pátek 7. prosince 2012

Jablečný míchaný koláč

Rychlý míchaný jablečný koláč


Rozpis na plech o velikosti 30 x 40 centimetrů.

  • 800 g nastrouhaných jablek
  • 400 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • šťáva z půlky citronu
  • jádra vlašských ořechů, rozinky namočené v rumu na dochucení - nemusí být
  • poleva, mandle, šlehačka - podle chuti na ozdobení
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání plechu


Jak na to 

- prosetou mouku smíchat s práškem do pečiva, cukrem, skořicí, citronovou kůrou, ev. ořechy
- k nastrouhaným jablkům přidat rozpuštěné máslo, šťávu z citronu, vejce, ev. rozinky
- smíchat vše dohromady, dát na vymazaný a vysypaný plech
- péct 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, teplotu snížit na 160 °C, péct dalších cca 25 minut
- podle chuti ozdobit

.

Rychlý, vláčný, voňavý a hlavně, jednoduchý na přípravu. Pokud pominu strouhání jablek, tak je vlastně skoro bezpracný. 
Vše zamíchat a upéct.


Příprava

Pokud budeme přidávat rozinky, pár desítek minut před pečením je namočíme do rumu.
Na polévkovou lžíci rozinek připadnou dvě polévkové lžíce rumu.
Nebo tři :)

Na mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme, necháme vychladnout.
Jablka nastrouháme.
V případě, že se rozhodneme přidat jádra vlašských ořechů, která jsou v koláči výborná, 50 až 100 gramů hruběji nasekáme.

Plech potřeme olejem, vysypeme ho hrubou moukou nebo strouhankou.
Nebo ho vyložíme pečicím papírem.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto

  • Do mísy prosejeme mouku.
  • Smícháme ji s práškem do pečiva, skořicí, cukrem, nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu a případně s nasekanými ořechy.

  • Do nastrouhaných jablek vmícháme rozpuštěné máslo, vejce a šťávu z půlky citronu.
  • A eventuálně rozinky i s rumem, ve kterém se koupaly.

  • Vše smícháme dohromady.
  • Husté těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech.


Upečení

  • Vložíme do rozehřáté trouby.
  • Po 20 minutách snížíme teplotu na 160 °C.
  • Pečeme dalších 20 až 25 minut.

Upečený moučník můžeme ozdobit čokoládovou nebo citronovou polevou, kopečkem smetany...


TIP!  Mléko ani jiné tekutiny do těsta nepřidáváme. I když se zdá být hodně husté, šťáva, kterou pustí jablka, stačí.

TIP!  Na polití můžeme připravit čokoládovou ganache.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat