čtvrtek 16. května 2013

Marinované kuřecí - inspirace indická

Kuřecí nudličky - inspirace indická


Základ

  • 800 g kuřecího masa
  • 60 g cibule (1 menší)
  • 3 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
  • lístky čerstvého koriandru
  • sůl, pepř


Marináda

  • 150 g smetanového jogurtu
  • 30 g zázvoru
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička kurkumy (3 g)
  • 1 čajová lžička koření Garam masala (3 g)
  • 1 čajová lžička cukru (7 g)
  • špetka chilli (nemusí být)
  • šťáva z půlky limetky


Jak na to
 

- maso nakrájet na nudličky, promíchat se solí a pepřem
- z uvedených ingrediencí připravit marinádu, smíchat s masem, nechat odležet
- na oleji lehce osmahnout cibuli, přidat česnek a marinované maso
- na mírném plameni okolo 20 minut zakryté podusit 
- 5 minut promíchávat bez zakrytí
.

Příprava masa

Kuřecí prsní nebo stehenní řízky opláchneme a osušíme.
Nakrájíme je na nudličky.
Posypeme lžičkou soli a pepře.
Promícháme.


Marináda a naložení

Zázvor oškrábeme a nastrouháme.
Slupka jde velice dobře seškrábnout čajovou lžičkou.
V míse nejdříve smícháme koření a pak k němu přidáme vlhké ingredience.

  • Sůl, cukr, kurkumu, směs Garam masala, podle chuti špetku chilli.
  • Vmícháme nastrouhaný zázvor, sójovou omáčku, šťávu z limetky a jogurt.

Přidáme nakrájené maso a dobře vše promícháme.
Mísu zakryjeme víkem nebo alobalem.
Odložíme do chladna marinovat.
Po dobu marinování směs občas promícháme, alespoň dvakrát.
Marinujeme alespoň 2 hodiny, ale klidně i do druhého dne.

Zhruba 20 minut před vařením vyndáme naložené maso z lednice.
Necháme ho stát v pokojové teplotě.


Orestování cibule

Sloupnutou cibuli nakrájíme na proužky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.

V hlubší pánvi rozehřejeme olej.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 5 minut promícháváme.
Přidáme plátky česneku, dáme jim minutu na rozvonění.


Orestování a podušení masa

  • Do pánve přidáme namarinovanou kuřecí směs.
  • Zvýšíme teplotu.
    Okolo tří minut promícháváme.
    Maso se zatáhne a lehce orestuje.

  • Pánev zakryjeme poklicí, teplotu stáhneme na minimum.
  • Za občasného promíchání dusíme okolo 20 minut do měkka.
    Na závěr sundáme poklici, lehce zvýšíme teplotu.
    Ještě 3 až 5 minut promícháváme.
    Směs tím zredukujeme do požadované hustoty.

Kuřecí směs po indicku podáváme s rýží nebo bramborem, můžeme ji plnit do pšeničných nebo kukuřičných placek nebo do bramboráků.
Pokud máme, posypeme porce na talíři lístky čerstvého koriandru.



Žádné komentáře:

Okomentovat