úterý 13. září 2011

Kuřecí roláda

Kuřecí roláda se špenátem, sušenými rajčaty a sýrem s modrou plísní


Pečeno ve formě na srnčí hřbet o rozměrech 10 x 30 centimetrů.


Základ

  • 1000 g kuřecích  řízků (prsní nebo stehenní)
  • 250 g na tenké plátky pokrájené anglické slaniny
  • dijonská hořčice
  • sůl, pepř
  • 1 čajová lžička slunečnicového nebo olivového oleje nebo másla nebo sádla na vymazání formy


Náplň


  • 150 g sýru s modrou plísní
  • 120 g čerstvých špenátových listů (ideálně baby špenát)
  • 100 g nakládaných sušených rajčat v oleji 
  • 3 stroužky česneku


Sos

  • 250 g cherry rajčat
  • 80 g cibule (1 střední)
  • 50 g nakládaných sušených rajčat 
  • 50 g anglické slaniny nebo špeku
  • 40 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky tymiánu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- vymazanou formu na srnčí hřbet vyložit plátky anglické slaniny
- na anglickou položit plátky lehce naklepaných kuřecích řízků
- opepřit, potřít hořčicí, naplnit, zabalit
- do pekáče dát slaninu, sušená rajčata, cibuli, česnek, cherry rajčata a 5 lžic vody 
- do pekáče posadit formu, posypat tymiánem
- péct nezakryté 30 minut při 200 °C, vyklopit z formy, podlít 200 - 250 ml horké vody
- stáhnout teplotu na 150 °C, péct 20 - 30 minut, polévat výpekem
- sos zahustit kouskem másla obaleným v mouce
.

Velice efektní výsledek, ne moc náročná příprava. Pokud použijeme kuřecí stehenní maso, bude roláda šťavnatější, při použití prsních řízků bude sušší.


Příprava náplně

100 gramů sušených rajčat nadrobno pokrájíme.
Zbytek rajčat ze 150g skleničky spotřebujeme později při pečení. 
Špenátové listy opláchneme, osušíme a pokrájíme na větší kousky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Sýr nakrájíme na kostičky.

Vše smícháme v míse.
Můžeme lehce opepřit, ochutnáme, podle potřeby přisolíme.
Sůl ale zřejmě nebude potřeba, protože sušená naložená rajčata i sýr jsou slané dostatečně.


Příprava masa a naplnění rolády

  • Kuřecí řízky opláchneme a osušíme, lehce je rukou naklepeme.
  • Upravíme je na stejně vysoké plátky, silnější kousky seřízneme.
    Maso jemně osolíme, můžeme ho i lehce opepřit.
    Solíme opravdu lehounce, náplň je díky anglické slanině, sýru i sušeným rajčatům slaná dost.

  • Formu na srnčí hřbet vymažeme tenkou vrstvou oleje nebo másla nebo sádla.
  • Vyložíme ji anglickou slaninou tak, aby se jednotlivé plátky o jeden až dva centimetry
    překrývaly a zhruba polovina z jejich délky visela přes okraj z formy ven.

  • Na slaninu vyrovnáme těsně vedle sebe kuřecí plátky.
  • Opět necháme volné konce viset z formy ven.
    Maso potřeme dijonskou hořčicí.

  • Urovnáme náplň, lžící ji upěchujeme.
  • Zabalíme.
    Nejdříve na náplň přimáčkneme konce kuřecího masa a pak slaniny.


Příprava na pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Sloupnutou cibuli rozkrájíme na čtvrtiny.
Dva oloupané stroužky česneku na plátky.
Cherry rajčata rozkrojíme na půlky.
Slaninu nebo špek na plátky.
Padesát gramů sušených nakládaných rajčat pokrájíme na menší kousky.
Nálev ze sklenice nevyléváme!

Do pekáče nebo hlubokého plechu nasypeme všechny pokrájené suroviny.
Přilijeme i nálev ze sklenice po sušených rajčatech.
Sklenici od sušených rajčat ještě vypláchneme pěti polévkovými lžícemi teplé vody a přilijeme ji také do pekáče.

Uprostřed pekáče uděláme místo, do kterého posadíme naplněný srnčí hřbet.
Vše posypeme tymiánem.


Upečení

  • Nezakrytý pekáč s naplněnou formou vložíme do rozehřáté trouby.
  • Po 30 minutách ho vyndáme, roládu vyklopíme z formy do pekáče.
    Jde to snadno, maso bude zatažené, roláda bude držet tvar.
    Promícháme šťávu, polijeme s ní maso.

  • Do pekáče vedle masa přilijeme 200 až 250 mililitrů horké vody.
  • Bez zakrytí vrátíme do trouby, teplotu stáhneme na 150 °C.
    Pečeme nezakryté dalších 30 až 35 minut,.
    Během této doby roládu ještě dvakrát polijeme vypečenou šťávou.

  • Upečenou roládu přendáme na prkýnko, zakryjeme ji alobalem.
  • Před krájením ji necháme 10 minut odpočinout.
    V mase se rozloží šťáva, při porcování nevyteče.


Zahuštění sosu

Šťávu z pekáče včetně všech přípeků ze stěn stáhneme do hrnce.
Bez zakrytí poklicí přivedeme k varu.
Teplotu snížíme na minimum.

Čtyřicetigramový kousek studeného másla obalíme v hladké mouce.
Vmícháme ho do šťávy.
Na mírném plameni ji 10 až 12 minut povaříme.
Pokud dáváme přednost hladkému jemnému sosu, přecedíme ho.

Kuřecí roládu podáváme s bramborem, zeleninovým salátem, bramborovou kaší nebo s pečivem.
Nebo jako součást studených mís.








TIP!  Nakrájíme pouze tolik porcí, kolik hned spotřebujeme. Zbytek studené rolády zabalíme do folie nebo alobalu.
Maso nebude vysychat.

TIP!  Kuřecí řízky můžeme jako roládu připravit i s mletým masem nebo s vaječnou směsí a sýrem.

TIP!  Pokud roládu připravujeme jen k podávání za studena, vynecháme zahuštění sosu. 


Přejít na seznam receptů

8 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Děkuji :-)
      Tenhle recept nezklame, příprava je rychlá a výsledek velice efektní.

      Vymazat
  2. juj až sa mi slinky zbiehaju,,niečo podobne som robila s plnkou z kuracej pečienky,,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musí být také výborný! Určitě vyzkouším. Díky.

      Vymazat
  3. No vypadá to nádherně a chutně ...Jarka ...

    OdpovědětVymazat
  4. Dobré odpoledne. Vařím podle Vás už dlouho, ale tohle je "gastronomický orgasmus". Skvělé, opravdu skvělé. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jirko, tak to je vyznamenání! Mám radost, že recept takto zafungoval. Moc díky za komentář! Je fajn číst, že recepty inspirují a snad se podle nich dobře vaří!
      S velkou pokorou děkuji!

      Vymazat