pátek 9. srpna 2013

Těstoviny zapečené s brokolicí, smetanou a sýrem

Print Friendly and PDF
Těstoviny zapečené s brokolicí, smetanou a sýrem


  • 700 g brokolice (1 menší hlávka)
  • 600 g 12% smetany
  • 500 g těstovin
  • 150 g anglické slaniny (nemusí být)
  • 150 g sýru s modrou plísní například Gorgonzola, Roquefort, Niva...
  • 30 g másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- uvařit těstoviny podle návodu, scezené nasypat do máslem vymazané mísy
- promíchat s olivovým olejem, solí a pepřem
- brokolici rozdělit na růžičky, 4 minuty povařit, ihned zchladit v ledové vodě
- nakrájenou anglickou slaninu a brokolici smíchat s těstovinami
- na kostičky nakrájený sýr vmíchat k horké smetaně, přidat sójovou omáčku, smíchat s těstovinami
- péct nezakryté 20 - 25 minut při 180 °C
.

Uvaření těstovin

  • Dáme vařit zhruba 3 litry vody.
  • Vmícháme do ní 2 čajové lžičky soli.
    Solí nešetříme, voda by měla chutnat jako ta mořská.

  • Do vroucí vody nasypeme těstoviny, uvaříme je podle návodu.
  • Z celkové doby vaření můžeme jednu minutu ubrat, je lepší, když budou těstoviny malinko tužší, než převařené.

  • Zapékací mísu vymažeme máslem.
  • Uvařené těstoviny scedíme.
    Urovnáme je do máslem vymazané zapékací mísy nebo pekáče.
    Podle potřeby je lehce přisolíme.
    Vmícháme mletý pepř a zalijeme olivovým olejem.
    Promícháme.


Blanšírování brokolice

  • Brokolici opláchneme a rozdělíme na jednotlivé růžičky.
  • Do hrnce dáme vařit přibližně dva litry vody.
    Vmícháme do ní dvě čajové lžičky soli.
    Ke sporáku připravíme mísu s ledovou vodou.

  • Jakmile začne voda v hrnci vřít, nasypeme do ní brokolici.
  • Zmírníme teplotu.
    Po 3 až 4 minutách brokolici rychle přendáme do připravené ledové vody.
    Po zchlazení ji necháme v cedníku okapat.
    Krátkým povařením a následně prudkým zchlazením si brokolice zachová pěknou barvu, většinu vitamínů a zůstane křupavá.
    Pokud máme, přidáme do vody pro zchlazení povařené zeleniny i kostky ledu.


Příprava na zapečení

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

  • Pokud budeme přidávat anglickou slaninu, nakrájíme ji na kostičky.
  • Společně s brokolicí je vmícháme k uvařeným těstovinám.
    Kostičky slaniny můžeme pro zvýraznění chuti lehce opéct na pánvi.

  • Sýr nakrájíme na menší kousky.
  • V hrnku zahřejeme smetanu skoro až k bodu varu.
    Vypneme.
    Do horké smetany nasypeme nakrájený sýr.
    Párkrát zamícháme, sýr v horké smetaně částečně povolí.
    Sýru s výraznou chutí a vůní, jako je například Gorgonzola, Roquefort... stačí uvedených 150 gramů. Pokud použijeme například méně tučnou Nivu, klidně její množství zvýšíme na 200 gramů.

  • Do smetany se sýrem vmícháme dvě polévkové lžíce sójové omáčky.
  • Směs nalijeme na těstoviny, jemně promícháme.


Zapečení

  • Bez zakrytí dáme péct do rozehřáté trouby.
  • Za 20 až 25 minut bude hotovo.
  • Pro dosažení křupavého povrchu můžeme na závěrečných 5 minut zvýšit teplotu.

Zapečené těstoviny s brokolicí podáváme jako hlavní chod, můžeme je doplnit dresinkem, majonézou...


TIP!  Ve vodě po blanšírování můžeme klidně vařit dál košťál a odkrojky brokolice a uvařit brokolicovou polévku.  






14 komentářů:

  1. Mňam! Dala bych si hned:) určitě si je brzo udělám:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že lákají k uvaření, dobrou chuť! :)

      Vymazat
  2. Dnes jsem je podle Vás uvařila a jsou vynikající... :o) děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za použití receptu a napsání komentáře! Mám radost, že chutnalo :).

      Vymazat
  3. Výborný recept, přítel ho po mě vyžaduje snad každý druhý týden:) podle našich chutí nakonec dávám víc slaniny a sýra, a míň smetany, ale i původní poměr je vynikající. Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! To je fajn, že má recept takový úspěch, že je žádán opakovaně!
      Přítele zdravím! :)
      Hana

      Vymazat
  4. Dobrý den, recept vypadá krásně a chystám se ho udělat :). Jen se omlouvám za blbý dotaz, ale 600 g smetany? ...Není to třeba jeden kelímek nebo opravdu tolik?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      děkuji za milý komentář :)
      Teď k dotazu, opravdu je to 600 gramů, tedy 3 kelímky!
      Budu ráda, když napíšete, jak chutnalo :)

      Vymazat
  5. Moc výborný �� konečně jsem našla super recept �� děkuji ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář, mám radost, že se povedlo a chutnalo!

      Vymazat