úterý 13. září 2011

Kuřecí roláda

Kuřecí roláda se špenátem, sušenými rajčaty a sýrem s modrou plísní


Pečeno ve formě na srnčí hřbet o rozměrech 10 x 30 centimetrů.


Roláda

  • 1000 g kuřecích  řízků (prsní nebo stehenní)
  • 250 g na tenké plátky pokrájené anglické slaniny
  • dijonská hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1 čajová lžička slunečnicového nebo olivového oleje nebo másla nebo sádla na vymazání formy


Náplň


  • 150 g sýru s modrou plísní
  • 100 g nakládaných sušených rajčat v oleji 
  • 120 g čerstvých špenátových listů (ideálně baby špenát)
  • 3 stroužky česneku


Sos

  • 250 g cherry rajčat
  • 50 g nakládaných sušených rajčat 
  • 50 g anglické slaniny nebo špeku
  • 1 střední cibule (cca 80 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 čajové lžičky tymiánu
  • 40 g másla
  • 1 čajová lžička hladké mouky
  • sůl, pepř


Tip na přípravu s jinou náplní viz TIP!


    Jak na to  

    - vymazanou formu na srnčí hřbet vyložit plátky anglické slaniny
    - na anglickou položit plátky lehce naklepaných kuřecích řízků
    - opepřit, potřít hořčicí, naplnit, zabalit
    - do pekáče dát slaninu, sušená rajčata, cibuli, česnek, cherry rajčata a 5 lžic vody 
    - do pekáče posadit formu, posypat tymiánem
    - péct nezakryté 30 minut při 200 °C, vyklopit z formy, podlít 200 - 250 ml horké vody
    - stáhnout teplotu na 150 °C, péct 20 - 30 minut, polévat výpekem
    - sos zahustit kouskem másla obaleným v mouce
    .

    Velice efektní výsledek, ne moc náročná příprava. 
    Pokud použijeme kuřecí stehenní, bude roláda šťavnatější, při použití prsních řízků bude maso sušší.


    Příprava náplně

    Nejdříve připravíme směs na naplnění rolády.
    Ze skleničky se sušenými rajčaty vyndáme 100 gramů rajčat, na drobno je pokrájíme.
    Zbytek rajčat včetně olejového nálevu spotřebujeme při pečení. 
    Pokud tedy máme 150gramovou skleničku.

    Špenátové listy opláchneme, osušíme a pokrájíme.
    Nekrájíme na moc malé kousky.

    Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
    Sýr nakrájíme na kostičky.

    Vše smícháme v míse.
    Můžeme lehce opepřit, ochutnáme, podle potřeby přisolíme.
    Sůl ale zřejmě nebude potřeba, protože sušená naložená rajčata i sýr jsou slané dostatečně.


    Příprava masa a naplnění rolády

    Kuřecí řízky opláchneme a osušíme, lehce hřbetem ruky naklepeme.
    Upravíme na stejně silné plátky.
    Silnější kousky seřízneme.

    Jemně osolíme.
    Opravdu lehounce, přísady jsou slané dost - anglická slanina, sýr i sušená rajčata. 
    Můžeme lehce opepřit.

    Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem nebo máslem nebo sádlem.
    Stačí tenká vrstva, jen v oleji lehce smočit mašlovačku a rozetřít.
    Nebo kouskem nerozpuštěného másla nebo sádla formu potřít.

    Anglickou slaninou vyložíme formu tak, aby se jednotlivé plátky o 1 - 2 centimetry překrývaly a zhruba polovina z délky plátku visela přes okraj.

    Na slaninu vyrovnáme kuřecí řízky těsně vedle sebe, opět necháme volné konce viset z formy.

    Maso potřeme dijonskou hořčicí.

    Naplníme připravenou směsí a zabalíme.
    Nejdříve přeložíme konce kuřecího masa a pak slaniny.





    Pečení

    Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

    Cibuli rozkrájíme na čtvrtiny, dva oloupané stroužky česneku na plátky.
    Cherry rajčata rozkrojíme na půlky.
    Slaninu nebo špek na plátky.

