- 200 g špaget
- 2 - 3 chilli papričky
- olivový olej
- tymián, rozmarýn, sušený česnek
- sůl
- parmazán, zelená petrželka, Pancetta - nemusejí být
Jak na to
- špagety uvařit al dente, před scezením odebrat 100 ml vody
- na pánvi v oleji prohřát chilli papričky a koření
- vmíchat hotové špagety a odebranou vodu, minutu promíchávat
- ihned podávat
.
- špagety uvařit al dente, před scezením odebrat 100 ml vody
- na pánvi v oleji prohřát chilli papričky a koření
- vmíchat hotové špagety a odebranou vodu, minutu promíchávat
- ihned podávat
.
Je to rychlovka, v podstatě obdoba klasického receptu na Aglio olio.
Uvaření špaget
- Do většího hrnce nalijeme dostatečné množství vody. Osolíme ji.
Přivedeme k varu.
Vodou a solí nešetříme. Platí, že na každých 100 gramů těstovin připadne minimálně jeden litr vody. Soli dáme tolik, abychom po ochutnání měli pocit, že jsme si právě lokli mořské vody.
- Do vroucí vody vložíme špagety. Hrnec nezakrýváme.
Dobu potřebnou k uvaření podle návodu tak o půl až celou minutu zkrátíme.
Musíme počítat s tím, že se těstoviny budou ještě chvilku dělat na pánvi.
Jakékoliv těstoviny by měly být uvařené "al dente", tedy na skus.
- Z hrnce odebereme přibližně 100 mililitrů vody, ve které se těstoviny vařily. Odložíme ji stranou.
Těstoviny scedíme.
Dokončení
Pár minut před dovařením špaget rozehřejeme v hlubší pánvi 6 polévkových lžic olivového oleje.
Přidáme chilli papričky.
Sušené nasekáme na malé kousky, čerstvé pokrájíme na kolečka.
Vmícháme po čajové lžičce sušeného česneku a v dlani rozemnutého tymiánu a rozmarýnu.
Na mírném plameni je okolo 15 vteřin prohřejeme.
Do pánve vmícháme scezené horké špagety.
Na mírném plameni je okolo 15 vteřin prohřejeme.
Do pánve vmícháme scezené horké špagety.
Přilijeme i odebraných 100 mililitrů vody, ve které se vařily.
Přivedeme k varu, teplotu snížíme na minimum.
Přivedeme k varu, teplotu snížíme na minimum.
Minutu povaříme, vypneme, ihned podáváme.
Na talíři porce zakápneme olivovým olejem, můžeme je posypat strouhaným parmazánem a nadrobno posekanou petrželkou.
Zarytým masožravcům opečeme kousek Pancetty.
Přejít na seznam receptů
Zarytým masožravcům opečeme kousek Pancetty.
Přejít na seznam receptů
v jednoduchosti je krása a tyhle špagety musí být skvělé :)
OdpovědětVymazatTak, tak, rychle a jednoduše připravený. Udělali jsme si je po vánočním přejídání se a byl to balzám pro tělo i duši :-)
Vymazat