čtvrtek 6. června 2013

Ovocná bublanina

Jahodová bublanina


Rozpis je na plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.

  • 5 větších vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • 200 ml 12% smetany (1 kelímek)
  • 330 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • citronová kůra
  • ovoce
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu

Jak na to
 

- vejce z cukrem ušlehat do husté světlé pěny
- spojit s rozpuštěným máslem a smetanou
- vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou
- těsto nandat na vymazaný a vysypaný plech, pokrýt ovocem
- péct cca 25 minut při 180 °C
.

Klasika českých kuchyní.
V době dozrávání ovoce se pekla i několikrát v týdnu.
Třešňová, jahodová, višňová, meruňková...


Příprava

Nejdříve na mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme, necháme zchladnout.

Plech potřeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Přebytečnou mouku, která se neuchytila, vyhodíme.
Místo vymazání a vysypání můžeme plech vyložit pečicím papírem.

Ovoce opláchneme a osušíme.
Větší kusy pokrájíme, to kompotované dobře zcedíme.
Pokud máme ovoce s peckou, je lepší ji odstranit.



Těsto a upečení

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V míse smícháme prosetou mouku, prášek do pečiva a nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
Strouháme jen vrchní žlutou část, bílá část kůry je hořká! 
 
Ke zchladlému máslu nalijeme smetanu.

Do čisté mísy rozklepneme vejce, vmícháme cukr a vanilkový cukr.
Pomocí ručního šlehače našleháme při středních otáčkách do husté světlé pěny.
Za 6 - 8 minut bude hotovo.
Pokud šleháme ručně, bude to chtít čas násobný!

Snížíme otáčky.
K našlehaným vejcím postupně přiléváme smetanu smíchanou s máslem.

Po částech zašleháme mouku.

Těsto rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech.
Poklademe ho ovocem.

Vložíme do rozehřáté trouby.
Pečeme 20 - 25 minut.

Před servírováním bublaninu posypeme moučkovým cukrem.







TIP!  Bublaninu můžeme připravit i v úsporné variantě, kdy smetanu nahradíme 200 mililitry mléka a místo másla přidáme 200 mililitrů oleje.

TIP!  Velké kusy ovoce, jako například jahody, meruňky, broskve, pokrájíme.
Celé by byly příliš těžké, klesly by na dno plechu.

TIP!  Pro krásnou žlutou barvu můžeme do těsta vmíchat špetku šafránu nebo kurkumy.


Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. vynikající je s červeným rybízem, pičemž rybíz procukrujeme a lze jej i celý obalit v strouhaném kokosu, kokosem též můžeme vysypat plech a to místo obvyklé mouky nebo strouhanky.

    OdpovědětVymazat
  2. Toho cukru čtvrt kila je podle mě opravdu hodně, bude to zbytečně přeslazené

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu blogu a napsaný názor.
      Řekla bych, že bublanina je sladká akorát, na celý plech je množství cukru odpovídající.
      Ale chtělo by to vyzkoušet a pak hodnotit.

      Vymazat
  3. Chuťově výborné a množství cukru je dle mě akorát. Moc chválím, stejně jako celý web:-)

    OdpovědětVymazat