čtvrtek 6. června 2013

Hrachová polévka

Hrachová polévka

Hrách nutno předem namočit!


  • 400 g hrachu
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky (60 g)
  • 2 polévkové lžíce sádla (50 g)
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • 1 čajová lžička pepře
  • 3 - 4 stroužky česneku


Jak na to
 

- předem namočený hrách 20 - 25 minut vařit
- na sádle osmahnout cibulku, nasypat mouku, připravit jíšku, zalít vodou
- přilít hrách i s vodou, ve které se vařil, přidat sůl, pepř, majoránku, 20 minut povařit
- vmíchat utřený česnek, odstavit, rozmixovat, dochutit, přidat majoránku
.


Namočení a uvaření hrachu

Hrách předem namočíme.
V hrnci ho zalijeme vodou tak, aby hladina dosahovala asi 4 centimetry nad hrách.
Několik hodin necháme máčet, ideálně přes noc.
Pozor na teplo, hlavně v létě necháme bobtnat v chladu, abychom předešli zkvašení.

Do nabobtnalého hrachu podle potřeby přilijeme vodu.
Celkem by hladina měla dosahovat tak 2 centimetry nad hrách.

Zakryté poklicí vaříme na mírném plameni 20 - 25 minut.


Cibulová jíška

Cibuli nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli.
Na mírném plameni a za občasného promíchání necháme okolo 5 minut zesklovatět.
Místo sádla můžeme použít 2 - 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje.

Přisypeme mouku, teplotu nezvyšujeme.
Promícháváme, usmažíme světlou jíšku.
Za zhruba 5 minut se kraje cibulky začnou lehce zabarvovat do růžova.


Uvaření a dokončení

Na jíšku přilijeme jeden litr vlažné nebo studené vody.
Mícháme, přivedeme k varu.

Do hrnce přidáme hrách i s vodou, ve které se vařil.
Ještě před nalitím můžeme odebrat 1 hrnek hrachu.
Uvaříme ho doměkka a po rozmixování přidáme do polévky.

Osolíme, opepříme.
Vmícháme polévkovou lžíci v dlani rozemnuté majoránky.
Zakryjeme poklicí, ale necháme malou škvíru pro unikání páry.

Vaříme na mírném plameni 20 minut.
Hrách by měl být úplně měkký, rozpadlý a mouka provařená.

Utřeme 3 - 4 stroužky česneku, vmícháme je do polévky.
Vypneme.
Rozmixujeme.

Pokud máme zvlášť uvařený odebraný hrách, přidáme ho nyní do polévky.
Na závěr vmícháme v dlani rozemnutou majoránku, podle chuti přisolíme nebo připepříme.



TIP!  Hrachovku můžeme připravit na slanině, nakrájíme ji na kostičky a necháme osmahnout společně s cibulkou.

TIP!  Polévka se dá připravit i z hrachu mraženého nebo předvařeného, pak odpadá namáčení.

TIP!  Můžeme servírovat s opečeným chlebem nebo pečivem, polévku vhodně doplní i na kolečka nakrájený párek.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat