úterý 4. června 2013

Zapečený trhací chléb

Zapečený trhací chléb - Pull-Apart Bread


  • 1 menší zhruba 400g bochník chleba
  • 150 g šunky
  • 200 g tvrdého sýru vcelku například čedar, ementál, gouda...
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • jarní cibulka
  • čerstvý rozmarýn nebo jiné bylinky - tymián, oregano...
  • pepř, sůl


Jak na to
 

- chleba nakrojit těsně ke spodní kůrce do mřížky
- do rozpuštěného másla vmíchat utřený česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř
- jednotlivé zářezy prolít půlkou másla, naplnit směsí z nastrouhaného sýra, šunky a cibulky
- chleba polít zbytkem másla, pevně zabalit do alobalu
- péct na 180 °C 20 minut, rozdělat alobal a péct ještě cca 10 minut
.

Velice efektní pohoštění.
Pokud ho položíme na stůl pár vteřin po upečení, je obdiv zaručen.
Náplně můžeme různě obměňovat.
Určitě můžeme použít žampiony, vařené nebo pečené maso, nakládaná sušená rajčata... Můžeme také smíchat více druhů sýra.
Pokud do vyhledávače zadáme "pull apart bread", najdeme nepřeberné množství inspirací.


Příprava

Šunku a sýr nastrouháme, cibulku nakrájíme na drobná kolečka.
Oloupané stroužky česneku prolisujeme.
Bylinky nadrobno posekáme.

Na mírném plameni rozpustíme máslo.
Smícháme ho s utřeným česnekem a nasekanými bylinkami.
Podle chuti osolíme a opepříme.

Sýr a šunku smícháme s cibulkou.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Chleba nakrájíme do mřížky, ale nedokrajujeme, spodní část necháme vcelku.
Řez ukončíme 1 - 1,5 centimetru nad spodní kůrkou.



Zapečení

Chleba položíme na kus alobalu.
Velký tak, aby se do něho dal celý zabalit. 

Ochucené máslo rozdělíme zhruba na poloviny.
Jednu polovinu lijeme pomocí lžičky do zářezů.

Jednotlivé zářezy rozhrnujeme, odspodu do nich natlačíme sýr smíchaný se šunkou a cibulkou.
Chleba pomažeme druhou polovinou rozpuštěného másla.
Pevně zabalíme do alobalu, dáme do rozehřáté trouby péct.

Po 20 minutách alobal rozřízneme, odhrneme a ještě okolo 10 minut dopečeme.

Nejlepší je podávat chleba čerstvě vytažený z trouby a jednotlivé kousky odtrhávat.
Hodí se jako večeře, ale i pohoštění k pivu nebo vínu.








Přejít na seznam receptů

8 komentářů:

  1. Ted mi o tom vykládala kamarádka. Musí být super :)

    OdpovědětVymazat
  2. Perfektní bašta,udělala jsem k obýdku,aby jsme to obměnily a jsme všichni spokojení :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá úžasně určitě vyzkouším luxusní chleba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květo, děkuji! Určitě vyzkoušejte, je to výborné chuťově i efektní. Doufám, že Vás nezklame!

      Vymazat