- 500 - 600 ml mléka
- 450 g den starých rohlíků (cca 10 ks)
- 300 g anglické slaniny
- 200 - 250 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 4 - 5 vajec
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- hrst čerstvé petrželky
- sůl, pepř
Jak na to
- na másle osmahnout na kostičky rozkrájené rohlíky
- v mléce zlehka rozšlehat vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a zalít rohlíky
- vmíchat pokrájenou anglickou slaninu a nasekanou petrželku, zpracovat těsto
- tvořit koule, jemně obalit v mouce, vařit v osolené vodě cca 15 minut
.
- na másle osmahnout na kostičky rozkrájené rohlíky
- v mléce zlehka rozšlehat vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a zalít rohlíky
- vmíchat pokrájenou anglickou slaninu a nasekanou petrželku, zpracovat těsto
- tvořit koule, jemně obalit v mouce, vařit v osolené vodě cca 15 minut
.
Příprava
Petrželku nasekáme najemno.
Rohlíky pokrájíme na zhruba centimetrové kostky.
Anglickou slaninu pokrájíme na malé kostičky.
Anglickou slaninu pokrájíme na malé kostičky.
Můžeme ji také předem opéct, hezky se rozvoní.
Slaninu můžeme koupit i krájenou a plátky pokrájet na malé kostičky.
Opečené kostky dáme do mísy.
Pokud nemáme tak velkou, aby se dobře pracovalo, použijeme větší pekáč nebo hluboký plech.
Zpracování
Knedlíky podáváme se zelím kysaným nebo hlávkovým a nebo špenátem a dozlatova opečenou cibulkou.
TIP! Za vyzkoušení stojí i varianta, kdy knedlíky nevaříme, ale opečeme je na sádle nebo oleji.
Postup je stejný, jen místo do vody dáváme syrové knedlíky lehce obalené v mouce na pánev.
V tomto případě děláme knedlíky menší a mírně je před smažením zploštíme.
Na pánev dáme větší množství oleje nebo sádla.
Po usmažení knedlíky na okamžik položíme na ubrousek nebo papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.
Přejít na seznam receptů
Slaninu můžeme koupit i krájenou a plátky pokrájet na malé kostičky.
V knedlících bude působit jemněji.
Na pánvi rozehřejeme kousek másla.
Na pánvi rozehřejeme kousek másla.
Po částech lehce opečeme rohlíkové kostky.
Na pánev vždy před další várkou přidáme malý kousek másla.
Nebo můžeme opéct všechny najednou na plechu v rozehřáté troubě.
Na pánev vždy před další várkou přidáme malý kousek másla.
Nebo můžeme opéct všechny najednou na plechu v rozehřáté troubě.
Opečené kostky dáme do mísy.
Pokud nemáme tak velkou, aby se dobře pracovalo, použijeme větší pekáč nebo hluboký plech.
Zpracování
- V hrnku lehce rozšleháme půl litru mléka, vejce, na špičku nože muškátového oříšku a dvě čajové lžičky soli. Směsí rovnoměrně polijeme opečené kostky rohlíku.
Jemně promícháme.
Do směsi můžeme přidat i špetku mletého pepře.
Pokud máme velká vejce, budou stačit čtyři.
- Po zhruba 2 minutách, kdy se mléčná směs vsákne do rohlíků, vmícháme anglickou slaninu a petrželku. Zasypeme 200 gramy mouky, jemně promícháme.
Jestliže je těsto příliš řídké, po lžících přidáváme další mouku.
Naopak, pokud je příliš hutné, po lžících přidáváme mléko.
Těsto by nemělo být příliš tuhé, ale na druhou stranu, když z něho uděláme kouli, mělo by dobře držet tvar. Přesné množství mouky a mléka nelze určit, bude pokaždé trochu jiné, protože pokaždé budou mít rohlíky odlišnou savost.
Tvarování knedlíků
Do velkého hrnce dáme vařit 3 až 4 litry vody.
Do velkého hrnce dáme vařit 3 až 4 litry vody.
Vmícháme polévkovou lžící soli.
Navlhčenýma rukama tvarujeme z těsta koule o průměru 4 až 5 centimetrů.
Přiměřeně je zmáčkneme a poválíme v dlaních.
Nemačkáme moc, aby zůstal knedlík nadýchaný. Jen lehce přitlačíme, abychom z těsta dostali vzduch a knedlíky držely hezky pohromadě a při vaření nepraskaly.
Musíme odhadnout, jakou sílu použít. Pokud zmáčkneme hodně, bude knedlík tužší, pokud málo, bude se při vaření rozpadat.
Je fajn uvařit si nejdříve jeden knedlík na zkoušku.
Prkýnko posypeme jednou až dvěma polévkovými lžícemi mouky.
Knedlíky v ní jemně obalíme.
Navlhčenýma rukama tvarujeme z těsta koule o průměru 4 až 5 centimetrů.
Přiměřeně je zmáčkneme a poválíme v dlaních.
Nemačkáme moc, aby zůstal knedlík nadýchaný. Jen lehce přitlačíme, abychom z těsta dostali vzduch a knedlíky držely hezky pohromadě a při vaření nepraskaly.
Musíme odhadnout, jakou sílu použít. Pokud zmáčkneme hodně, bude knedlík tužší, pokud málo, bude se při vaření rozpadat.
Je fajn uvařit si nejdříve jeden knedlík na zkoušku.
Prkýnko posypeme jednou až dvěma polévkovými lžícemi mouky.
Knedlíky v ní jemně obalíme.
Uvaření knedlíků
- Připravené knedlíky vkládáme do vroucí vody. Vařečkou je opatrně odlepíme ode dna hrnce.
Jakmile se voda začne opět vařit, snížíme teplotu.
Voda se ale stále musí mírně vařit.
- Zakryjeme poklicí. Po 6 minutách knedlíky obrátíme a vaříme ještě 6 až 8 minut.
Čas závisí na velikosti knedlíků, jeden knedlík na zkoušku rozkrojíme. Pokud je hotový, ve středu nemazlavý, všechny vyndáme.
Knedlíky podáváme se zelím kysaným nebo hlávkovým a nebo špenátem a dozlatova opečenou cibulkou.
TIP! Za vyzkoušení stojí i varianta, kdy knedlíky nevaříme, ale opečeme je na sádle nebo oleji.
Postup je stejný, jen místo do vody dáváme syrové knedlíky lehce obalené v mouce na pánev.
V tomto případě děláme knedlíky menší a mírně je před smažením zploštíme.
Na pánev dáme větší množství oleje nebo sádla.
Po usmažení knedlíky na okamžik položíme na ubrousek nebo papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.
Přejít na seznam receptů
Opět výborné 👏👏👏.Vaše recepty jsou TOP 👍👍👍. Děkuji,děkuji,děkuji, že píšete tento blog
OdpovědětVymazatMám velkou radost, že se podle receptů daří a moc děkuji za napsání milého komentáře.
Vymazat