Rozpis na plech o velikosti 30 x 40 centimetrů.
- 800 g nastrouhaných jablek
- 400 g polohrubé mouky
- 150 g másla
- 150 g cukru krupice
- 3 vejce
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- šťáva z půlky citronu
- jádra vlašských ořechů, rozinky namočené v rumu na dochucení - nemusí být
- poleva, mandle, šlehačka - podle chuti na ozdobení
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání plechu
Jak na to
- prosetou mouku smíchat s práškem do pečiva, cukrem, skořicí, citronovou kůrou, ev. ořechy
- k nastrouhaným jablkům přidat rozpuštěné máslo, šťávu z citronu, vejce, ev. rozinky
- smíchat vše dohromady, dát na vymazaný a vysypaný plech
- péct 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, teplotu snížit na 160 °C, péct dalších cca 25 minut
- podle chuti ozdobit
.
- prosetou mouku smíchat s práškem do pečiva, cukrem, skořicí, citronovou kůrou, ev. ořechy
- k nastrouhaným jablkům přidat rozpuštěné máslo, šťávu z citronu, vejce, ev. rozinky
- smíchat vše dohromady, dát na vymazaný a vysypaný plech
- péct 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, teplotu snížit na 160 °C, péct dalších cca 25 minut
- podle chuti ozdobit
.
Rychlý, vláčný, voňavý a hlavně, jednoduchý na přípravu. Pokud pominu strouhání jablek, tak je vlastně skoro bezpracný.
Vše zamíchat a upéct.
Příprava
Pokud budeme přidávat rozinky, pár desítek minut před pečením je namočíme do rumu.
Na polévkovou lžíci rozinek připadnou dvě polévkové lžíce rumu.
Nebo tři :)
Na polévkovou lžíci rozinek připadnou dvě polévkové lžíce rumu.
Nebo tři :)
Na mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme, necháme vychladnout.
Jablka nastrouháme.
Jablka nastrouháme.
V případě, že se rozhodneme přidat jádra vlašských ořechů, která jsou v koláči výborná, 50 až 100 gramů hruběji nasekáme.
Plech potřeme olejem, vysypeme ho hrubou moukou nebo strouhankou.
Nebo ho vyložíme pečicím papírem.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Těsto
Plech potřeme olejem, vysypeme ho hrubou moukou nebo strouhankou.
Nebo ho vyložíme pečicím papírem.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Těsto
- Do mísy prosejeme mouku. Smícháme ji s práškem do pečiva, skořicí, cukrem, nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu a případně s nasekanými ořechy.
- Do nastrouhaných jablek vmícháme rozpuštěné máslo, vejce a šťávu z půlky citronu. A eventuálně rozinky i s rumem, ve kterém se koupaly.
- Vše smícháme dohromady. Husté těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech.
Upečení
- Vložíme do rozehřáté trouby.
- Po 20 minutách snížíme teplotu na 160 °C.
- Pečeme dalších 20 až 25 minut.
Upečený moučník můžeme ozdobit čokoládovou nebo citronovou polevou, kopečkem smetany...
TIP! Mléko ani jiné tekutiny do těsta nepřidáváme. I když se zdá být hodně husté, šťáva, kterou pustí jablka, stačí.
Žádné komentáře:
Okomentovat