středa 5. června 2013

Vepřová plec zapečená s červenými fazolemi

Vepřová plec na víně zapečená s červenými fazolemi

Fazole nutno předem namočit!


Základ

  • 1000 g vepřové plece
  • 500 g fazolí
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 30 g sádla (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 3 stroužky česneku


Nálev na pečení

  • 300 ml červeného vína
  • 18 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
  • 10 g jablečného octa (1 polévková lžíce)
  • 140 g rajčatového protlaku (5 vrchovatých čajových lžiček)
  • 40 g třtinového cukru (2 polévkové lžíce)
  • 30 g dijonské hořčice (1 polévková lžíce)
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička chilli (nemusí být)
  • 150 ml vody


Jak na to
 

- fazole namočit na několik hodin do studené vody
- maso zprudka zatáhnout na rozpálené pánvi, smíchat v pekáči se scezenými fazolemi, osolit a opepřit
- v hrnku smíchat všechny ingredience na nálev
- na pánvi po mase orestovat na sádle cibuli, zalít nálevem, nechat uvolnit výpek
- maso s fazolemi promíchat s nálevem, přidat česnek
- péct na 180 °C 40 minut zakryté, dalších cca 20 minut odkryté
.

Namočení fazolí

Fazole musíme předem na několik hodin namočit do studené vody, aby změkly.
Fazole vodou zalijeme tak, aby byla hladina kolem 4 centimetrů nad fazolemi.
Je fajn, když si vzpomeneme den předem.


Orestování masa a cibule

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti přibližně 2 x 2 centimetry.
Cibuli nakrájíme na kostičky.

Rozpálíme pánev.

Kostky masa opečeme na suché pánvi ze všech stran.
Nedáváme vše najednou, maso by se začalo místo opékání dusit ve vlastní šťávě.
Jakmile je jedna várka orestovaná, přendáme ji do pekáče nebo varné mísy a začneme opékat další.

Na pánvi po mase rozpustíme sádlo, nasypeme cibuli.
Na mírném plameni restujeme.
Občas promícháme.

Po zhruba 8 minutách vypneme, cibuli zatím necháme na pánvi.


Nálev na pečení 

V hrnku smícháme 300 ml červeného vína, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 polévkovou lžíci jablečného octa, 5 vrchovatých čajových lžiček rajčatového protlaku, 2 polévkové lžíce třtinového cukru, 1 polévkovou lžíci dijonské hořčice, 1 čajovou lžičku soli, 1 čajovou lžičku pepře a pokud chceme ostřejší variantu, tak i 1 čajovou lžičku chilli.

Přilijeme 150 ml vody, dobře rozmícháme.

Nálev nalijeme k cibuli na horkou vypnutou pánev.
Kolem 2 minut necháme stát.

Promícháme, uvolníme výpek ze dna a stěn pánve.


Upečení

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
 
Fazole zcedíme a nasypeme je k masu.
Osolíme, opepříme a promícháme.

Z pánve nalijeme k masu a fazolím cibuli s nálevem.
Přidáme oloupané stroužky česneku nakrájené na plátky.
Dobře promícháme.

Mísu přikryjeme víkem nebo zakryjeme alobalem, dáme péct.

Po 40 minutách odkryjeme, promícháme.
Ještě zhruba 20 minut pečeme nezakryté.
Maso i fazole by měly být měkké, pokud nejsou, vrátíme na 10 - 15 minut do trouby.

Podle chuti přisolíme, připepříme, eventuálně přidáme špetku chilli.
Podáváme s chlebem.










Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat