neděle 18. března 2018

Dortíky z kefírového těsta

Dortíky z kefírového těsta
 

Rozpis je pro hluboký plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů. 

Těsto
  • 500 ml kefíru (acidofilní mléko plnotučné) 
  • 3 zarovnané hrnky polohrubé mouky
  • 3 zarovnané hrnky cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 zarovnaná polévková lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • olej a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu 


Poleva a dozdobení
  • 100 g čokolády, ideálně 70%
  • 75 ml 30% smetany
  • 25 g másla
  • marmeláda
  • ovoce čerstvé, mražené nebo kompotované, ořechy, strouhaný kokos, máta, meduňka...

Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem
- dobře promíchat s kefírem a olejem
- nalít na vymazaný a vysypaný plech
- péct při 180 °C prvních deset minut, pak teplotu snížit na 150 °C, ještě cca 20 minut péct 
- nechat vychladnout, vykrojit, rozříznout, natřít marmeládou
- na vrch nalít polevu, dozdobit ovocem, kokosem, ořechy...
.


Pokud vám něco soupis surovin připomíná, tak ano, je to těsto jako na Perník z kefíru.
Můžete se nechat inspirovat na vytvoření malých dortíků.



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V míse důkladně smísíme prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem.
Pak teprve přidáme kefír a olej.
Krabičku nebo lahev od kefíru vypláchneme 1 polévkovou lžící studené vody, nalijeme do mísy.
Těsto pořádně promícháme dohladka, stačí vařečkou.
Opravdu nepoužijeme vejce!

Plech potřeme olejem a posypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečicím papírem.
Těsto nalijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme.
Dáme péct.

Po 10 minutách teplotu stáhneme na 150 °C,  pečeme dalších 20 minut.
Správné upečení vyzkoušíme pomocí špejle. 
Zapíchneme ji doprostřed, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.

Necháme vychladnout.

Pokud na ozdobu použijeme kompotované ovoce, zcedíme ho a necháme na cedníku dobře okapat.

Z upečeného plátu vykrajujeme přímo na plechu kulaté nebo hranaté kousky.
Každý rozřízneme, potřeme marmeládou.
Na vykrojení je fajn použít třeba formičky na tvarování pokrmů.
Můžeme plát také vyndat a rozkrájet na menší čtverce.

Připravíme polevu.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme máslo a smetanu.
Mícháme dohladka, odstavíme.

Polevu po zchladnutí na tělovou teplotu nalijeme na jednotlivé dortíky.
Hned, dokud není poleva úplně ztuhlá, dozdobíme.
Ovocem, strouhanými ořechy nebo kokosem, čokoládou...
Na fotkách jsou zcezené višně.


TIP!  Místo marmelády můžeme použít osvědčený dortový krém, Nutelu...

TIP!!  Zbytky upečeného těsta, které zůstanou po vykrájení, polijeme čokoládou. 


Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat