- 700 g brokolice (1 menší hlávka)
- 600 g 12% smetany
- 500 g těstovin
- 150 g anglické slaniny (nemusí být)
- 150 g sýru s modrou plísní například Gorgonzola, Roquefort, Niva...
- 30 g másla
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- sůl, pepř
Jak na to
- uvařit těstoviny podle návodu, scezené nasypat do máslem vymazané mísy
- promíchat s olivovým olejem, solí a pepřem
- brokolici rozdělit na růžičky, 4 minuty povařit, ihned zchladit v ledové vodě
- nakrájenou anglickou slaninu a brokolici smíchat s těstovinami
- na kostičky nakrájený sýr vmíchat k horké smetaně, přidat sójovou omáčku, smíchat s těstovinami
- péct nezakryté 20 - 25 minut při 180 °C
.
- uvařit těstoviny podle návodu, scezené nasypat do máslem vymazané mísy
- promíchat s olivovým olejem, solí a pepřem
- brokolici rozdělit na růžičky, 4 minuty povařit, ihned zchladit v ledové vodě
- nakrájenou anglickou slaninu a brokolici smíchat s těstovinami
- na kostičky nakrájený sýr vmíchat k horké smetaně, přidat sójovou omáčku, smíchat s těstovinami
- péct nezakryté 20 - 25 minut při 180 °C
.
Uvaření těstovin
- Dáme vařit zhruba 3 litry vody. Vmícháme do ní 2 čajové lžičky soli.
Solí nešetříme, voda by měla chutnat jako ta mořská.
- Do vroucí vody nasypeme těstoviny, uvaříme je podle návodu. Z celkové doby vaření můžeme jednu minutu ubrat, je lepší, když budou těstoviny malinko tužší, než převařené.
- Zapékací mísu vymažeme máslem. Uvařené těstoviny scedíme.
Urovnáme je do máslem vymazané zapékací mísy nebo pekáče.
Podle potřeby je lehce přisolíme.
Vmícháme mletý pepř a zalijeme olivovým olejem.
Promícháme.
Blanšírování brokolice
- Brokolici opláchneme a rozdělíme na jednotlivé růžičky. Do hrnce dáme vařit přibližně dva litry vody.
Vmícháme do ní dvě čajové lžičky soli.
Ke sporáku připravíme mísu s ledovou vodou.
- Jakmile začne voda v hrnci vřít, nasypeme do ní brokolici. Zmírníme teplotu.
Po 3 až 4 minutách brokolici rychle přendáme do připravené ledové vody.
Po zchlazení ji necháme v cedníku okapat.
Krátkým povařením a následně prudkým zchlazením si brokolice zachová pěknou barvu, většinu vitamínů a zůstane křupavá.
Pokud máme, přidáme do vody pro zchlazení povařené zeleniny i kostky ledu.
Příprava na zapečení
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
- Pokud budeme přidávat anglickou slaninu, nakrájíme ji na kostičky. Společně s brokolicí je vmícháme k uvařeným těstovinám.
Kostičky slaniny můžeme pro zvýraznění chuti lehce opéct na pánvi.
- Sýr nakrájíme na menší kousky. V hrnku zahřejeme smetanu skoro až k bodu varu.
Vypneme.
Do horké smetany nasypeme nakrájený sýr.
Párkrát zamícháme, sýr v horké smetaně částečně povolí.
Sýru s výraznou chutí a vůní, jako je například Gorgonzola, Roquefort... stačí uvedených 150 gramů. Pokud použijeme například méně tučnou Nivu, klidně její množství zvýšíme na 200 gramů.
- Do smetany se sýrem vmícháme dvě polévkové lžíce sójové omáčky. Směs nalijeme na těstoviny, jemně promícháme.
Zapečení
- Bez zakrytí dáme péct do rozehřáté trouby.
- Za 20 až 25 minut bude hotovo. Pro dosažení křupavého povrchu můžeme na závěrečných 5 minut zvýšit teplotu.
Zapečené těstoviny s brokolicí podáváme jako hlavní chod, můžeme je doplnit dresinkem, majonézou...
TIP! Ve vodě po blanšírování můžeme klidně vařit dál košťál a odkrojky brokolice a uvařit brokolicovou polévku.
takové jsou nejlepší :)
OdpovědětVymazatJojo, jsou vynikajicí :). Díky!
VymazatMňam! Dala bych si hned:) určitě si je brzo udělám:))
OdpovědětVymazatTak to mě těší, že lákají k uvaření, dobrou chuť! :)
VymazatZapečenou brokolici miluju! :)
OdpovědětVymazat:)
VymazatDnes jsem je podle Vás uvařila a jsou vynikající... :o) děkuji za recept
OdpovědětVymazatJá děkuji za použití receptu a napsání komentáře! Mám radost, že chutnalo :).
VymazatVýborný recept, přítel ho po mě vyžaduje snad každý druhý týden:) podle našich chutí nakonec dávám víc slaniny a sýra, a míň smetany, ale i původní poměr je vynikající. Díky za recept!
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář! To je fajn, že má recept takový úspěch, že je žádán opakovaně!
VymazatPřítele zdravím! :)
Hana
Dobrý den, recept vypadá krásně a chystám se ho udělat :). Jen se omlouvám za blbý dotaz, ale 600 g smetany? ...Není to třeba jeden kelímek nebo opravdu tolik?
OdpovědětVymazatDobrý den,
Vymazatděkuji za milý komentář :)
Teď k dotazu, opravdu je to 600 gramů, tedy 3 kelímky!
Budu ráda, když napíšete, jak chutnalo :)
Moc výborný �� konečně jsem našla super recept �� děkuji ��
OdpovědětVymazatMoc děkuji za komentář, mám radost, že se povedlo a chutnalo!
Vymazat