pondělí 24. června 2013

Žampiony zapečené s mletým masem

Žampiony zapečené s mletým hovězím masem


Základ

  • 10 - 12 větších žampionů
  • 1 polévková lžíce másla nebo oleje na potření a na vymazání košíčků
  • papírové cukrářské košíčky


Směs na naplnění 

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 100 g sýra Goudy
  • 1 vejce
  • 1/2 střední cibule (40 g)
  • 2 polévkové lžíce 12% smetany
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce sádla (20 g)
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • sůl, pepř

Jak na to
 

- žampiony očistit, stáhnout slupku, vykrojit nohy a podusit je na sádle
- smíchat suroviny na směs, přidat podušené nohy
- naplnit klobouky
- cukrářské košíčky potřít rozpuštěným máslem/olejem, posadit do nich žampiony
- péct cca 25 minut při 180 °C
.

Podáváme jako hlavní chod nebo jako předkrm. 
Podobně připravíme i žampiony plněné špenátem.


Příprava žampionů

Žampiony očistíme, z klobouků stáhneme slupku.
Opatrně vyřízneme nohy tak, aby nám z klobouků zbyla neporušená miska.
Nohy nadrobno nakrájíme.

Na pánvi rozehřejeme lžíci sádla.
Přisypeme pokrájené kousky žampionů a kmín, vmícháme špetku soli.

Okolo 6 minut zvolna restujeme.
Občas promícháme.

Odstavíme, necháme vychladnout.


Příprava masové směsi na naplnění

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Sýr nastrouháme.

Jemně umleté hovězí maso dobře promícháme s cibulkou, česnekem, sýrem, tymiánem, majoránkou, čajovou lžičkou soli a lžičkou pepře.
Dále vmícháme lehce rozšlehané vejce a smetanu.

Nakonec vmícháme podušené žampionové nohy.

Pokud bychom část hovězího nahradili a použili mleté i s tučnějším vepřovým masem, vmícháme navíc jednu zarovnanou polévkovou lžíci strouhanky pro absorbování vypečeného tuku.

Směsí bohatě naplníme klobouky.


Zapečení

Jako vhodná pomůcka na pečení dobře poslouží cukrářské papírové košíčky.
Zajistí stabilitu žampionů na plechu a také zachytí šťávu z masa, klobouky se v ní hezky upečou.

Na mírném plameni necháme povolit máslo.
Každý košík před použitím lehce potřeme mašlovačkou smočenou v rozpuštěném másle.
Stejně tak potřeme i povrch žampionů.
Místo másla můžeme použít slunečnicový olej.

Vložíme do trouby.
Zhruba 25 minut pečeme dozlatova.

Podáváme s pečivem nebo vařeným bramborem.






TIP!  Pokud nám po naplnění klobouků ještě zbyla směs, vytvarujeme z ní menší placky a usmažíme je na pánvi jako karbanátky.


Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat