pondělí 10. června 2013

Tvarohové ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta - meruňkové


Rozpis na 10 větších knedlíků plněných půlkou meruňky. 


Těsto

  • 500 g tvarohu v alobalu
  • 300 - 350 g hrubé mouky
  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • meruňky/ovoce


Pro servírování

  • rozpuštěné máslo
  • cukr moučka
  • tvaroh klasický v alobalu nebo ve vaničce nebo tvaroh na strouhání


Jak na to
 

- utřít máslo se žloutky, smíchat s tvarohem
- vmíchat prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, zpracovat těsto
- ovoce obalit těstem, dát do vroucí osolené vody, promíchat, zakrýt
- vařit na mírném plameni 10 - 12 minut podle velikosti knedlíků
.


Těsto

Máslo do těsta vyndáme z lednice, necháme ho chvilku v pokojové teplotě změknout.
Pokud je tvaroh hodně vodnatý, dáme ho na pár minut vykapat na jemný cedník.
Do těsta dáme přednost tvarohu balenému v alobale.

  • Mouku prosejeme do mísy.
  • Vmícháme do ní sůl a pro větší nadýchanost také prášek do pečiva.

  • V jiné míse vařečkou dobře utřeme změklé máslo a žloutky.
  • Vmícháme tvaroh.

  • Přisypáváme mouku, dobře promícháme.
  • Nakonec těsto zpracujeme rukou.
    Než si připravíme ovoce, necháme těsto odpočinout.
    Mouky dáme ze začátku jen přibližně 300 gramů, podle potřeby přisypeme další.
    Záleží na velikosti žloutků a na vodnatosti tvarohu.
    Těsto by mělo jít hezky tvarovat.


Naplnění knedlíků

Meruňky opláchneme a dobře osušíme.
Rozpůlíme je a odstraníme pecku.

Těsto rozdělíme na 10 stejných částí.
Každou v dlani lehce roztáhneme, doprostřed položíme půlku meruňky.
Důkladně a pevně ji do těsta zabalíme. 
Pokud jsou meruňky chuťově nevýrazné, můžeme na každou před zabalením nasypat půl čajové lžičky cukru.
V případě drobnějšího ovoce zabalíme do jednoho knedlíku více kousků nebo těsto rozdělíme na více dílů a ubalíme větší množství menších knedlíků.
Pak ale vaříme kratší dobu! 



Uvaření knedlíků

  • Do většího širšího hrnce dáme vařit větší množství vody.
  • Tolik, aby v ní knedlíky při vaření mohly plavat.
    Vmícháme špetku soli.

  • Jakmile se voda začne vařit, vložíme knedlíky.
  • Opatrně je promícháme, aby nezůstaly přilepené ke dnu hrnce.
    Opět přivedeme k varu.
    Zakryjeme poklicí, snížíme teplotu.
    Ale jen tak, aby se voda nepřestala vařit, stačí jemné probublávání.

  • Knedlíky vaříme 10 až 12 minut.
  • Po 9 až 10 minutách vyndáme na zkoušku jeden knedlík a rozpůlíme ho.
    Pokud je těsto uvařené, děrovanou naběračkou vyndáme i ty zbývající.
    Pokud není, ještě je minutu až dvě vaříme dál.
    Čas potřebný k uvaření záleží na velikosti knedlíků a síle těsta. Pokud jsme ovoce obalili tenkou vrstvou těsta, může k uvaření stačit jen 8 minut!

  • Každý knedlík po vyndání z hrnce propíchneme párátkem nebo špejlí.


Servírování

V hrnku na mírném plameni rozpustíme zhruba 50 gramů másla.
Pokud použijeme tvrdý tvaroh, nastrouháme ho.

Knedlíky na talíři posypeme cukrem moučkou.
Přidáme tvaroh a porci přelijeme rozpuštěným máslem.
Nebo na polití místo másla a tvarohu smícháme zakysanou smetanu s cukrem. 


TIP!  Knedlíky můžeme připravit i neplněné, pak je servírujeme s ovocnou omáčkou.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat