středa 5. června 2013

Panna cotta

Panna cotta neboli vařená smetana

Při přípravě je nutné počítat s tím, že bude dezert několik hodin tuhnout!


  • 600 g 30 - 40% smetany 
  • 60 - 80 g cukru krupice 
  • 10 - 12 g práškové želatiny nebo 4 plátky plátkové
  • vanilkový lusk nebo vanilkový cukr


Jak na to
 

- želatinu zalít studenou vodou (u některých může být odlišná příprava, postupovat podle návodu!)
- ve smetaně rozmíchat cukr, zrníčka vanilky a vanilkový lusk
- přivést k varu, odstavit
- horkou smetanu smíchat s nabobtnalou želatinou
- přes cedník nalít do formiček 
- nechat v chladu ztuhnout 
.

Panna cotta - vznešeně znějící vynikající dezert. Pokud si ale název, který pochází z Itálie z oblasti Piemontu přeložíme, dobereme se k obyčejné smetaně vařené.
Panna cottu můžeme připravit s různými příchutěmi jako je karamel, kokos, káva, alkohol... Nejvíce jí ale sluší ovoce a ovocné omáčky.


Příprava

  • Vybereme formy, sklenky nebo misky do kterých budeme panna cottu plnit.
  • Může být třeba forma na srnčí hřbet, ztuhlou panna cottu z ní vyklopíme a krájíme na plátky. Nebo naplníme malé misky a budeme mít rovnou připravené jednotlivé porce.

  • Pečlivě přečteme návod na obalu želatiny.
  • Pokud máme želatinu, kterou je potřeba nejdříve namočit, nasypeme ji do misky, zalijeme vodou a necháme ji nabobtnat.
    Z želatiny se stane nevzhledná hrouda.


Příprava a uvaření smetany

  • Smetanu nalijeme do hrnce, nasypeme do ní cukr. 
  • Vanilkový lusk podélně rozřízneme.
    Nožem vyškrábneme zrníčka, vmícháme je do smetany.
    Přidáme do ní i vyškrábnutý lusk.
    Promícháme, necháme chvíli stát, aby se rozpustil cukr.

  • Hrnec se smetanou přendáme na sporák.
  • Na mírném plameni zahříváme, mícháme.
    Jakmile se začíná smetana vařit, ihned vypneme.
    Odstavíme ze sporáku, odstraníme vanilkový lusk.

  • Do smetany vmícháme nabobtnalou želatinu.
  • Nebo nasypeme želatinu rovnou ze sáčku, záleží na tom, co nám říká návod.
    Důkladně mícháme, aby byla želatina zcela rozpuštěná.

  • Přes cedník ji nalijeme do připravených forem, pohárků, skleniček nebo mističek.
  • Dáme do chladu na několik hodin ztuhnout.
    Pokud v dezertu nechceme mít vanilková zrníčka, volíme cedník co nejjemnější.
    Smetana je po nalití do formiček hodně tekutá, to je v pořádku, po několika hodinách krásně ztuhne.

  • Panna cottu servírujeme přímo ve sklenkách nebo miskách.
  • Nebo ji vyklopíme na talíř a ozdobíme ovocem, ovocnými omáčkami, čokoládou, karamelem...




TIP!  Ztuhlou panna cottu můžeme ve sklenkách nebo miskách zalít ovocným želé.
Půl litru vymačkané šťávy z ovoce (maliny, jahody, kiwi...) smícháme se 2 polévkovými lžícemi šťávy z citronu nebo limetky a s cukrem.
Zahřejeme, odstavíme a dobře promícháme s předem nabobtnalou želatinou.
Nalijeme na ztuhlou panna cottu, dáme chladit.
Nebo místo šťávy z ovoce použijeme marmeládu nebo rozmačkáme jahody, lesní ovoce...
Doplníme vodou, zahřejeme a promícháme s želatinou. 
Nebo vrstvy obrátíme, nejdřív do pohárů připravíme želé a po ztuhnutí zalijeme smetanou. 

TIP!  Želé z mražených jahod
  • 450 gramů mražených jahod zalijeme 200 mililitry vody.
  • Vmícháme 2 polévkové lžíce vymačkané šťávy z citronu.
    Podle chuti osladíme.
    Na mírném plameni zahříváme.
    Občas promícháme.

  • 7 plátků želatiny namočíme na 10 minut do studené vody.
  • Jahody rozmačkáme, odstavíme ze sporáku.
    Mělo by jich být cca 500 mililitrů.
    Přidáme k nim dobře vyždímané plátky želatiny a důkladně promícháme.

  • Nalijeme do mističek nebo forem jako spodní vrstvu a necháme několik hodin ztuhnout.
  • Nebo na ztuhlou panna cottu v mističkách nebo formách nebo sklenkách nalijeme jako finální vrstvu a opět na několik hodin odložíme ztuhnout.


TIP!  Panna cottu můžeme připravit v různých příchutích.
Do základu ke smetaně přidáme skořici, kávu, kokos, karamel, alkohol...
Pro barvu přidáme šafrán nebo kurkumu nebo kapku gelové barvy.  

TIP!  Jste pozvaní na oslavu, třeba Silvestra, a chcete přispět ke společnému občerstvení?
V tom případě je Panna cotta ideální volbou. Pro snadný převoz ji připravte do malých kelímků s víčkem a úspěch je zaručen.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat