neděle 18. března 2018

Dortíky z kefírového těsta

Dortíky z kefírového těsta
 

Rozpis je pro hluboký plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů. 


Těsto

  • 500 ml kefíru (acidofilní mléko plnotučné) 
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 3 zarovnané hrnky polohrubé mouky
  • 3 zarovnané hrnky cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 zarovnaná polévková lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
  • olej a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu 


Poleva a dozdobení

  • 100 g čokolády, ideálně 70%
  • 75 ml 30% smetany
  • 25 g másla
  • marmeláda
  • ovoce čerstvé, mražené nebo kompotované, ořechy, strouhaný kokos, máta, meduňka...


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem
- dobře promíchat s kefírem a olejem
- nalít na vymazaný a vysypaný plech
- péct při 180 °C prvních deset minut, pak teplotu snížit na 150 °C, ještě cca 20 minut péct 
- nechat vychladnout, vykrojit, rozříznout, natřít marmeládou
- na vrch nalít polevu, dozdobit ovocem, kokosem, ořechy...
.

Pokud vám něco soupis surovin připomíná, tak ano, dortíky jsou připravené z Perníku z kefíru.
Můžete se nechat inspirovat.
A do těsta opravdu nepoužijeme vejce.


Příprava

Na plech nalijeme jednu polévkovou lžíci oleje, mašlovačkou potřeme dno i boky plechu.
Nasypeme dvě polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky.
Mírným třesením a nakláněním pokryjeme celý plech.
Přebytečnou strouhanku/mouku vysypeme. 
Místo vymazání a vysypání můžeme plech vyložit pečicím papírem. 


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto

V míse důkladně smícháme prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem.
Pak teprve přidáme kefír a olej.
Krabičku nebo lahev od kefíru vypláchneme jednou polévkovou lžící studené vody, nalijeme ji do mísy.

Těsto vařečkou pořádně promícháme dohladka.
Nalijeme ho na plech a rovnoměrně rozetřeme.


Upečení

Dáme péct.
Po 10 minutách stáhneme teplotu na 150 °C.
Pečeme dalších přibližně 20 minut.
Správné upečení vyzkoušíme pomocí špejle. 
Zapíchneme a pokud je po vytažení čistá, je hotovo.

Necháme vychladnout.


Vykrájení a naplnění

Pokud na ozdobu použijeme kompotované ovoce, scedíme ho a necháme v cedníku dobře okapat.

Z upečeného plátu vykrajujeme přímo na plechu kulaté nebo hranaté kousky.
Každý v půlce rozřízneme.
Spodní část potřeme marmeládou a zpět přiklopíme vrchní půlkou.
Na vykrojení je fajn použít třeba formičky na tvarování pokrmů. 
Můžeme plát také vyndat z plechu a rozkrájet ho na menší čtverce nožem. 


Dozdobení polevou

Ve vodní lázni připravíme polevu.
  • Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
  • Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
  • Zapneme sporák na mírný stupeň.
  • Do horního hrnce nalámeme čokoládu, přidáme máslo a smetanu.
  • Promícháváme, jakmile bude vše krásně spojené, odstavíme.

Po zchladnutí na tělovou teplotu polevu lijeme na jednotlivé dortíky.
Hned, dokud není poleva úplně ztuhlá, dozdobíme.
Můžeme použít ovoce čerstvé nebo scezené kompotované, strouhané ořechy, kokos, čokoládu...
Na fotkách jsou scezené višně.




TIP!  Místo marmelády můžeme na promazání použít osvědčený dortový krém, Nutelu...

TIP!  Na polití můžeme připravit čokoládovou ganache.

TIP!  Zbytky upečeného těsta, které zůstanou po vykrájení, hlavně tedy kulatých tvarů, polijeme čokoládou a posypeme třeba kokosem.

TIP!  Zbytky upečeného nevykrájeného perníku můžeme také nadrobit nebo nalámat do misek nebo sklenic.
Na nalámané kousky perníkového korpusu nandáme krém (z Mascarpone, z tvarohu nebo třeba pudinku) přidáme ovoce a takto můžeme nakombinovat několik vrstev.
Pohár zakončíme šlehačkou.

TIP!  Další možností je v míse zbytky rozdrobit na malé kousky, přidat k nim rum, zbytek polevy a krému nebo marmelády.  
Rukou promačkáme, podle potřeby přidáme některou z ingrediencí tak, aby nám vznikla směs, ze které se budou dobře tvarovat kuličky.
Ty pak obalíme v kokosu, kakaovém prášku, skořici, chilli koření, čokoládě... 
Ale klidně je můžeme nechat i "nahaté".

Žádné komentáře:

Okomentovat