviny s brokolicí podáváme jako hlavní chod, můžeme je doplnit dresinkem, majonézou...


TIP!  Ve vodě po blanšírování můžeme klidně vařit dál košťál a odkrojky brokolice a uvařit brokolicovou polévku.  





14 komentářů:

  1. Mňam! Dala bych si hned:) určitě si je brzo udělám:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že lákají k uvaření, dobrou chuť! :)

      Vymazat
  2. Dnes jsem je podle Vás uvařila a jsou vynikající... :o) děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za použití receptu a napsání komentáře! Mám radost, že chutnalo :).

      Vymazat
  3. Výborný recept, přítel ho po mě vyžaduje snad každý druhý týden:) podle našich chutí nakonec dávám víc slaniny a sýra, a míň smetany, ale i původní poměr je vynikající. Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! To je fajn, že má recept takový úspěch, že je žádán opakovaně!
      Přítele zdravím! :)
      Hana

      Vymazat
  4. Dobrý den, recept vypadá krásně a chystám se ho udělat :). Jen se omlouvám za blbý dotaz, ale 600 g smetany? ...Není to třeba jeden kelímek nebo opravdu tolik?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      děkuji za milý komentář :)
      Teď k dotazu, opravdu je to 600 gramů, tedy 3 kelímky!
      Budu ráda, když napíšete, jak chutnalo :)

      Vymazat
  5. Moc výborný �� konečně jsem našla super recept �� děkuji ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář, mám radost, že se povedlo a chutnalo!

      Vymazat