Rozpis na 10 větších knedlíků plněných půlkou meruňky.
Těsto
- 500 g tvarohu v alobalu
- 300 - 350 g hrubé mouky
- 50 g másla
- 2 žloutky
- 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1/4 kávové lžičky soli
- meruňky/ovoce
Pro servírování
- rozpuštěné máslo
- cukr moučka
- tvaroh klasický v alobalu nebo ve vaničce nebo tvaroh na strouhání
Jak na to
- utřít máslo se žloutky, smíchat s tvarohem
- vmíchat prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, zpracovat těsto
- ovoce obalit těstem, dát do vroucí osolené vody, promíchat, zakrýt
- vařit na mírném plameni 10 - 12 minut podle velikosti knedlíků
.
- utřít máslo se žloutky, smíchat s tvarohem
- vmíchat prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, zpracovat těsto
- ovoce obalit těstem, dát do vroucí osolené vody, promíchat, zakrýt
- vařit na mírném plameni 10 - 12 minut podle velikosti knedlíků
.
Těsto
Máslo do těsta vyndáme z lednice, necháme ho chvilku v pokojové teplotě změknout.
Pokud je tvaroh hodně vodnatý, dáme ho na pár minut vykapat na jemný cedník.
Do těsta dáme přednost tvarohu balenému v alobale.
- Mouku prosejeme do mísy. Vmícháme do ní sůl a pro větší nadýchanost také prášek do pečiva.
- V jiné míse vařečkou dobře utřeme změklé máslo a žloutky. Vmícháme tvaroh.
- Přisypáváme mouku, dobře promícháme. Nakonec těsto zpracujeme rukou.
Než si připravíme ovoce, necháme těsto odpočinout.
Mouky dáme ze začátku jen přibližně 300 gramů, podle potřeby přisypeme další.
Záleží na velikosti žloutků a na vodnatosti tvarohu.
Těsto by mělo jít hezky tvarovat.
Naplnění knedlíků
Meruňky opláchneme a dobře osušíme.
Rozpůlíme je a odstraníme pecku.
Těsto rozdělíme na 10 stejných částí.
Každou v dlani lehce roztáhneme, doprostřed položíme půlku meruňky.
Důkladně a pevně ji do těsta zabalíme.
Těsto rozdělíme na 10 stejných částí.
Každou v dlani lehce roztáhneme, doprostřed položíme půlku meruňky.
Důkladně a pevně ji do těsta zabalíme.
Pokud jsou meruňky chuťově nevýrazné, můžeme na každou před zabalením nasypat půl čajové lžičky cukru.
V případě drobnějšího ovoce zabalíme do jednoho knedlíku více kousků nebo těsto rozdělíme na více dílů a ubalíme větší množství menších knedlíků.
Pak ale vaříme kratší dobu!
Uvaření knedlíků
V případě drobnějšího ovoce zabalíme do jednoho knedlíku více kousků nebo těsto rozdělíme na více dílů a ubalíme větší množství menších knedlíků.
Pak ale vaříme kratší dobu!
Uvaření knedlíků
- Do většího širšího hrnce dáme vařit větší množství vody. Tolik, aby v ní knedlíky při vaření mohly plavat.
Vmícháme špetku soli.
- Jakmile se voda začne vařit, vložíme knedlíky. Opatrně je promícháme, aby nezůstaly přilepené ke dnu hrnce.
Opět přivedeme k varu.
Zakryjeme poklicí, snížíme teplotu.
Ale jen tak, aby se voda nepřestala vařit, stačí jemné probublávání.
- Knedlíky vaříme 10 až 12 minut. Po 9 až 10 minutách vyndáme na zkoušku jeden knedlík a rozpůlíme ho.
Pokud je těsto uvařené, děrovanou naběračkou vyndáme i ty zbývající.
Pokud není, ještě je minutu až dvě vaříme dál.
Čas potřebný k uvaření záleží na velikosti knedlíků a síle těsta. Pokud jsme ovoce obalili tenkou vrstvou těsta, může k uvaření stačit jen 8 minut!
- Každý knedlík po vyndání z hrnce propíchneme párátkem nebo špejlí.
Servírování
V hrnku na mírném plameni rozpustíme zhruba 50 gramů másla.
Pokud použijeme tvrdý tvaroh, nastrouháme ho.
Knedlíky na talíři posypeme cukrem moučkou.
Přidáme tvaroh a porci přelijeme rozpuštěným máslem.
Nebo na polití místo másla a tvarohu smícháme zakysanou smetanu s cukrem.
TIP! Knedlíky můžeme připravit i neplněné, pak je servírujeme s ovocnou omáčkou.
Přejít na seznam receptů
TIP! Knedlíky můžeme připravit i neplněné, pak je servírujeme s ovocnou omáčkou.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat