Plechovku Salka je nutno vařit den před pečením!
Hotový medovník potřebuje po sestavení několik hodin na uležení.
Rozpis na medovník o průměru 23 centimetrů.
Korpus
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla (celá kostka)
- 220 g cukru krupice
- 100 g medu (3 polévkové lžíce)
- 8 g jedlé sody (1 čajová lžička)
- 3 vejce
- 3 polévkové lžíce mléka
- 1 zarovnaná kávová lžička soli
Směs na potírání
- 60 g cukru krupice (3 polévkové lžíce)
- 60 ml rumu (5 - 6 polévkových lžic)
- 50 ml vody (5 polévkových lžic)
- 250 g másla (1 kostka)
- 100 g jader vlašských ořechů
- 1 slazené zahuštěné mléko v plechovce - Salko
Jak na to
- smíchat ingredience na těsto
- podle formy vyznačit kola na papír (6 - 7x), rozetřít těsto, péct vždy okolo 8 minut na 180 °C
- vykrojit placky podle formy, odkrojky odložit stranou
- svařit vodu s cukrem, vmíchat rum
- prošlehat karamelizované Salko s máslem a s 2/3 nastrouhaných ořechů
- upečený medový plát potřít studeným cukrovým rozvarem, natřít krém, přiklopit dalším plátem
- na závěr potřít krémem i boky, posypat rozdrobenými odkrojky smíchanými se zbytkem ořechů
- před podáváním nechat rozležet
.
- smíchat ingredience na těsto
- podle formy vyznačit kola na papír (6 - 7x), rozetřít těsto, péct vždy okolo 8 minut na 180 °C
- vykrojit placky podle formy, odkrojky odložit stranou
- svařit vodu s cukrem, vmíchat rum
- prošlehat karamelizované Salko s máslem a s 2/3 nastrouhaných ořechů
- upečený medový plát potřít studeným cukrovým rozvarem, natřít krém, přiklopit dalším plátem
- na závěr potřít krémem i boky, posypat rozdrobenými odkrojky smíchanými se zbytkem ořechů
- před podáváním nechat rozležet
.
Recept na pravý medovník to samozřejmě není. Hmm, ale který z toho velkého množství kolujících na sítích to vlastně je?
Medovník připravený podle tohoto receptu chutná podobně jako originál. Žádné složitosti nevyžaduje, jen je potřeba připravit časový harmonogram.
Naplánování
- První den uvařit Salko, aby zkaramelizovalo, nechat ho vychladnout.
- Druhý den upéct medové pláty, sestavit je a naplnit krémem.
- Třetí den po uležení medovník servírovat.
Karamelizování kondenzovaného mléka
Nejpozději den před plánovaným pečením zkaramelizujeme Salko.
Pokud tedy nemáme koupené už karamelizované.
- Na dno hrnce dáme složenou látkovou utěrku nebo ubrousek. Položíme na ni neotevřenou plechovku .
Zalijeme ji teplou vodou tak, aby hladina byla 3 až 5 centimetrů nad plechovkou.
- Přivedeme k varu, teplotu stáhneme na minimum. Hrnec částečně zakryjeme poklicí.
- Dvě hodiny necháme vodu jen mírně probublávat. Plechovka musí být po celou dobu vaření celá ponořená!
V případě potřeby do hrnce doléváme horkou vodu.
- Po dvou hodinách sporák vypneme, plechovku necháme ve vodě částečně zchladnout. Po hodině až dvou ji z vody vyndáme a do druhého dne odložíme.
V žádném případě teplou plechovku neotvíráme!
Mohlo by se stát, že místo užívání klidné chvíle s kávou a medovníkem budeme plánovat vymalování kuchyně.
Příprava
- Máslo vyndáme z lednice, rozkrájíme ho na kostky, aby dříve povolilo.
- Podle dortové formy o průměru 23 centimetrů obkreslíme na 6 až 7 kusů pečicího papíru kruh. V případě 6 kusů budou upečené medové pláty malinko silnější, v tom druhém o fous tenčí.
Výsledek prakticky totožný :-)
Na fotkách je medovník připravený ze šesti.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Těsto
- Do mísy prosejeme mouku. Smícháme ji se sodou, solí a cukrem.
Přidáme změklé máslo a rukou vše promačkáme dohromady.
- V hrnku promícháme lehce rozkvedlané vejce s mlékem a medem. Směs nalijeme do mísy, zpracujeme těsto.
V případě potřeby, kdy má mouka větší savost nebo jsou vejce menší, přidáme 2 až 3 polévkové lžíce mléka.
Těsto by mělo být hustší konzistenci, která se ale dá dobře rozetřít.
Rozetření těsta
- Těsto bude vážit okolo 1200 gramů, rozdělíme ho na 6 nebo 7 stejně vážících dílů. Je fajn položit si misku s těstem na váhu a stěrkou potřebné množství odebírat.
- Odebrané díly těsta roztíráme stěrkou na pečicí papíry podle vyznačeného kruhu, zhruba o jeden centimetr ho přetáhneme. Klidně nepravidelně, po upečení si pláty podle formy vymáčkneme a odkrojky po rozdrobení použijeme na závěrečné posypání sestaveného medovníku.
Na medovník připravený ze šesti plátu to bude přibližně 200 gramů, pro medovník připravený ze sedmi okolo 170 gramů.
- Dáme pozor, abychom roztírali na opačnou stranu papíru, než na kterou jsme obkreslili formu.
Mohlo by se stát, že v případě použití lihového fixu, bude barevná čára i na některé z upečených placek. Vlastní zkušenost! :-)
Upečení
- Pečicí papíry s rozetřeným těstem přendáme na plech Podle velikosti plechu by se na jeden mohly vejít 2 papíry s těstem.
Postupně je pečeme v rozehřáté troubě.
Za přibližně 8 minut bude plát těsta upečený.
- Po vyndání z trouby do ještě teplého plátu ihned vtlačíme dortovou formu. Vykrojená kola necháme na rovné ploše vychladnout.
Lehce ztvrdnou, to je v pořádku.
- Odkrojky nevyhazujeme, odložíme je zatím do mísy.
Krém
- Máslo na krém vyndáme z lednice. Rozkrájíme ho na kostky, přendáme je do mísy a v pokojové teplotě necháme změknout.
Jádra ořechů nastrouháme nebo nameleme.
- Na potírání upečených medových plátů dáme vařit vodu s cukrem. Jakmile je všechen cukr rozpuštěný, vypneme.
Do cukrového rozvaru vmícháme rum, necháme vychladnout.
- Do mísy s povoleným máslem nalijeme zkaramelizované Salko. Ručním robotem vyšleháme hladký krém.
Do krému vmícháme dvě třetiny nastrouhaných ořechů.
Salko i máslo by mělo mít před smícháním stejnou teplotu, aby se krém nesrazil!
- Pokud je potřeba, dáme krém na chvilku do lednice ztuhnout. Tak na 10 až 15 minut, musí jít stále dobře roztírat.
Sestavení medovníku
- V případě pečení medovníku ze 6 placek rozdělíme krém na 8 přibližně stejných částí. Pokud pečeme ze 7, tak na 9.
Je fajn si mísu postavit na váhu a postupně odebírat vždy zhruba stejné množství.
- Na rovnou pracovní desku nebo tác si položíme první upečený medový plát. Zvlhčíme ho, ideálně mašlovačkou nebo štětcem, studeným cukrovým rozvarem, rozetřeme část krému, přiklopíme dalším plátem, jemně přimáčkneme, jen tak, abychom moc nevytlačili krém.
Až do spotřebování všech plátů opakujeme: potřít rozvarem, nanést krém, přiklopit dalším upečeným plátem, potřít rozvarem, nanést krém, přiklopit...
Zbytkem krému pomažeme vršek i boky medovníku.
- Odložené odkrojky z upečených plátů rozdrobíme na malé kousky. Čtyři až pět lžic vniklé drobenky smícháme se zbývající třetinou nastrouhaných vlašských ořechů.
Směsí posypeme vršek medovníku a po částech ji přimáčkneme i na jeho boky.
Medovník odložíme do ledničky ztuhnout a rozležet, ideálně do druhého dne.
HMmm povedl se ti na jedničku, mě se do něj pořád nějak nechce, jsem hrozný lenoch :)
OdpovědětVymazatDíky! Je výborný a rychle hotový, běž do něj :-)
VymazatDobrý den, moc děkuji za recept, medovník je podle něj prostě fantastický. A suroviny se dají sehnat i tady v Japonsku. Pomohla jste nám zahánět stesk po domově. :-) Stránky máte moc pěkně koncipované, recepty jsou přehledné, "blbuvzdorné" a fotky úhledné a strašně lákavé! Jste veliká šikulka, kdybyste to náhodou nevěděla! :-)
OdpovědětVymazatDobrý den Kamilo,
Vymazatděkuji za milý komentář! Moc hezky se čte :-)
Fotky jsou záležitostí mé drahé polovičky, pochvala předána :-) Mám radost, že se medovník povedl a připomněl Vám domov.
Zdravím Vás do dalekého Japonska a přeji hodně štěstí.