Rozpis na 8 kusů.
- 300 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g másla do těsta
- 30 g medu (1 polévková lžíce)
- 15 g droždí
- 10 g soli
- 3 vejce (2 do těsta, 1 na potření)
- 1 kávová lžička cukru
- sezamová semínka
Jak na to
- rozpustit máslo, nechat vychladnout
- ve vlažném mléce rozmíchat cukr, mouku a droždí, nechat vzejít kvásek
- proseté mouky smíchat se solí
- přidat kvásek, vejce, med a rozpuštěné máslo, zpracovat hladké těsto, dát 1 hodinu kynout
- vytvarovat žemle, půl hodiny nechat kynout
- potřít rozšlehaným vejcem, posypat sezamem
- péct 15 minut při 180 °C
.
- rozpustit máslo, nechat vychladnout
- ve vlažném mléce rozmíchat cukr, mouku a droždí, nechat vzejít kvásek
- proseté mouky smíchat se solí
- přidat kvásek, vejce, med a rozpuštěné máslo, zpracovat hladké těsto, dát 1 hodinu kynout
- vytvarovat žemle, půl hodiny nechat kynout
- potřít rozšlehaným vejcem, posypat sezamem
- péct 15 minut při 180 °C
.
Příprava a kvásek
V menším hrnku na mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme.
Do jiného hrnku nalijeme mléko, zahřejeme ho na tělovou teplotu.
Vmícháme jednu čajovou lžičku mouky, jednu kávovou lžičku cukru a rozdrobené droždí.
Za 10 až 15 minut budeme mít hotový kvásek.
Droždí se na hladině spojí v jednolitou nepravidelně se vzdouvající vrstvu.
Do mísy prosejeme obě mouky, smícháme je se solí.
Zpracování těsta
Vidličkou lehce
prošleháme dvě vejce.
S kváskem a medem je přilijeme do mísy k mouce.
Promícháme.
Přidáme vychladlé rozpuštěné máslo.
A teď nastane chvíle důkladného a dlouhého hnětení, které má za úkol aktivovat lepek obsažený v mouce.
Čím déle, tím lépe!
A teď nastane chvíle důkladného a dlouhého hnětení, které má za úkol aktivovat lepek obsažený v mouce.
Čím déle, tím lépe!
Těsto postupně vařečkou "přemisťujeme" z jedné strany mísy na druhou.
Vařečku uchopíme prohlubní k sobě, těsto nazdvihujeme, potřebujeme do něho dostat co nejvíce vzduchu, podpoříme tím kynutí.
Vařečku uchopíme prohlubní k sobě, těsto nazdvihujeme, potřebujeme do něho dostat co nejvíce vzduchu, podpoříme tím kynutí.
Pokud je boj s vařečkou příliš vysilující, přendáme těsto na pracovní desku, upravíme ho do bochánku a pomoučněnou rukou dobře hněteme.
Kynutí
- Dlaní ho promáčkneme, přehneme v půlce, pootočíme.
- A tak stále dokola.
- Promáčknout, přehnout, pootočit... opakujeme několik minut, dokud nemáme hladké a pružné těsto.
Čistou mísu vymažeme malým kouskem másla.
Buď zbytkem z hrníčku, ve kterém jsme máslo rozpouštěli nebo kouskem studeného nerozpuštěného másla.
Do mísy dáme vypracované těsto.
Lehce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Lehce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Okolo jedné hodiny necháme v pokojové teplotě kynout.
Dáme pozor na průvan, ten kynutým těstům nesvědčí.
Dáme pozor na průvan, ten kynutým těstům nesvědčí.
Zpracování vykynutého těsta
- Těsto přendáme na pracovní desku. Lehce ho rukou prohněteme a rozdělíme na 8 stejně velkých dílů.
Jeden o váze přibližně 95 gramů.
- Vytvoříme bochánky. Těsto na okrajích povytahujeme nahoru a spojujeme k sobě.
Jakoby bychom třeba chtěli svázat uzlík z kapesníku.
Zpracovaný bochánek dlaní mírně zmáčkneme.
Tady je malá ukázka.
- Bochánky pokládáme na plech na pečicí fólii nebo pečicí papír spojem dolů. Zakryjeme je utěrkou a ještě 30 minut necháme kynout.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Pečení
V hrnku vidličkou prošleháme vejce.
Potřeme s ním nakynuté žemle.
Povrch posypeme sezamovým semínkem.
Potřeme s ním nakynuté žemle.
Povrch posypeme sezamovým semínkem.
Nebo mákem, kmínem, hrubozrnnou solí, slunečnicovým semínkem... Pro hamburgerovou žemli je ale nejtypičtější právě sezamové semínko.
- Vložíme do dobře rozehřáté trouby.
- Za 15 minut bude upečeno.
Upečené žemle necháme, ideálně na mřížce, vychladnout.
A pokud jsme si zároveň připravili maso, můžeme podávat hamburger.
Žádné komentáře:
Okomentovat