pátek 31. ledna 2014

Medovník

Medovník z roztíraného těsta

Plechovku Salka je nutno vařit den před pečením! 
Hotový medovník potřebuje po sestavení několik hodin na uležení.


Rozpis na medovník o průměru 23 centimetrů. 


Korpus

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla (celá kostka)
  • 220 g cukru krupice
  • 100 g medu (3 polévkové lžíce) 
  • 8 g jedlé sody (1 čajová lžička)
  • 3 vejce
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • 1 zarovnaná kávová lžička soli


Směs na potírání

  • 60 g cukru krupice (3 polévkové lžíce)
  • 60 ml rumu (5 - 6 polévkových lžic)
  • 50 ml vody (5 polévkových lžic)

Krém

  • 250 g másla (1 kostka)
  • 100 g jader vlašských ořechů 
  • 1 slazené zahuštěné mléko v plechovce - Salko


Jak na to  

- smíchat ingredience na těsto
- podle formy vyznačit kola na papír (6 - 7x), rozetřít těsto, péct vždy okolo 8 minut na 180 °C
- vykrojit placky podle formy, odkrojky odložit stranou
- svařit vodu s cukrem, vmíchat rum
- prošlehat karamelizované Salko s máslem a s 2/3 nastrouhaných ořechů
- upečený medový plát potřít studeným cukrovým rozvarem, natřít krém, přiklopit dalším plátem
- na závěr potřít krémem i boky, posypat rozdrobenými odkrojky smíchanými se zbytkem ořechů
- před podáváním nechat rozležet
.

Recept na pravý medovník to samozřejmě není. Hmm, ale který z toho velkého množství kolujících na sítích to vlastně je?
Medovník připravený podle tohoto receptu chutná podobně jako originál. Žádné složitosti nevyžaduje, jen je potřeba připravit časový harmonogram.


Naplánování
  • První den uvařit Salko, aby zkaramelizovalo, nechat ho vychladnout.
  • Druhý den upéct medové pláty, sestavit je a naplnit krémem.
  • Třetí den po uležení medovník servírovat.


Karamelizování kondenzovaného mléka

Nejpozději den před plánovaným pečením zkaramelizujeme Salko.
Pokud tedy nemáme koupené už karamelizované.

  • Na dno hrnce dáme složenou látkovou utěrku nebo ubrousek.
  • Položíme na ni neotevřenou plechovku .
    Zalijeme ji teplou vodou tak, aby hladina byla 3 až 5 centimetrů nad plechovkou.

  • Přivedeme k varu, teplotu stáhneme na minimum.
  • Hrnec částečně zakryjeme poklicí.

  • Dvě hodiny necháme vodu jen mírně probublávat.
  • Plechovka musí být po celou dobu vaření celá ponořená!
    V případě potřeby do hrnce doléváme horkou vodu.

  • Po dvou hodinách sporák vypneme, plechovku necháme ve vodě částečně zchladnout. 
  • Po hodině až dvou ji z vody vyndáme a do druhého dne odložíme.
    V žádném případě teplou plechovku neotvíráme!
    Mohlo by se stát, že místo užívání klidné chvíle s kávou a medovníkem budeme plánovat vymalování kuchyně.



Příprava

  • Máslo vyndáme z lednice, rozkrájíme ho na kostky, aby dříve povolilo.

  • Podle dortové formy o průměru 23 centimetrů obkreslíme na 6 až 7 kusů pečicího papíru kruh.
  • V případě 6 kusů budou upečené medové pláty malinko silnější, v tom druhém o fous tenčí.
    Výsledek prakticky totožný :-)
    Na fotkách je medovník připravený ze šesti.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto

  • Do mísy prosejeme mouku.
  • Smícháme ji se sodou, solí a cukrem.
    Přidáme změklé máslo a rukou vše promačkáme dohromady.

  • V hrnku promícháme lehce rozkvedlané vejce s mlékem a medem.
  • Směs nalijeme do mísy, zpracujeme těsto.
    V případě potřeby, kdy má mouka větší savost nebo jsou vejce menší, přidáme 2 až 3 polévkové lžíce mléka.
    Těsto by mělo být hustší konzistenci, která se ale dá dobře rozetřít.


Rozetření těsta

  • Těsto bude vážit okolo 1200 gramů, rozdělíme ho na 6 nebo 7 stejně vážících dílů.
  • Je fajn položit si misku s těstem na váhu a stěrkou potřebné množství odebírat.
    Na medovník připravený ze šesti plátu to bude přibližně 200 gramů, pro medovník připravený ze sedmi okolo 170 gramů.