    Padesát gramů sušených nakládaných rajčat pokrájíme na menší kousky.
    Nálev ze sklenice nevyléváme.

    Do pekáče nebo hlubokého plechu nasypeme všechny pokrájené suroviny, nalijeme i nálev ze sklenice po sušených rajčatech.
    Sklenici od sušených rajčat vypláchneme 5 polévkovými lžícemi teplé vody, přilijeme také do pekáče.

    Uprostřed pekáče uděláme místo, do kterého posadíme naplněný srnčí hřbet. 
    Vše posypeme tymiánem.

    Dáme nezakryté péct.

    Po 30 minutách vyndáme z trouby, roládu vyklopíme do pekáče.
    Jde to snadno, maso bude zatažené, roláda bude držet tvar.

    Promícháme šťávu, maso s ní důkladně polijeme.

    Do pekáče přilijeme 200 - 250 mililitrů horké vody.
    Ne na maso!
    Vrátíme do trouby.

    Teplotu stáhneme na 150 °C.

    Pečeme nezakryté dalších 20 - 30 minut.
    Během této doby roládu ještě dvakrát polijeme vypečenou šťávou.

    Upečenou roládu přendáme na prkýnko, před krájením necháme 10 minut odpočinout.
    V mase se rozloží šťáva, při porcování nevyteče.


    Zahuštění sosu 

    Šťávu z pekáče včetně všech přípeků ze stěn stáhneme do hrnce.
    Na sporáku nezakryté přivedeme k varu.

    Čtyřicetigramový kousek másla obalíme v hladké mouce, vmícháme do šťávy.
    Na mírném plameni povaříme 10 - 12 minut.

    Kuřecí roládu podáváme s bramborem, zeleninovým salátem, bramborovou kaší nebo s pečivem.
    Studená vhodně doplní studené mísy.






    Podávaná neohřátá vhodně doplní studené mísy.


    TIP!  Pokud chceme připravit roládu pouze ke konzumaci za studena, vynecháme v postupu zahuštění sosu. 

    TIP!  Nakrájíme pouze tolik porcí, kolik hned spotřebujeme.
    Maso nebude vysychat.
    Zbytek studené rolády zabalíme do folie nebo alobalu.

    TIP!  Náplň můžeme obměnit, budeme potřebovat:
    • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
    • 6 vajec
    • 1 čajovou lžičku soli
    • pepř
    • 100 g sýru čedar vcelku
    • 80 g sterilované kapie
    • 60 g sterilovaného hrášku
    • 5 stroužků česneku
    Postupujeme podobně, jako je popsáno výše.
    Tady maso ale víc osolíme a navíc ho potřeme utřeným česnekem.

    Na 2 lžících oleje usmažíme osolená vejce.
    Kapii a hrášek důkladně zcedíme.
    Sýr nakrájíme na kostičky, kapie na malé kousky, hrášek necháme celý.

    Promícháme vše dohromady, podle chuti přisolíme a opepříme.
    Nandáme na maso, zabalíme, upečeme.



    TIP!  Kuřecí stehenní řízky můžeme jako roládu připravit i s mletým masem.


    Přejít na seznam receptů

    8 komentářů:

    1. Odpovědi
      1. Děkuji :-)
        Tenhle recept nezklame, příprava je rychlá a výsledek velice efektní.

        Vymazat
    2. juj až sa mi slinky zbiehaju,,niečo podobne som robila s plnkou z kuracej pečienky,,

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Tak to musí být také výborný! Určitě vyzkouším. Díky.

        Vymazat
    3. No vypadá to nádherně a chutně ...Jarka ...

      OdpovědětVymazat
    4. Dobré odpoledne. Vařím podle Vás už dlouho, ale tohle je "gastronomický orgasmus". Skvělé, opravdu skvělé. Díky.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Jirko, tak to je vyznamenání! Mám radost, že recept takto zafungoval. Moc díky za komentář! Je fajn číst, že recepty inspirují a snad se podle nich dobře vaří!
        S velkou pokorou děkuji!

        Vymazat