čtvrtek 6. června 2013

Ovocná bublanina

Jahodová bublanina


Rozpis je na plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.

  • 330 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 200 ml 12% smetany (1 kelímek)
  • 5 větších vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • citronová kůra
  • ovoce
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Jak na to
 

- vejce z cukrem ušlehat do husté světlé pěny
- spojit s rozpuštěným máslem a smetanou
- vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou
- těsto nandat na vymazaný a vysypaný plech, pokrýt ovocem
- péct cca 25 minut při 180 °C
.

Klasika českých kuchyní, v době dozrávání ovoce se pekla i několikrát v týdnu.
Třešňová, jahodová, višňová, meruňková, rebarborová...


Příprava

Nejdříve na mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme ze sporáku, necháme zchladnout.

Čerstvé ovoce opláchneme a osušíme.
Odstraníme pecky.
Kompotované dobře scedíme.
Větší kusy pokrájíme.
Mražené necháme mírně povolit.

Plech potřeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Přebytečnou mouku, která se neuchytila, vyhodíme.
Místo vymazání a vysypání můžeme plech vyložit pečicím papírem.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto

  • Ke zchladlému máslu nalijeme smetanu.
  • V míse smícháme prosetou mouku, prášek do pečiva a nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
    Strouháme jen vrchní žlutou část, bílá část kůry je hořká!

  • Do čisté mísy rozklepneme vejce.
  • Vmícháme k nim cukr a vanilkový cukr.
    Pomocí ručního šlehače šleháme při středních otáčkách do husté světlé pěny.
    Za 6 až 8 minut bude hotovo.
    Pokud šleháme ručně, bude to chtít čas násobný!

  • Snížíme otáčky.
  • Malým pramínkem přiléváme smetanu smíchanou s máslem.
    Po částech zašleháme mouku.


Upečení

Těsto rozprostřeme na plech.
Urovnáme na něj ovoce.
  • Dáme péct do rozehřáté trouby.
  • Za 20 až 25 minut bude hotovo.
Vyndáme z trouby, necháme vychladnout.
Bublaninu před servírováním posypeme moučkovým cukrem.








TIP!  Bublaninu můžeme připravit i v úsporné variantě, kdy smetanu nahradíme 200 mililitry mléka a místo másla přidáme Heru nebo 200 mililitrů oleje.

TIP!  Velké kusy ovoce, jako například jahody, meruňky, broskve, pokrájíme na menší kousky.
Celé by byly příliš těžké, klesly by na dno plechu.

TIP!  Pro krásnou žlutou barvu můžeme do těsta vmíchat špetku šafránu nebo kurkumy.
V těstě na fotkách špetka je.


Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. vynikající je s červeným rybízem, pičemž rybíz procukrujeme a lze jej i celý obalit v strouhaném kokosu, kokosem též můžeme vysypat plech a to místo obvyklé mouky nebo strouhanky.

    OdpovědětVymazat
  2. Toho cukru čtvrt kila je podle mě opravdu hodně, bude to zbytečně přeslazené

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu blogu a napsaný názor.
      Řekla bych, že bublanina je sladká akorát, na celý plech je množství cukru odpovídající.
      Ale chtělo by to vyzkoušet a pak hodnotit.

      Vymazat
  3. Chuťově výborné a množství cukru je dle mě akorát. Moc chválím, stejně jako celý web:-)

    OdpovědětVymazat