pátek 19. února 2016

Zapečené žampiony se špenátem

Zapečené žampiony se špenátem


  • 5 - 6 větších žampionů
  • 40 g tvrdého sýru 
 Náplň
  • 100 g mražených špenátových listů
  • 60 g tvrdého sýru 
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • 40 g 31% smetany (4 polévkové lžíce)
  • sůl, pepř

Jak na to  

- žampiony oloupat, vykrojit nohy, klobouky odložit, nohy pokrájet
- rozpustit máslo, okolo 3 minut promíchávat pokrájené nohy, přidat česnek a po chvilce špenát
- pár minut dusit do vyvaření vody ze špenátu, vmíchat strouhaný sýr a smetanu, prohřát, vypnout
- osolit a opepřit, naplnit klobouky, posypat sýrem
- péct cca 15 minut při 200 °C, pak ještě na 1 - 2 minuty pod grilem
.

Výborná rychlá večeře nebo se takto připravené žampiony hodí jako teplý či studený předkrm. Část jich můžeme zapéct se špenátem a část s mletým masem.

Žampiony oloupeme, opatrně vyřízneme nohy.
Klobouky odložíme, nohy pokrájíme na drobné kousky.


Sýr nastrouháme, stroužky česneku najemno utřeme nebo prolisujeme.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Na pánvi rozpustíme máslo, nasypeme pokrájené nohy, na mírném plameni 3 minuty promícháváme.
Přidáme utřený česnek, po zhruba 10 vteřinách nasypeme špenát.
Mícháme, pár minut dusíme, aby se vyvařila voda, kterou špenát pustil.
Přidáme 60 gramů nastrouhaného sýra, přilijeme smetanu, okolo 10 vteřin promícháváme, vypneme.
Podle chuti osolíme a opepříme.
Zhruba půl čajové lžičky soli i mletého pepře.




Klobouky naplníme špenátem, rovnoměrně posypeme 40 gramy nastrouhaného sýra.
Ideální je posadit žampiony do cukrářských papírových košíčků.
Pečeme na horní mřížce okolo 15 minut.
Na závěr dáme na 1 - 2 minuty pod gril.





TIP!   Nejlépe se hodí sýry s obsahem tuku 40 % a vyšším. Například Ementál, Comté, Gruyère, Eidam...
Žampiony na fotkách byly připraveny se sýrem Président Madrigal.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat