středa 15. ledna 2014

Salát s krevetami a avokádem

Salát s krevetami a avokádem



Krevety

  • 400 g krevet v mírně slaném nálevu, váha po zcezení
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 30 g másla
  • 1 polévková lžíce olivového oleje


 Dresink

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 polévková lžíce balsamikového octa
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce drcených loupaných rajčat
  • sůl, pepř


Servírování

  • avokádo
  • šťáva z půlky citronu
  • zelený salát (ledový, římský, hlávkový...)
  • zelená petrželka


Jak na to  

- na olivovém oleji povařit sekaná rajčata, vmíchat javorový sirup a balsamikový ocet, minutu vařit
- osolit a opepřit, dresink nechat vychladnout
- na olivovém oleji a másle nechat rozvonět česnek a chilli papričku, prohřát krevety
- servírovat na salátu s kousky avokáda, přelité dresinkem, posypat zelenou petrželkou
.

Takto připravené krevety jsou vhodné k podávání jako předkrm nebo lehká večeře.


Příprava dresinku

Nejdříve připravíme dresink.
Na malé pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme sekaná rajčata.
Půl minuty na mírném plameni povaříme, z rajčat se částečně vyvaří voda, zhoustnou.

Vmícháme javorový sirup nebo med a balsamikový ocet.
Podle chuti osolíme, opepříme.
Po minutě odstavíme, necháme vychladnout.


Příprava krevet

Krevety propláchneme studenou vodou a důkladně zcedíme.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Chilli papričky pokrájíme na kolečka.
Množství papriček zvolíme podle míry pálivosti, které chceme dosáhnout.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo.
Přidáme utřené stroužky česneku a pár koleček chilli papričky.
Na mírném plameni necháme kolem 20 vteřin rozvonět.

Vsypeme krevety, promícháme.
Ihned po prohřátí vypneme, dále nevaříme!


Servírování

Dobře omyjeme a vysušíme salát.

Avokádo rozřízneme, do pecky zasekneme nůž a krouživým pohybem ji vytáhneme, jde to snadno.
Pomocí polévkové lžíce uvolníme dužinu.
Rozkrájíme a ihned zakápneme šťávou z citronu.
Zabráníme tím jejímu zhnědnutí. 

Na jednotlivé talíře urovnáme natrhaný salát, přidáme kousky avokáda a krevety.
Lžičkou nandáme dresink, ozdobíme lístky zelené petržele.
Podáváme s bagetou.



TIP!   Výborným pomocníkem pro přípravu různých salátů je k tomu určená odstředivka.
Salát dobře propláchne a následně i vysuší.




Krevety

Samozřejmě je stokrát lepší použít krevety čerstvé.
Pokud máme spolehlivý zdroj, není co řešit.

Čerstvé krevety musíme před samotnou tepelnou úpravou připravit - vyloupnout z krunýře a odstranit střívko.

Čerstvé krevety mají barvu šedou, teprve po tepelné úpravě zrůžoví.  

Čerstvé krevety se rychle kazí, nezpracované rozhodně neuskladňujeme, spotřebujeme je v den nákupu!

Krevety tepelně upravujeme jen krátce.
Povařit nebo orestovat postačí kolem jedné minuty.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat