středa 5. června 2013

Panna cotta

Panna cotta neboli vařená smetana

Při přípravě je nutné počítat s tím, že bude dezert několik hodin tuhnout!


  • 600 g 30 - 40% smetany  (3 kelímky)
  • 80 g cukru krupice (3 polévkové lžíce)
  • 12 g práškové želatiny (3 čajové lžičky)
  • vanilkový lusk nebo vanilkový cukr


Jak na to
 

- želatinu zalít studenou vodou (u některých může být odlišná příprava, postupovat podle návodu!)
- ve smetaně rozmíchat cukr, zrníčka vanilky a vanilkový lusk
- přivést k varu, odstavit
- horkou smetanu smíchat s nabobtnalou želatinou
- přes cedník nalít do formiček 
- nechat v chladu ztuhnout 
.

Panna cotta - vznešeně znějící vynikající dezert, příprava je velice jednoduchá.
Pokud si název, který pochází z Itálie z oblasti Piemontu přeložíme, dobereme se k obyčejné Smetaně vařené!
Panna cottu můžeme připravit s různými příchutěmi jako je karamel, kokos, káva, alkohol...
Nejvíce jí ale sluší ovoce a ovocné omáčky.


Příprava

Vybereme formy, sklenky nebo misky do kterých budeme panna cottu plnit.
Může být třeba forma na srnčí hřbet. Ztuhlou panna cottu pak vyklopíme a krájíme na plátky. Nebo naplníme malé misky a budeme tak mít rovnou jednotlivé porce připravené.

Pečlivě přečteme návod na obalu želatiny.
Pokud máme želatinu, kterou je potřeba nejdříve namočit, nasypeme ji do misky a zalijeme vodou.
Necháme ji nabobtnat.
Z želatiny se stane nevzhledná hrouda.


Příprava smetany

Smetanu nalijeme do hrnce.
Nasypeme do ní cukr.

Vanilkový lusk rozřízneme.
Nožem vyškrábneme zrníčka, vmícháme je do smetany.
Přidáme do ní i vyškrábnutý lusk.
Promícháme, necháme chvíli stát, aby se rozpustil cukr.


Uvaření

  • Hrnec se smetanou přendáme na sporák.
  • Mírně zahříváme, mícháme.
    Jakmile se začne smetana vařit, vypneme.
    Odstavíme ze sporáku.

  • Do smetany vmícháme nabobtnalou želatinu.
  • Nebo nasypeme želatinu rovnou ze sáčku, záleží na tom, co nám říká návod.
    Ze smetany odstraníme vanilkový lusk.
    Přes cedník ji nalijeme do připravených forem, pohárků, skleniček nebo mističek.
    Dáme do chladu ztuhnout.
    Pokud v dezertu nechceme mít vanilková zrníčka, volíme cedník co nejjemnější.
    Smetana je po nalití do formiček hodně tekutá, to je v pořádku, po několika hodinách krásně ztuhne.

Panna cottu můžeme servírovat přímo ve sklenkách nebo miskách.
Nebo ji vyklopíme na talíř a ozdobíme ovocem, ovocnými omáčkami, čokoládou, karamelem...




TIP!  Ztuhlou panna cottu můžeme ve sklenkách nebo miskách zalít ovocným želé.
Půl litru vymačkané šťávy z ovoce (maliny, jahody, kiwi...) smícháme se 2 polévkovými lžícemi šťávy z citronu nebo limetky a s cukrem.
Zahřejeme, odstavíme a dobře promícháme s nabobtnalou želatinou.
Nalijeme na ztuhlou panna cottu, dáme chladit.
Nebo místo šťávy z ovoce použijeme marmeládu nebo rozmačkáme jahody, lesní ovoce...
Doplníme vodou, zahřejeme a promícháme s želatinou. 
Nebo vrstvy obrátíme, nejdřív do pohárů připravíme želé a po ztuhnutí zalijeme smetanou. 


TIP!  Panna cottu můžeme připravit v různých příchutích.
Do základu ke smetaně přidáme skořici, kávu, kokos, karamel, alkohol...
Pro barvu přidáme šafrán nebo kurkumu nebo kapku gelové barvy.  

TIP!  Jste pozvaní na oslavu, třeba Silvestra, a chcete přispět ke společnému občerstvení?
V tom případě je Panna cotta ideální volbou. Pro snadný převoz ji připravte do malých kelímků s víčkem a úspěch je zaručen.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat