Při přípravě je nutné počítat s tím, že bude dezert několik hodin tuhnout!
- 600 g 30 - 40% smetany
- 60 - 80 g cukru krupice
- 10 - 12 g práškové želatiny nebo 4 plátky plátkové
- vanilkový lusk nebo vanilkový cukr
Jak na to
- želatinu zalít studenou vodou (u některých může být odlišná příprava, postupovat podle návodu!)
- želatinu zalít studenou vodou (u některých může být odlišná příprava, postupovat podle návodu!)
- ve smetaně rozmíchat cukr, zrníčka vanilky a vanilkový lusk
- přivést k varu, odstavit
- horkou smetanu smíchat s nabobtnalou želatinou
- přes cedník nalít do formiček
- nechat v chladu ztuhnout
.
Panna cotta - vznešeně znějící vynikající dezert. Pokud si ale název, který pochází z Itálie z oblasti Piemontu přeložíme, dobereme se k obyčejné smetaně vařené.
Panna cottu můžeme připravit s různými příchutěmi jako je karamel, kokos, káva, alkohol... Nejvíce jí ale sluší ovoce a ovocné omáčky.
Příprava
Příprava
- Vybereme formy, sklenky nebo misky do kterých budeme panna cottu plnit. Může být třeba forma na srnčí hřbet, ztuhlou panna cottu z ní vyklopíme a krájíme na plátky. Nebo naplníme malé misky a budeme mít rovnou připravené jednotlivé porce.
- Pečlivě přečteme návod na obalu želatiny. Pokud máme želatinu, kterou je potřeba nejdříve namočit, nasypeme ji do misky, zalijeme vodou a necháme ji nabobtnat.
Z želatiny se stane nevzhledná hrouda.
Příprava a uvaření smetany
- Smetanu nalijeme do hrnce, nasypeme do ní cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízneme.
Nožem vyškrábneme zrníčka, vmícháme je do smetany.
Přidáme do ní i vyškrábnutý lusk.
Promícháme, necháme chvíli stát, aby se rozpustil cukr.
- Hrnec se smetanou přendáme na sporák. Na mírném plameni zahříváme, mícháme.
Jakmile se začíná smetana vařit, ihned vypneme.
Odstavíme ze sporáku, odstraníme vanilkový lusk.
- Do smetany vmícháme nabobtnalou želatinu. Nebo nasypeme želatinu rovnou ze sáčku, záleží na tom, co nám říká návod.
Důkladně mícháme, aby byla želatina zcela rozpuštěná.
- Přes cedník ji nalijeme do připravených forem, pohárků, skleniček nebo mističek. Dáme do chladu na několik hodin ztuhnout.
Pokud v dezertu nechceme mít vanilková zrníčka, volíme cedník co nejjemnější.
Smetana je po nalití do formiček hodně tekutá, to je v pořádku, po několika hodinách krásně ztuhne.
- Panna cottu servírujeme přímo ve sklenkách nebo miskách. Nebo ji vyklopíme na talíř a ozdobíme ovocem, ovocnými omáčkami, čokoládou, karamelem...
Půl litru vymačkané šťávy z ovoce (maliny, jahody, kiwi...) smícháme se 2 polévkovými lžícemi šťávy z citronu nebo limetky a s cukrem.
Zahřejeme, odstavíme a dobře promícháme s předem nabobtnalou želatinou.
Nalijeme na ztuhlou panna cottu, dáme chladit.
Nebo místo šťávy z ovoce použijeme marmeládu nebo rozmačkáme jahody, lesní ovoce...
Doplníme vodou, zahřejeme a promícháme s želatinou.
Nebo vrstvy obrátíme, nejdřív do pohárů připravíme želé a po ztuhnutí zalijeme smetanou.
- 450 gramů mražených jahod zalijeme 200 mililitry vody. Vmícháme 2 polévkové lžíce vymačkané šťávy z citronu.
Podle chuti osladíme.
Na mírném plameni zahříváme.
Občas promícháme.
- 7 plátků želatiny namočíme na 10 minut do studené vody. Jahody rozmačkáme, odstavíme ze sporáku.
Mělo by jich být cca 500 mililitrů.
Přidáme k nim dobře vyždímané plátky želatiny a důkladně promícháme.
- Nalijeme do mističek nebo forem jako spodní vrstvu a necháme několik hodin ztuhnout. Nebo na ztuhlou panna cottu v mističkách nebo formách nebo sklenkách nalijeme jako finální vrstvu a opět na několik hodin odložíme ztuhnout.
TIP! Panna cottu můžeme připravit v různých příchutích.
Do základu ke smetaně přidáme skořici, kávu, kokos, karamel, alkohol...
Pro barvu přidáme šafrán nebo kurkumu nebo kapku gelové barvy.
TIP! Jste pozvaní na oslavu, třeba Silvestra, a chcete přispět ke společnému občerstvení?
V tom případě je Panna cotta ideální volbou. Pro snadný převoz ji připravte do malých kelímků s víčkem a úspěch je zaručen.
Přejít na seznam receptů
Pro barvu přidáme šafrán nebo kurkumu nebo kapku gelové barvy.
TIP! Jste pozvaní na oslavu, třeba Silvestra, a chcete přispět ke společnému občerstvení?
V tom případě je Panna cotta ideální volbou. Pro snadný převoz ji připravte do malých kelímků s víčkem a úspěch je zaručen.




Žádné komentáře:
Okomentovat