Základ
Směs na naplnění
Plněné žampiony podáváme jako hlavní chod nebo jako předkrm. Podobně připravíme žampiony plněné špenátem.
Příprava žampionů
Žampiony očistíme, z klobouků stáhneme slupku.
Opatrně vyřízneme nohy, dáme pozor, aby klobouky zůstaly neporušené.
Pokud bychom část hovězího nahradili a použili místo něho mleté i s tučnějším vepřovým masem, vmícháme navíc jednu zarovnanou polévkovou lžíci strouhanky pro absorbování vypečeného tuku.
Zapečení
- 10 - 12 větších žampionů
- 1 polévková lžíce másla nebo oleje na potření a na vymazání košíčků
- papírové cukrářské košíčky
Směs na naplnění
- 500 g mletého hovězího masa
- 100 g sýra Goudy nebo Ementálu nebo Eidamu...
- 40 g cibule
- 20 g sádla (1 polévková lžíce sádla)
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce 12% smetany
- 1 vejce
- 1 čajová lžička tymiánu, 1 čajová lžička majoránky
- sůl, pepř, kmín
Jak na to
- žampiony očistit, stáhnout slupku, vykrojit nohy a podusit je na sádle
- smíchat suroviny na směs, přidat podušené nohy
- naplnit klobouky
- cukrářské košíčky potřít rozpuštěným máslem/olejem, posadit do nich žampiony
- péct cca 25 minut při 180 °C
.
- žampiony očistit, stáhnout slupku, vykrojit nohy a podusit je na sádle
- smíchat suroviny na směs, přidat podušené nohy
- naplnit klobouky
- cukrářské košíčky potřít rozpuštěným máslem/olejem, posadit do nich žampiony
- péct cca 25 minut při 180 °C
.
Plněné žampiony podáváme jako hlavní chod nebo jako předkrm. Podobně připravíme žampiony plněné špenátem.
Příprava žampionů
Žampiony očistíme, z klobouků stáhneme slupku.
Opatrně vyřízneme nohy, dáme pozor, aby klobouky zůstaly neporušené.
Nohy nadrobno nakrájíme.
Na pánvi rozehřejeme lžíci sádla.
Přisypeme pokrájené nohy, vmícháme k nim čtvrt lžičky soli a půl kmínu.
Přisypeme pokrájené nohy, vmícháme k nim čtvrt lžičky soli a půl kmínu.
Okolo 6 minut je na mírném plameni restujeme.
Občas promícháme.
Občas promícháme.
Odstavíme, necháme vychladnout.
Příprava masové směsi
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Sýr nastrouháme.
Příprava masové směsi
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Sýr nastrouháme.
Ve studené smetaně vidličkou lehce prošleháme vejce.
Jemně umleté hovězí maso studenou rukou rychle promícháme s:
Jemně umleté hovězí maso studenou rukou rychle promícháme s:
- cibulkou, česnekem a sýrem
- tymiánem, majoránkou, zarovnanou čajovou lžičkou soli a lžičkou pepře
- smetanou s vejcem a podušenými žampionovými nohami.
Zapečení
Jako vhodná pomůcka na pečení dobře poslouží cukrářské papírové košíčky.
Zajistí stabilitu žampionů na plechu a také zachytí šťávu z masa, klobouky se v ní hezky upečou.
- Na mírném plameni necháme povolit máslo. Odstavíme.
- Žampiónové klobouky bohatě naplníme masovou směsí. Papírový košík potřeme mašlovačkou smočenou v rozpuštěném másle.
Posadíme do něho naplněný žampion a máslem potřeme také jeho boky.
- Vložíme do rozehřáté trouby. Zhruba 25 minut pečeme dozlatova.
Zapečené žampiony podáváme s pečivem, zeleninovým salátem nebo vařeným bramborem, bramborovou kaší... Mohou být také součástí studených mís.
TIP! Pokud nám po naplnění klobouků zbyla masová směs, vytvarujeme z ní menší placky a usmažíme je na pánvi jako karbanátky.
Přejít na seznam receptů
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat