Rozpis na 500 mililitrů.
- 15 g zázvoru bez slupky
- 5 sušených šípků
- 3 stroužky pomeranče
- 3 hřebíčky
- 2 čajové lžičky medu
- kousek celé skořice
Jak na to
- zázvor zbavit slupky, nakrájet na nudličky nebo hrubě nastrouhat
- pomeranč oloupat, stroužky nakrájet na třetiny
- zázvor, pomeranč, šípek, skořici a hřebíček dát do džbánku
- zalít vroucí vodou, dochutit medem
.
- zázvor zbavit slupky, nakrájet na nudličky nebo hrubě nastrouhat
- pomeranč oloupat, stroužky nakrájet na třetiny
- zázvor, pomeranč, šípek, skořici a hřebíček dát do džbánku
- zalít vroucí vodou, dochutit medem
.
Úžasná voňavá záležitost pro zahřátí nebo pro léčení nachlazení.
Mezi hlavní pozitivní účinky zázvoru na naše zdraví patří:
A perlička na závěr, je po něm pojmenovaná nejvyšší hora Nízkých Tater.
Přejít na seznam receptů
Příprava
- Zázvor oškrábeme. Nakrájíme ho na velmi malé hranolky nebo ho hrubě nastrouháme.
Slupku výborně odstraníme seškrábnutím pomocí čajové lžičky.
Oloupané stroužky pomeranče rozkrájíme na třetiny.
- Do konvice nebo džbánku dáme zázvor, pomeranč, šípek, hřebíček a skořici. Zalijeme půl litrem vroucí vody.
- Chvilku necháme stát, aby se louhováním uvolnily všechny chutě. Podle chuti osladíme medem.
TIP! Pomeranč můžeme nahradit mandarinkou nebo citronem.
Pokud nemáme skořici vcelku, přidáme do konvice nebo džbánku špetku mleté.
Pokud nemáme skořici vcelku, přidáme do konvice nebo džbánku špetku mleté.
th
Zázvor
Zázvor je nedílnou součástí mnoha jídel. Například v asijské kuchyni je takřka nepostradatelný.
Zázvor
Zázvor je nedílnou součástí mnoha jídel. Například v asijské kuchyni je takřka nepostradatelný.
Jeho používání má tradici dlouhou přes tři tisíce let. Pro kuchyňské účely se používá oddenek stejnojmenné rostliny Zázvoru pravého. Obsahuje velké množství esenciálních olejů, celou
řadu vitamínů, (A, B, C, E) a také minerální látky jako je hořčík, sodík, fosfor, draslík, železo, vápník.
Typicky pikantní štiplavou chuť zázvoru dodává látka gingerol, která patří do stejné skupiny jako kapsaicin, který je součástí chilli papriček.
Typicky pikantní štiplavou chuť zázvoru dodává látka gingerol, která patří do stejné skupiny jako kapsaicin, který je součástí chilli papriček.
Mezi hlavní pozitivní účinky zázvoru na naše zdraví patří:
- podporuje trávení
- zmírňuje pálení žáhy
- posiluje imunitu
- zmírňuje projevy migrény
- pomáhá snižovat množství cholesterolu
- působí jako afrodiziakum
A perlička na závěr, je po něm pojmenovaná nejvyšší hora Nízkých Tater.
Přejít na seznam receptů
Zázvor je skvelá vec! Čaj z neho si tiež občas robievam.
OdpovědětVymazatTaky ho moc ráda používám, je fajn, že je běžně k sehnání a vrací se do našich kuchyní.
OdpovědětVymazat