Hrách nutno předem namočit!
- 400 g nepředvařeného hrachu
- 100 g cibule (1 větší)
- 60 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
- 50 g sádla (2 polévkové lžíce)
- 3 - 4 stroužky česneku
- 2 čajové lžičky soli
- 2 polévkové lžíce majoránky
- 1 čajová lžička pepře
Jak na to
- předem namočený hrách 20 - 25 minut vařit
- na sádle osmahnout cibulku, nasypat mouku, připravit jíšku, zalít vodou
- přilít hrách i s vodou, ve které se vařil, přidat sůl, pepř, majoránku, 20 minut povařit
- vmíchat utřený česnek, odstavit, rozmixovat, dochutit, přidat majoránku
.
- předem namočený hrách 20 - 25 minut vařit
- na sádle osmahnout cibulku, nasypat mouku, připravit jíšku, zalít vodou
- přilít hrách i s vodou, ve které se vařil, přidat sůl, pepř, majoránku, 20 minut povařit
- vmíchat utřený česnek, odstavit, rozmixovat, dochutit, přidat majoránku
.
Výborná luštěninová polévka vhodná k obědu, svačině i večeři. Často je také součástí štědrovečerní večeře, kde nahrazuje tradiční polévku rybí.
Namočení a uvaření hrachu
Hrách v hrnci zalijeme studenou vodou tak, aby byla hladina okolo 4 centimetrů nad ním.
Několik hodin ho necháme máčet, ideálně přes noc.
Pozor na teplo, hlavně v létě necháme bobtnat v chladu, abychom předešli zkvašení.
Do nabobtnalého hrachu podle potřeby přilijeme vodu.
Celkem by hladina měla dosahovat tak 2 centimetry nad hrách.
Přivedeme k varu.
Cibulová jíška
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Hrách v hrnci zalijeme studenou vodou tak, aby byla hladina okolo 4 centimetrů nad ním.
Několik hodin ho necháme máčet, ideálně přes noc.
Pozor na teplo, hlavně v létě necháme bobtnat v chladu, abychom předešli zkvašení.
Do nabobtnalého hrachu podle potřeby přilijeme vodu.
Celkem by hladina měla dosahovat tak 2 centimetry nad hrách.
Přivedeme k varu.
Zakryjeme poklicí, stáhneme teplotu.
Na mírném plameni 25 minut povaříme.
A mezitím si připravíme jíšku.
Část hrachu můžeme odebrat, dovařit ho zvlášť a použít do talířů při servírování.
Cibulová jíška
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozpustíme sádlo.
Přidáme nakrájenou cibuli.
Na mírném plameni ji občas promícháme, za zhruba 5 minut zesklovatí.
Místo sádla můžeme použít 2 až 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje.
Přisypeme mouku, teplotu nezvyšujeme.
Promícháváme.
Za 3 až 4 minuty se kraje cibulky začnou lehce zabarvovat do růžova.
Na mírném plameni ji občas promícháme, za zhruba 5 minut zesklovatí.
Místo sádla můžeme použít 2 až 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje.
Přisypeme mouku, teplotu nezvyšujeme.
Promícháváme.
Za 3 až 4 minuty se kraje cibulky začnou lehce zabarvovat do růžova.
Jíška bude hotová.
Uvaření
- K jíšce přilijeme jeden litr vlažné nebo studené vody. Za stálého míchání přivedeme k varu.
Přidáme hrách i s vodou, ve které se vařil.
Osolíme, opepříme.
Vmícháme polévkovou lžíci v dlani rozemnuté majoránky.
- Zakryjeme poklicí, ale necháme malou škvíru pro unikání páry. Na mírném plameni za občasného promíchání vaříme 20 minut do měkka.
Vypneme.
Hrách by měl být úplně měkký, rozpadlý a mouka provařená.
- Utřeme nebo prolisujeme tři až čtyři oloupané stroužky česneku. Vmícháme je do polévky.
Polévku rozmixujeme.
- Na závěr dochutíme v dlani rozemnutou majoránkou, podle potřeby přisolíme nebo připepříme. Pokud jsme uvařili malou část hrachu zvlášť, přidáme ho do hrnce teď nebo pak do jednotlivých porcí na talíři.
Hrachovku často servírujeme s osmaženými kostkami chleba nebo pečiva. Vhodně ji také doplní na kolečka nakrájený párek nebo kousky uzeného masa.
TIP! Hrachovku můžeme připravit na slanině. Nakrájíme ji na kostičky a necháme osmahnout společně s cibulkou.
TIP! Polévka se dá připravit i z hrachu mraženého nebo předvařeného, pak odpadá namáčení.
TIP! Polévka se dá připravit i z hrachu mraženého nebo předvařeného, pak odpadá namáčení.
Žádné komentáře:
Okomentovat