pátek 9. srpna 2013

Těstoviny zapečené s brokolicí, smetanou a sýrem

Těstoviny zapečené s brokolicí, smetanou a sýrem


  • 500 g těstovin
  • 700 g brokolice (1 menší hlávka)
  • 150 g anglické slaniny (nemusí být)
  • 30 g másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 150 g sýru s modrou plísní například Gorgonzola, Roquefort, Niva...
  • 600 g 12% smetany
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- uvařit těstoviny podle návodu, zcezené nasypat do máslem vymazané mísy
- promíchat s olivovým olejem, solí a pepřem
- brokolici rozdělit na růžičky, 4 minuty povařit, ihned zchladit v ledové vodě
- nakrájenou anglickou slaninu a brokolici smíchat s těstovinami
- na kostičky nakrájený sýr vmíchat k horké smetaně, přidat sójovou omáčku, smíchat s těstovinami
- péct nezakryté 20 - 25 minut při 180 °C
.

Uvaření těstovin

Mísu nebo pekáč vymažeme máslem.

V dostatečném množství slané vody uvaříme těstoviny podle návodu.
Z celkové doby vaření klidně můžeme 1 minutu ubrat. Je lepší, když budou těstoviny malinko tužší, než převařené.
Solí nešetříme, voda by měla chutnat jako ta mořská.
 
Uvařené těstoviny zcedíme, přendáme do máslem vymazané zapékací mísy nebo pekáče.
Lehce osolíme a opepříme.
Zalijeme olivovým olejem, promícháme.


Blanšírování brokolice

Brokolici opláchneme a rozdělíme na jednotlivé růžičky.

Do hrnce dáme vařit vodu, vmícháme 2 čajové lžičky soli.
Ke sporáku připravíme mísu s ledovou vodou.

Jakmile začne voda v hrnci vřít, nasypeme brokolici.
Zmírníme teplotu, povaříme 4 minuty a ihned přendáme do připravené ledové vody.
Po zchlazení necháme brokolici v sítu okapat.
Krátkým povařením a následně prudkým zchlazením si brokolice zachová pěknou barvu, zůstane křupavá.
Pokud máme, přidáme do vody pro zchlazení povařené zeleniny i kostky ledu.

Ve vodě můžeme klidně vařit dál košťál a odkrojky brokolice a uvařit brokolicovou polévku. 


Zapečení

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Pokud budeme přidávat anglickou slaninu, nakrájíme ji na kostičky a společně s brokolicí vmícháme k těstovinám.
Můžeme ji předtím lehce opéct na pánvi. 

Sýr nakrájíme na menší kousky.  
Pokud máme tučný sýr s výraznou chutí a vůní, jako je například Gorgonzola, Roquefort..., stačí uvedených 150 gramů. 
Pokud použijeme Nivu, klidně množství zvýšíme na 200 gramů.

V hrnku zahřejeme smetanu skoro až k bodu varu.
Vypneme.
Nasypeme nakrájený sýr, párkrát zamícháme.
Sýr povolí, předá chuť a aroma smetaně.

Vmícháme 2 polévkové lžíce sójové omáčky, směs nalijeme na těstoviny, promícháme.
Dáme do rozehřáté trouby.
Pečeme nezakryté po dobu 20 - 25 minut.

Pro dosažení křupavého povrchu můžeme na závěrečných 5 minut zvýšit teplotu.





Přejít na seznam receptů

14 komentářů:

  1. Mňam! Dala bych si hned:) určitě si je brzo udělám:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že lákají k uvaření, dobrou chuť! :)

      Vymazat
  2. Dnes jsem je podle Vás uvařila a jsou vynikající... :o) děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za použití receptu a napsání komentáře! Mám radost, že chutnalo :).

      Vymazat
  3. Výborný recept, přítel ho po mě vyžaduje snad každý druhý týden:) podle našich chutí nakonec dávám víc slaniny a sýra, a míň smetany, ale i původní poměr je vynikající. Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! To je fajn, že má recept takový úspěch, že je žádán opakovaně!
      Přítele zdravím! :)
      Hana

      Vymazat
  4. Dobrý den, recept vypadá krásně a chystám se ho udělat :). Jen se omlouvám za blbý dotaz, ale 600 g smetany? ...Není to třeba jeden kelímek nebo opravdu tolik?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      děkuji za milý komentář :)
      Teď k dotazu, opravdu je to 600 gramů, tedy 3 kelímky!
      Budu ráda, když napíšete, jak chutnalo :)

      Vymazat
  5. Jsou moc dobré, včera jsem je dělala na večeři a měli velký úspěch. Celkově ráda vařím s brokolicí, recept který mne opravdu zaujal je tento https://erecepty.eu/quiche-s-brokolici-a-medvedim-cesnekem/ výbroný quiche s brokolicí a medvědím česnekem. Chutná naprosto dokonale.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář, mám radost, že recept sklidil úspěch!

      Vymazat