- 1500 g vepřového kolena nebo plece s kostí a kůží nebo lalok
- 150 g cibule (1 velká)
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 70 g kořenové petržele
- 8 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 3 bobkové listy
- 3 čajové lžičky soli
Jak na to
- do osolené studené vody přidat zeleninu a koření, přivést k varu
- vložit maso, nechat cca 3 hodiny zakryté zvolna probublávat
.
- do osolené studené vody přidat zeleninu a koření, přivést k varu
- vložit maso, nechat cca 3 hodiny zakryté zvolna probublávat
.
Ovar podávaný po půlnoci na přelomu starého a nového roku přináší štěstí!
Klidně si ho pro dodržení tradice připravíme i z malého množství, povaříme klidně jen 300 gramů vepřové plece bez kosti doměkka.
Příprava
Kořenovou zeleninu, tedy celer, mrkev a petržel oškrábeme a opláchneme.
Cibuli rozkrojíme.
Do většího 5 až 6litrového hrnce nalijeme alespoň 3 litry vody.
Přidáme do ní bobkový list, celý pepř a nové koření.
Vmícháme sůl, přivedeme k varu.
Uvaření
Maso opláchneme studenou vodou.
Vmícháme sůl, přivedeme k varu.
Uvaření
Maso opláchneme studenou vodou.
Vložíme ho do vroucí vody.
Platí, že maso pro dobrou chuť vložíme do vody vroucí, tím se ihned srazí bílkovina na povrchu a chutě a vůně uzavře uvnitř.
Pro dobrý vývar je to přesně naopak. Maso dáme do vody studené a pomalu ho zahříváme. Chutě, šťávy a vůně se předají do vody, připravíme výborný vývar.
Platí, že maso pro dobrou chuť vložíme do vody vroucí, tím se ihned srazí bílkovina na povrchu a chutě a vůně uzavře uvnitř.
Pro dobrý vývar je to přesně naopak. Maso dáme do vody studené a pomalu ho zahříváme. Chutě, šťávy a vůně se předají do vody, připravíme výborný vývar.
- Přivedeme k varu, plamen stáhneme na minimum. Hrnec zakryjeme poklicí.
Velice zvolna necháme probublávat.
V případě potřeby doplňujeme horkou vodu.
- Po dvou hodinách začínáme maso kontrolovat. Pokud je měkké a jde dobře oddělit od kosti, vyndáme ho z hrnce.
V opačném případě ho ještě dál vaříme.
Malý kousek plece bez kosti bude uvařený za zhruba hodinu, větší kus s kostí budeme muset vařit třeba tři hodiny. Dáme ale pozor na rozvaření, maso by mělo být měkké, ale přitom zůstat pevné, nerozpadat se.
Ovar podáváme s hořčicí, křenem a čerstvým chlebem.
TIP! Z vývaru uděláme polévku.
TIP! K podávání můžeme připravit jablečný křen.
Nastrouháme ho, spaříme jednou až třemi lžícemi horkého vývaru. Po chvilce ho smícháme s nastrouhaným jablkem, dochutíme kapkou octa, cukrem a solí.
A kdyby se vás někdo zeptal, jestli si k ovaru dáte vejmrdu, tak klidně řekněte, že ano. Takhle se totiž jablečnému křenu říká.
TIP! Nebo jako přílohu připravíme křen smetanový.
K nastrouhanému křenu vmícháme smetanu. Tolik, aby vznikla hustší kaše. Dochutíme octem, solí a pepřem.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat