- 1000 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky nebo vykostěné kuře)
- 400 g 30% smetany (2 kelímky)
- 200 ml kuřecího vývaru nebo vody
- 100 g cibule (1 větší)
- 100 g rajčatového protlaku
- 60 g mletých jader vlašských ořechů (z 12 větších kusů)
- 50 g másla
- 20 - 30 ml citronové šťávy
- 10 g kari koření (2 vrchovaté čajové lžičky)
- sůl, pepř
Jak na to
- na másle zesklovatět cibuli, lehce osmahnout proužky masa
- osolit, opepřit, zalít 200 ml vývaru
- po vyvaření vody přidat kari koření, rajčatový protlak, krátce orestovat
- vmíchat smetanu, mletá jádra ořechů a šťávu z citronu
- přivést k varu, vypnout
.
- na másle zesklovatět cibuli, lehce osmahnout proužky masa
- osolit, opepřit, zalít 200 ml vývaru
- po vyvaření vody přidat kari koření, rajčatový protlak, krátce orestovat
- vmíchat smetanu, mletá jádra ořechů a šťávu z citronu
- přivést k varu, vypnout
.
Kuře po kavkazsku patří v naší rodině už několik desetiletí do top ten nejoblíbenějších jídel. Před 35 lety jsme ho ochutnali poprvé a od té doby je to u nás stálice.
Mileno a Jarko, díky za recept!
Maso
Máme několik možností, jaké kuřecí maso vybrat.
- Koupíme kuřecí prsní nebo stehenní řízky. Pokud použijeme stehenní, dosáhneme větší šťavnatosti, maso z prsou zase bude vypadat na talíři lépe.
Proto je fajn vařit z prsních i stehenních dohromady, klidně v poměru jedna ku jedné.
- Nejideálnější, ale také pracnější, je použít celé kuře. Kuře vykostíme.
Zbytky po vykostění, tedy různé odřezky, křídla a skelet, povaříme několik desítek minut na mírném plameni v osolené vodě, do které přidáme bobkový list, šest kuliček pepře a tři nového koření.
Za pár desítek minut budeme mít uvařený vývar, se kterým maso při vaření podlijeme.
Příprava
Maso opláchneme a osušíme.
Nakrájíme ho na proužky.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Jádra vlašských ořechů nameleme nebo nastrouháme.
V případě, že vývar připravovat nebudeme, svaříme ve 200 mililitrech vody půl kostky kuřecího bujónu.
Anebo budeme podlévat jen vodou.
Anebo budeme podlévat jen vodou.
Orestování cibule a masa
V hrnci rozehřejeme máslo.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji 6 až 8 minut promícháváme, cibule zesklovatí.
Na mírném plameni ji 6 až 8 minut promícháváme, cibule zesklovatí.
Zvýšíme teplotu.
Po částech přidáváme maso, ze všech stran ho orestujeme.
Pokud bychom přidali všechno maso najednou, začalo by se dusit ve vlastní šťávě a ne opékat.
Uvaření a dokončení
- K masu vmícháme jednu čajovou lžičku soli a jednu čajovou lžičku pepře. Zalijeme ho 200 mililitry horkého vývaru nebo vody.
Přivedeme k varu.
- Snížíme teplotu. Nezakrýváme, občas promícháme.
Po 15 až 20 minutách se voda vyvaří a maso se začne přichytávat.
- K měkkému masu přidáme kari koření a rajčatový protlak. Jednu až dvě minuty restujeme.
Na závěr vmícháme smetanu, šťávu z půlky citronu a mleté ořechy.
Okolo 3 minut na mírném plameni povaříme.
Podle chuti přisolíme nebo přikyselíme.
Kuře po kavkazsku podáváme s bramborem vařeným nebo opečeným, hranolky, rýží, těstovinami nebo pečivem, pšeničnými nebo kukuřičnými plackami...
Výborný pikantní recept. Právě jsem dovařila. Jako přílohu jsem zvolila Basmati rýži vařenou s tymiánem. Budu vařit i v budoucnu. :)
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář! Jsem ráda, že osvědčený recept nezklamal a že chutnalo :).
VymazatDobrý den, moc jsme si celá rodina pochutnali na Vašem receptu. Máte nádherně udělané webové stránky, krásné fotografie:-)) Jarka.
OdpovědětVymazatDobrý den Jarko,
Vymazatmoc děkuji za milý komentář. Těší mě, že vám náš oblíbený recept také zachutnal :). Mám velkou radost, že se vám blog líbí! Děkuji!
Hana