neděle 12. ledna 2014

Hamburger

Hovězí hamburger


Rozpis na 3 hamburgery.

  • 300 g hovězího masa, ideálně krk nebo plec
  • 1 polévková lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 kávová lžička worcestrové omáčky
  • sůl, pepř
  • 3 hamburgerové žemle
  • přílohy podle chuti např. sýr, slanina, okurka, vejce, cibule, dresinky...


Jak na to  

- jako první připravit volské oko, slaninu, cibuli (samozřejmě, jen pokud budeme dávat)
- mleté maso lehce promíchat s worcestrovou omáčkou, vytvarovat do koule, zmáčknout
- osolit, opepřit, každou stranu 3 - 5 minut restovat 
- na horké položit plátek sýra, nechat odpočinout
- opéct vnitřní strany rozříznuté žemle
- podle chuti sestavit
.

Hamburger je spojovaný s Amerikou, ale původ má v Německu.
Nejideálnější je klasika z hovězího, mírně tučného masa.
Proto zvolíme krk nebo plec.


Příprava příloh

Pokud budeme přidávat opečenou slaninu, volské oko nebo karamelizovanou cibuli, připravíme si je po namletí masa, před smažením burgrů.

Začneme cibulí.
Sloupneme ji a nakrájíme na kolečka.

V menším hrnku rozpustíme kousek másla.
Přidáme cibuli, zvolna restujeme.
Po přibližně 6 - 8 minutách bude změklá.
Vmícháme cukr, necháme pár minut do světlehněda zkaramelizovat.
Na 80gramovou cibuli použijeme zarovnanou čajovou lžičku cukru. 

Slaninu a vejce můžeme připravit na jedné pánvi.
Plátky slaniny položíme na suchou rozehřátou pánev, po chvilce se uvolní tuk.
Vedle slaniny nalijeme rozklepnuté vejce.
Osolíme ho a opepříme.
Vejce na pánev dáme opatrně, aby se moc neroztekl bílek a výsledné volské oko mělo pěkný kulatý tvar.
Při přípravě většího počtu burgrů můžeme pro usmažení vajec využít lívanečníkovou pánev.

Slaninu vyndáme v momentě, kdy pro nás bude akorát.
Někdo má rád hodně vypečenou, křupavou, někdo upřednostní jen zlehka osmahnutou.


Příprava masa

Maso vyndáme z lednice těsně před mletím!
Nameleme ho na středně hrubo.
Ani ne na moc hrubo a ani ne na kaši.
V případě, že máme v dosahu dobré řeznictví, necháme si maso namlít.

Do masa vmícháme worcestrovou omáčku a rozdělíme ho na 3 stejné díly.

Vlhkou studenou rukou vytvarujeme koule.
Jemně je zmáčkneme, aby měly na výšku přibližně 2 centimetry a jejich průměr byl stejný jako hamburgerové žemle.
Obrácenou stranou čajové lžičky vytvoříme na jedné straně uprostřed menší prohlubeň.
Maso se při tepelné úpravě ve středu nevyfoukne a rovnoměrně se propeče.


Opečení a sestavení

Rozpálíme pánev.
Ideální je grilovací.

Hamburgery jemně potřeme olejem, osolíme je a opepříme.
Na pánvi každou stranu opékáme 3 - 5 minut.
Nejdříve krátce a zprudka, aby se povrch zatáhl, pak přívod tepla snížíme na střední stupeň.
Maso by uprostřed mělo zůstat růžové.

Po vyndání z pánve necháme hamburgery pár minut odpočinout, aby se v nich rozložila šťáva.
Pokud budeme přidávat sýr, tak plátky na maso položíme hned po vyndání z pánve.

Hamburgerové žemle rozkrojíme a na té samé pánvi, kde jsme připravovali hamburgery, opečeme vnitřní strany.

A opečenou žemli podle chuti a připravených ingrediencí naplníme. 
Můžeme přidat plátky slaniny a sýra, volské oko, ledový salát, kyselou nebo čerstvou okurku, hořčici, kečup, cibuli syrovou, opečenou nebo zkaramelizovanou, různé majonézové dresinky... 


TIP!  Jako první by na žemli mělo přijít maso, ostatní přísady rovnáme tak, aby při jídle neklouzaly, aby se dařilo udržovat kompaktní tvar. 






Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Tak ty mě chceš zabít, takhle hned po ránu takovou mňamku :) S vajíčkem jsem ještě nezkoušela, musím testnout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)
      No je fakt, že kolikrát, když spisuju recept na už dávno snědené jídlo, tak si připadám jak Pavlovův pes a polykám sliny :-).
      Vajíčko je fajn, rozhodně za vyzkoušení stojí!

      Vymazat