Základ
- 800 g kuřecího masa
- 60 g cibule (1 menší)
- 3 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
- lístky čerstvého koriandru
- sůl, pepř
Marináda
- 150 g smetanového jogurtu
- 30 g zázvoru
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička kurkumy (3 g)
- 1 čajová lžička koření Garam masala (3 g)
- 1 čajová lžička cukru (7 g)
- špetka chilli (nemusí být)
- šťáva z půlky limetky
Jak na to
- maso nakrájet na nudličky, promíchat se solí a pepřem
- z uvedených ingrediencí připravit marinádu, smíchat s masem, nechat odležet
- na oleji lehce osmahnout cibuli, přidat česnek a marinované maso
- na mírném plameni okolo 20 minut zakryté podusit
- maso nakrájet na nudličky, promíchat se solí a pepřem
- z uvedených ingrediencí připravit marinádu, smíchat s masem, nechat odležet
- na oleji lehce osmahnout cibuli, přidat česnek a marinované maso
- na mírném plameni okolo 20 minut zakryté podusit
- 5 minut promíchávat bez zakrytí
.
.
Příprava masa
Kuřecí prsní nebo stehenní řízky opláchneme a osušíme.
Nakrájíme je na nudličky.
Posypeme lžičkou soli a pepře.
Promícháme.
Marináda a naložení
Zázvor oškrábeme a nastrouháme.
Marináda a naložení
Zázvor oškrábeme a nastrouháme.
Slupka jde velice dobře seškrábnout čajovou lžičkou.
V míse nejdříve smícháme koření a pak k němu přidáme vlhké ingredience.
- Sůl, cukr, kurkumu, směs Garam masala, podle chuti špetku chilli.
- Vmícháme nastrouhaný zázvor, sójovou omáčku, šťávu z limetky a jogurt.
Přidáme nakrájené maso a dobře vše promícháme.
Mísu zakryjeme víkem nebo alobalem.
Mísu zakryjeme víkem nebo alobalem.
Odložíme do chladna marinovat.
Po dobu marinování směs občas promícháme, alespoň dvakrát.
Marinujeme alespoň 2 hodiny, ale klidně i do druhého dne.
Marinujeme alespoň 2 hodiny, ale klidně i do druhého dne.
Zhruba 20 minut před vařením vyndáme naložené maso z lednice.
Necháme ho stát v pokojové teplotě.
Orestování cibule
Sloupnutou cibuli nakrájíme na proužky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
V hlubší pánvi rozehřejeme olej.
V hlubší pánvi rozehřejeme olej.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 5 minut promícháváme.
Na mírném plameni ji okolo 5 minut promícháváme.
Přidáme plátky česneku, dáme jim minutu na rozvonění.
Orestování a podušení masa
- Do pánve přidáme namarinovanou kuřecí směs. Zvýšíme teplotu.
Okolo tří minut promícháváme.
Maso se zatáhne a lehce orestuje.
- Pánev zakryjeme poklicí, teplotu stáhneme na minimum. Za občasného promíchání dusíme okolo 20 minut do měkka.
Na závěr sundáme poklici, lehce zvýšíme teplotu.
Ještě 3 až 5 minut promícháváme.
Směs tím zredukujeme do požadované hustoty.
Kuřecí směs po indicku podáváme s rýží nebo bramborem, můžeme ji plnit do pšeničných nebo kukuřičných placek nebo do bramboráků.
Pokud máme, posypeme porce na talíři lístky čerstvého koriandru.
Pokud máme, posypeme porce na talíři lístky čerstvého koriandru.
Žádné komentáře:
Okomentovat