  • Odebrané díly těsta roztíráme stěrkou na pečicí papíry podle vyznačeného kruhu, zhruba o jeden centimetr ho přetáhneme.
  • Klidně nepravidelně, po upečení si pláty podle formy vymáčkneme a odkrojky po rozdrobení použijeme na závěrečné posypání sestaveného medovníku.
    Dáme pozor, abychom roztírali na opačnou stranu papíru, než na kterou jsme obkreslili formu.
    Mohlo by se stát, že v případě použití lihového fixu, bude barevná čára i na některé z upečených placek. Vlastní zkušenost! :-)

Upečení

  • Pečicí papíry s rozetřeným těstem přendáme na plech
  • Podle velikosti plechu by se na jeden mohly vejít 2 papíry s těstem.
    Postupně je pečeme v rozehřáté troubě.
    Za přibližně 8 minut bude plát těsta upečený.

  • Po vyndání z trouby do ještě teplého plátu ihned vtlačíme dortovou formu.
  • Vykrojená kola necháme na rovné ploše vychladnout.
    Lehce ztvrdnou, to je v pořádku.

  • Odkrojky nevyhazujeme, odložíme je zatím do mísy.


Krém

  • Máslo na krém vyndáme z lednice.
  • Rozkrájíme ho na kostky, přendáme je do mísy a v pokojové teplotě necháme změknout.
    Jádra ořechů nastrouháme nebo nameleme.

  • Na potírání upečených medových plátů dáme vařit vodu s cukrem.
  • Jakmile je všechen cukr rozpuštěný, vypneme.
    Do cukrového rozvaru vmícháme rum, necháme vychladnout.

  • Do mísy s povoleným máslem nalijeme zkaramelizované Salko.
  • Ručním robotem vyšleháme hladký krém.
    Do krému vmícháme dvě třetiny nastrouhaných ořechů.
    Salko i máslo by mělo mít před smícháním stejnou teplotu, aby se krém nesrazil!

  • Pokud je potřeba, dáme krém na chvilku do lednice ztuhnout. 
  • Tak na 10 až 15 minut, musí jít stále dobře roztírat.


Sestavení medovníku

  • V případě pečení medovníku ze 6 placek rozdělíme krém na 8 přibližně stejných částí. 
  • Pokud pečeme ze 7, tak na 9.
    Je fajn si mísu postavit na váhu a postupně odebírat vždy zhruba stejné množství.

  • Na rovnou pracovní desku nebo tác si položíme první upečený medový plát.
  • Zvlhčíme ho, ideálně mašlovačkou nebo štětcem, studeným cukrovým rozvarem, rozetřeme část krému, přiklopíme dalším plátem, jemně přimáčkneme, jen tak, abychom moc nevytlačili krém.
    Až do spotřebování všech plátů opakujeme: potřít rozvarem, nanést krém, přiklopit dalším upečeným plátem, potřít rozvarem, nanést krém, přiklopit...
    Zbytkem krému pomažeme vršek i boky medovníku.

  • Odložené odkrojky z upečených plátů rozdrobíme na malé kousky.
  • Čtyři až pět lžic vniklé drobenky smícháme se zbývající třetinou nastrouhaných vlašských ořechů.
    Směsí posypeme vršek medovníku a po částech ji přimáčkneme i na jeho boky.

Medovník odložíme do ledničky ztuhnout a rozležet, ideálně do druhého dne.








Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. HMmm povedl se ti na jedničku, mě se do něj pořád nějak nechce, jsem hrozný lenoch :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Je výborný a rychle hotový, běž do něj :-)

      Vymazat
  2. Dobrý den, moc děkuji za recept, medovník je podle něj prostě fantastický. A suroviny se dají sehnat i tady v Japonsku. Pomohla jste nám zahánět stesk po domově. :-) Stránky máte moc pěkně koncipované, recepty jsou přehledné, "blbuvzdorné" a fotky úhledné a strašně lákavé! Jste veliká šikulka, kdybyste to náhodou nevěděla! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Kamilo,
      děkuji za milý komentář! Moc hezky se čte :-)
      Fotky jsou záležitostí mé drahé polovičky, pochvala předána :-) Mám radost, že se medovník povedl a připomněl Vám domov.
      Zdravím Vás do dalekého Japonska a přeji hodně štěstí.

      Vymazat