- 400g bochník chleba
- 200 g tvrdého sýru vcelku, např. čedar, ementál, gouda...
- 150 g šunky vcelku nebo krájené
- 50 g másla
- 3 stroužky česneku
- jarní cibulka
- čerstvý rozmarýn nebo tymián, oregano, šalvěj...
- pepř, sůl
Jak na to
- chleba nakrojit těsně ke spodní kůrce do mřížky
- do rozpuštěného másla vmíchat utřený česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř
- jednotlivé zářezy prolít půlkou másla, naplnit směsí z nastrouhaného sýra, šunky a cibulky
- chleba polít zbytkem másla, pevně zabalit do alobalu
- péct na 180 °C 20 minut
- chleba nakrojit těsně ke spodní kůrce do mřížky
- do rozpuštěného másla vmíchat utřený česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř
- jednotlivé zářezy prolít půlkou másla, naplnit směsí z nastrouhaného sýra, šunky a cibulky
- chleba polít zbytkem másla, pevně zabalit do alobalu
- péct na 180 °C 20 minut
- rozdělat alobal a dopéct ještě 5 - 10 minut do zlatova
.
.
Velice efektní záležitost, ideální k pohoštění k vínu nebo pivu. Ale i fajn večeře.
Náplň lze různě obměňovat. Výborná bude třeba se žampiony nebo s vařeným či pečeným masem nebo s nakládanými sušenými rajčaty... Můžeme také smíchat více druhů sýra, chutí a kombinací je nepřeberné množství.
Pro inspiraci stačí do vyhledávače zadat "pull
apart bread".
Příprava
Příprava
- Na mírném plameni rozpustíme máslo. Vypneme, odstavíme ze sporáku.
- Oloupané stroužky česneku prolisujeme. Bylinky nadrobno posekáme.
Česnek a bylinky vmícháme do rozpuštěného másla.
Podle chuti osolíme a opepříme.
- Jarní cibulku nakrájíme na drobná kolečka. Šunku a sýr nastrouháme.
Cibulku, šunku a sýr smícháme.
Pokud nemáme šunku vcelku, plátky nadrobno pokrájíme.
- Připravíme si větší kus alobalu. Velký by měl být tak, aby se do něho dal celý chleba zabalit.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Zapečení
Chleba nakrájíme do mřížky, ale spodní kůrku nekrájíme.
Ta musí zůstat vcelku.
Z vrchu řežeme přes celou výšku chleba, ale kousek před dokrojením zastavíme.
Řez ukončíme tak 1 až 1,5 centimetru nad spodní kůrkou.
- Nařezaný chleba položíme na alobal. Jednu polovinu ochuceného másla nalijeme lžičkou do zářezů.
- Do zářezů natlačíme sýr smíchaný se šunkou a cibulkou. Chleba pomažeme druhou polovinou rozpuštěného másla.
Pevně ho zabalíme do alobalu.
- Dáme péct do rozehřáté trouby. Po 20 minutách alobal rozřízneme a rozhrneme.
Ještě 5 až 10 minut dopečeme do zlatova.
Chleba je nejlepší čerstvě vytažený z trouby, jednotlivá sousta si odtrháváme.
Ted mi o tom vykládala kamarádka. Musí být super :)
OdpovědětVymazatJojo, úžasný efekt zaručen :-)
VymazatVýborné!
OdpovědětVymazatDěkuji!
VymazatPerfektní bašta,udělala jsem k obýdku,aby jsme to obměnily a jsme všichni spokojení :)
OdpovědětVymazatTak to je príma, že jste si pochutnali :)
VymazatVypadá úžasně určitě vyzkouším luxusní chleba
OdpovědětVymazatKvěto, děkuji! Určitě vyzkoušejte, je to výborné chuťově i efektní. Doufám, že Vás nezklame!
Vymazat