neděle 12. ledna 2014

Hamburger

Hovězí hamburger

 
Rozpis na 3 hamburgery.


Základ

  • 300 g hovězího masa, ideálně krk nebo plec
  • 3 hamburgerové žemle
  • 1 polévková lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 kávová lžička worcestrové omáčky
  • sůl, pepř


Volitelné přílohy

  • plátky sýra, slaniny, kyselé okurky, cibule, rajčete...
  • vejce jako volské oko
  • listy zeleného nebo ledového salátu, rukola...
  • dresinky, kečup, hořčice...
  • karamelizovaná cibule: 80 g cibule, 20 g másla, 1 čajová lžička cukru


Jak na to  

- jako první připravit volské oko, slaninu, cibuli (samozřejmě, jen pokud budeme dávat)
- mleté maso lehce promíchat s worcestrovou omáčkou, vytvarovat do koule, zmáčknout
- osolit, opepřit, každou stranu 3 - 5 minut restovat 
- nechat odpočinout
- opéct vnitřní strany rozříznuté žemle
- podle chuti sestavit
.

Hamburger je nejvíce spojovaný s Amerikou, ale původ prý má v Německu, v přístavním městě Hamburk.
Pro jeho přípravu je nejideálnější klasika z hovězího masa, které je mírně mramorované, tedy lehce tučné. Hodí se krk nebo plec.


Příprava přílohy - cibule

Pokud budeme přidávat opečenou slaninu, volské oko nebo karamelizovanou cibuli, připravíme si je po namletí masa, před samotným smažením burgrů.

Začneme karamelizovanou cibulí.
Sloupneme ji a nakrájíme na kolečka.
V menším hrnku rozpustíme kousek másla.

Přidáme cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 10 minut restujeme, cibule změkne a zbarví se dozlatova.
Vmícháme čajovou lžičku cukru.
Promícháváme, během 2 až 3 minut zkaramelizuje.


Příprava přílohy - vejce a slanina

Slaninu i volská oka můžeme připravit na jedné pánvi.
Na suchou rozehřátou pánev položíme plátky slaniny.
Po 2 minutách je obrátíme.

Na uvolněný tuk vedle obrácené slaniny opatrně nalijeme rozklepnutá vejce.
Osolíme je, podle chuti opepříme.
Usmažíme volská oka.
Plátky slaniny z pánve vyndáváme v momentě, kdy budou opečené akorát podle preferencí strávníků. Někdo má rád slaninu pěkně dozlatova opečenou a hodně křupavou, někdo dá naopak přednost měkčí, jen lehounce osmažené.
Vejce na pánev dáme opatrně, aby se moc neroztekl bílek a výsledné volské oko mělo pěkný kulatý tvar.
Při přípravě většího počtu burgrů se nám vše najednou na jednu pánev zřejmě nevejde. Nejdříve tedy opečeme plátky slaniny dozlatova, odložíme je stranou a pak na pánvi usmažíme volská oka.
Pro usmažení většího množství volských ok se výborně hodí lívanečníková pánev.


Příprava a usmažení masa

  • Maso vyndáme z lednice těsně před přípravou, nameleme ho.
  • Nemeleme moc jemně, abychom z masa neměli kaši.
    Do umletého masa vmícháme worcestrovou omáčku.
    Rozdělíme ho na 3 stejné díly.

  • Vlhkou studenou rukou vytvarujeme koule.
  • Jemně je zmáčkneme, aby měly na výšku přibližně 2 centimetry a jejich průměr byl stejný jako hamburgerové žemle.
    Obrácenou stranou čajové lžičky vytvoříme uprostřed jedné strany menší prohlubeň.
    Maso se při tepelné úpravě lehce nafoukne, prohlubeň se vyrovná.

  • Rozpálíme pánev, ideálně tu grilovací.
  • Hamburgery jemně potřeme olejem.
    Klidně dlaněmi, do kterých si jednu polévkovou lžíci nalijeme.
    Osolíme je a opepříme.

  • Na pánvi opékáme každou stranu 3 až 5 minut.
  • Nejdříve krátce a zprudka, aby se povrch masa zatáhl, pak přívod tepla snížíme na střední stupeň.
    Maso by uprostřed mělo zůstat lehce růžové.

  • Usmažené burgry odložíme na talíř.
  • Před podáváním je necháme pár minut odpočinout, aby se v nich rozložila šťáva.


Servírování

Hamburgerové žemle rozkrojíme.
Na té samé pánvi, kde jsme připravovali burgery, žemle opečeme.
Podle chuti a připravených ingrediencí naplníme a sestavíme hamburger. 
Klasickou přílohou jsou smažené hranolky.


TIP!  Burger by měl na žemli přijít jako první. Hned na něj dáme plátek sýra, aby od teplého masa lehce povolil. Ostatní přísady se snažíme urovnat tak, aby při jídle neklouzaly a z žemle po zmáčknutí nevypadávaly. 

2 komentáře:

  1. Tak ty mě chceš zabít, takhle hned po ránu takovou mňamku :) S vajíčkem jsem ještě nezkoušela, musím testnout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)
      No je fakt, že kolikrát, když spisuju recept na už dávno snědené jídlo, tak si připadám jak Pavlovův pes a polykám sliny :-).
      Vajíčko je fajn, rozhodně za vyzkoušení stojí!

      Vymazat