pátek 19. února 2016

Zapečené žampiony se špenátem

Zapečené žampiony se špenátem



Základ

  • 5 - 6 větších žampionů
  • 40 g tvrdého sýru 

 Náplň

  • 100 g mražených špenátových listů
  • 60 g tvrdého sýru 
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • 40 g 31% smetany (4 polévkové lžíce)
  • sůl, pepř

Jak na to  

- žampiony oloupat, vykrojit nohy, klobouky odložit, nohy pokrájet
- rozpustit máslo, okolo 3 minut promíchávat pokrájené nohy, přidat česnek a po chvilce špenát
- pár minut dusit do vyvaření vody ze špenátu, vmíchat strouhaný sýr a smetanu, prohřát, vypnout
- osolit a opepřit, naplnit klobouky, posypat sýrem
- péct cca 15 minut při 200 °C, pak ještě na 1 - 2 minuty pod grilem
.

Výborná rychlá večeře.
Nebo se takto připravené žampiony hodí jako teplý či studený předkrm. Část jich můžeme zapéct se špenátem a část s mletým masem.


Příprava

Žampiony očistíme a oloupeme.
Vyřízneme nohy, pokrájíme je na drobné kousky.

Sýr nastrouháme.
Oloupané stroužky česneku najemno utřeme nebo prolisujeme.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Směs na naplnění

Na pánvi rozpustíme máslo.
Nasypeme pokrájené nohy.
Na mírném plameni 3 minuty promícháváme.

Vmícháme utřený česnek, po zhruba 10 vteřinách přidáme špenát.
Mícháme.
Okolo tří minut dusíme, aby se vyvařila voda, kterou špenát pustil.

Vmícháme 60 gramů nastrouhaného sýra.
Přilijeme smetanu, okolo 10 vteřin promícháváme.
Vypneme.
Podle chuti osolíme a opepříme.
Mělo by stačit zhruba půl čajové lžičky soli i mletého pepře.


Zapečení

Klobouky naplníme špenátovou směsí.
Rovnoměrně je posypeme 40 gramy nastrouhaného sýra.
Ideální je posadit žampiony do cukrářských papírových košíčků. 

Okolo 15 minut pečeme na horní mřížce.
Na závěr můžeme žampiony dát na přibližně jednu minutu pod gril.


TIP!  Nejlépe se hodí sýry s obsahem tuku 40 % a vyšším.
Například Ementál, Comté, Gruyère, Eidam... Žampiony na fotkách byly připraveny se sýrem Président Madrigal.









Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat