čtvrtek 9. ledna 2014

Pomalu dušené vepřové plátky po myslivecku

Plátky z vepřové kýty po myslivecku - pomalý hrnec 

Recept lze použít i bez pomalého hrnce!


  • 500 g vepřové kýty
  • 3 polévkové lžíce sádla nebo oleje
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 120 g celeru
  • 120 g zelené tlustostěnné papriky
  • 120 g čerstvé cibule nebo 40 g předsmažené
  • 120 g rajčatové pyré
  • 6 kuliček jalovce
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička pepře
  • 200 g zakysané smetany (1 kelímek) - nemusí být 


Jak na to  

- naklepané osolené a opepřené plátky jemně obalit v mouce, zprudka krátce z obou stran opéct
- přendat do nádoby, přidat celer, papriku, osmaženou cibuli, pyré, cukr, sůl a všechno koření
- zalít vodou s výpekem z pánve, po 4 hodinách zvolit variantu dokončení (viz TIP!)
.

Příprava a orestování masa a cibule

Sloupnutou cibuli pokrájíme na kostičky.
Celer a papriku nakrájíme také na malé kostičky.

Kuličky jalovce rozdrtíme v hmoždíři.

Kýtu přes vlákno nakrájíme na plátky, přibližně 1,5 centimetru silné.
Lehce je naklepeme, posolíme a opepříme.

V pánvi na kousku sádla nebo oleje zvolna 12 - 15 minut restujeme pokrájenou cibuli.
Občas promícháme.
Pokud máme předsmaženou cibuli, tento krok vynecháme.

Do keramické nádoby pomalého hrnce dáme jednu polévkovou lžíci sádla.
Přendáme do ní orestovanou cibuli.

Na talíř nasypeme 2 polévkové lžíce hladké mouky, plátky v ní obalíme.
Oklepeme, aby přebytečná mouka opadala a na mase zbyl jen tenký povlak.

Na pánev po cibuli přidáme 2 polévkové lžíce sádla.
Plátky zprudka z obou stran krátce opečeme dohněda.
Tak 2 + 2 minuty.
Do masa nepícháme!

Opečené plátky přendáme do keramické nádoby.

Na pánev nalijeme 350 mililitrů horké vody, vypneme.
Necháme chvíli stát, uvolní se výpek.



Podušení 

K plátkům přidáme celer, papriku, cibuli a rajčatové pyré.
Dále jalovec společně s kmínem, jednou čajovou lžičkou soli, pepřem, novým kořením, bobkovými listy, sladkou mletou paprikou, zázvorem a cukrem.
Pokud máme předsmaženou cibuli, tak teď ji přidáme.

Vše zalijeme vodou z pánve, promícháme, zakryjeme.
Zapneme na vysoký stupeň.

Celkem 4 hodiny necháme mírně probublávat, plátky budou krásně měkké.
Po 2 hodinách zkontrolujeme, pokud bude potřeba, přidáme malé množství vody, stačí 50 mililitrů.
Jinak si hrnce nemusíme všímat.
Pro vůni, která se bude vinout kuchyní, to půjde ovšem těžko :-)


Dokončení

Ochutnáme, podle potřeby přisolíme.
Na dokončení zvolíme jednu z následujících variant.

1. varianta - bezsmetanová jednoduchá
  •  odstraníme bobkový list a nové koření
  •  můžeme podávat 

2. varianta - bezsmetanová o dva fousy pracnější než první
  • vyndáme plátky, zakryjeme je alobalem
  • obsah hrnce propasírujeme přes síto nebo po odstranění bobkového listu a nového koření rozmixujeme
  • můžeme podávat 

3. varianta - smetanová jednoduchá o fous pracnější než první
  • vyndáme plátky, zakryjeme je alobalem
  • odstraníme bobkový list a nové koření
  • do hrnce vmícháme zakysanou smetanu, na přibližně 5 minut zapneme na vysoký stupeň
  • můžeme podávat

4. varianta - kombinace :-)
  • nejdříve postup podle varianty 2
  • po propasírování pokračujeme číslem 3
  • můžeme podávat


Vhodnou přílohou jsou brambory, hranolky, pečivo... 






TIP!  Recept můžeme použít i pro pečení v troubě.
Zhruba 3 hodiny pečeme zakryté při 150 °C.
Nebo dusíme na sporáku doměkka, podle potřeby podléváme malým množstvím horké vody.

TIP!  Vodu můžeme nahradit červeným vínem.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Dobry vecer,
    tuhle lahudku jsem vyzkousela minuly tyden. Mela jsem kotletu bez kosti v celku a nevlastnim pomaly hrnec. Dusila jsem to v troube pri cca 75 stupnich. Bohuzel jsem stacila usnout a z planovanych 4 hodin bylo 6. Ale i tak jsem to zachranila v posledni minute. Maso jeste nebylo vyschle. Koreni jsem dala do cajoveho sacku a omacku rozmixovala s kyselou smetanou. Byla uzasna. Male upravy pro me - mene cukru a malinko vic soli. Jinak jsou prave v receptu uvedena mnozstvi koreni scela presna. A moje zmlsane dcery nenechaly ani drobek na taliri.
    Zdravi Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Pavlo,
      moc díky za vyzkoušení receptu a postřehy! Dcery pozdravuju, mám radost, že jim chutnalo!
      Hezký večer, Hana

      Vymazat