pondělí 10. června 2013

Tvarohové ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta - meruňkové


Rozpis na 10 větších knedlíků plněných půlkou meruňky. 


Těsto

  • 500 g tvarohu v alobalu
  • 300 - 350 g hrubé mouky
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • meruňky/ovoce


Pro servírování

  • rozpuštěné máslo
  • cukr moučka
  • tvaroh klasický nebo na strouhání

Jak na to
 

- utřít máslo se žloutky, smíchat s tvarohem
- vmíchat prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, zpracovat těsto
- ovoce obalit těstem, dát do vroucí osolené vody, promíchat, zakrýt
- vařit na mírném plameni 10 - 12 minut podle velikosti knedlíků
.


Těsto

Máslo vyndáme včas z lednice, aby změklo.
Tvaroh by měl být co nejméně vodnatý, proto nekupujeme ten ve vaničce.
A i když máme koupený ten v alobalu, můžeme ho stejně nechat chvíli vykapat na cedníku.

Mouku prosejeme, vmícháme do ní prášek do pečiva a sůl.
Kypřicí prášek přidáváme pro větší nadýchanost těsta.

V míse dobře vařečkou utřeme změklé máslo a žloutky.
Smícháme s tvarohem.
Přisypáváme mouku, mícháme, nakonec rukou dobře zpracujeme.
Mouky dáme ze začátku jen přibližně 300 gramů, podle potřeby přisypeme další.
Záleží na velikosti žloutků a na vodnatosti tvarohu.

Než si připravíme ovoce, necháme těsto odpočinout.


Naplnění knedlíků

Meruňky opláchneme, osušíme, rozpůlíme a odstraníme pecku.

Těsto rozdělíme na 10 stejných částí.
Každou v dlani lehce roztáhneme, položíme půlku meruňky.
Důkladně a pevně ji do těsta zabalíme.
V případě drobnějšího ovoce zabalíme do jednoho knedlíku více kousků nebo těsto rozdělíme na více dílů a ubalíme větší množství menších knedlíků.
Pak ale vaříme kratší dobu! 


Uvaření knedlíků

Do většího hrnce dáme vařit dostatečné množství vody, přidáme špetku soli.

Jakmile se voda začne vařit, vložíme knedlíky.
Opatrně promícháme, aby nezůstaly přilepené ke dnu hrnce.

Opět přivedeme k varu, zakryjeme poklicí.
Snížíme teplotu, ale jen tak, aby se voda nepřestala vařit.
Stačí jemné probublávání.

Vaříme 10 až 12 minut.
Čas potřebný k uvaření záleží na velikosti knedlíků a síle těsta. 
Pokud jsme ovoce obalili tenkou vrstvou těsta, může k uvaření stačit jen 8 minut!

Po 10 minutách vyndáme na zkoušku jeden knedlík a rozpůlíme ho.
Pokud je těsto uvařené, děrovanou naběračkou vyndáme i ty zbývající.
Každý vidličkou nebo párátkem propíchneme.

Knedlíky podáváme posypané cukrem moučkou a tvarohem a přelité rozpuštěným máslem.




TIP!  Místo másla a tvarohu můžeme při servírování použít zakysanou smetanu rozmíchanou s cukrem. 

TIP!  Knedlíky můžeme připravit i neplněné, pak je servírujeme s ovocnou omáčkou.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat