pátek 10. ledna 2014

Hamburgerová žemle

Hamburgerová žemle


Rozpis na 8 kusů.

  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 100 g polohrubé mouky
  • 80 g másla do těsta 
  • 30 g medu (1 polévková lžíce)
  • 15 g droždí 
  • 10 g soli 
  • 3 vejce (2 do těsta, 1 na potření)
  • 1 kávová lžička cukru
  • sezamová semínka


Jak na to  

- rozpustit máslo, nechat vychladnout
- ve vlažném mléce rozmíchat cukr, mouku a droždí, nechat vzejít kvásek
- proseté mouky smíchat se solí
- přidat kvásek, vejce, med a rozpuštěné máslo, zpracovat hladké těsto, dát 1 hodinu kynout
- vytvarovat žemle, půl hodiny nechat kynout
- potřít rozšlehaným vejcem, posypat sezamem
- péct 15 minut při 180 °C
.

Příprava a kvásek

V menším hrnku na mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme.

Do jiného hrnku nalijeme mléko, zahřejeme ho na tělovou teplotu.
Vmícháme jednu čajovou lžičku mouky, jednu kávovou lžičku cukru a rozdrobené droždí.
Za 10 až 15 minut budeme mít hotový kvásek.
Droždí se na hladině spojí v jednolitou nepravidelně se vzdouvající vrstvu.

Do mísy prosejeme obě mouky, smícháme je se solí.


Zpracování těsta

Vidličkou lehce prošleháme dvě vejce.
S kváskem a medem je přilijeme do mísy k mouce.
Promícháme.
Přidáme vychladlé rozpuštěné máslo.

A teď nastane chvíle důkladného a dlouhého hnětení, které má za úkol aktivovat lepek obsažený v mouce.
Čím déle, tím lépe!
Těsto postupně vařečkou "přemisťujeme" z jedné strany mísy na druhou.
Vařečku uchopíme prohlubní k sobě, těsto nazdvihujeme, potřebujeme do něho dostat co nejvíce vzduchu, podpoříme tím kynutí.

Pokud je boj s vařečkou příliš vysilující, přendáme těsto na pracovní desku, upravíme ho do bochánku a pomoučněnou rukou dobře hněteme.
  • Dlaní ho promáčkneme, přehneme v půlce, pootočíme.
  • A tak stále dokola. 
  • Promáčknout, přehnout, pootočit... opakujeme několik minut, dokud nemáme hladké a pružné těsto.


Kynutí

Čistou mísu vymažeme malým kouskem másla.
Buď zbytkem z hrníčku, ve kterém jsme máslo rozpouštěli nebo kouskem studeného nerozpuštěného másla.

Do mísy dáme vypracované těsto.
Lehce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Okolo jedné hodiny necháme v pokojové teplotě kynout.
Dáme pozor na průvan, ten kynutým těstům nesvědčí.


Zpracování vykynutého těsta

  • Těsto přendáme na pracovní desku.
  • Lehce ho rukou prohněteme a rozdělíme na 8 stejně velkých dílů.
    Jeden o váze přibližně 95 gramů.

  • Vytvoříme bochánky.
  • Těsto na okrajích povytahujeme nahoru a spojujeme k sobě.
    Jakoby bychom třeba chtěli svázat uzlík z kapesníku.
    Zpracovaný bochánek dlaní mírně zmáčkneme.
    Tady je malá ukázka.

  • Bochánky pokládáme na plech na pečicí fólii nebo pečicí papír spojem dolů.
  • Zakryjeme je utěrkou a ještě 30 minut necháme kynout.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Pečení

V hrnku vidličkou prošleháme vejce.
Potřeme s ním nakynuté žemle.
Povrch posypeme sezamovým semínkem.
Nebo mákem, kmínem, hrubozrnnou solí, slunečnicovým semínkem... Pro hamburgerovou žemli je ale nejtypičtější právě sezamové semínko.

  • Vložíme do dobře rozehřáté trouby.
  • Za 15 minut bude upečeno.

Upečené žemle necháme, ideálně na mřížce, vychladnout.
A pokud jsme si zároveň připravili maso, můžeme podávat hamburger

Žádné komentáře:

Okomentovat